10 saker att göra vid Bergs slussar

Dela gärna på:

Bergs slussar är nog Linköpings populäraste turistmål. Det är utan tvekan det mest rekommenderade utflyktsmålet i trakten, men det är inte alltid rekommendationer backas upp med vad man kan se och göra där. Här kommer våra rekommendationer till vad du kan göra vid Bergs slussar!

Så tar du dig till hit: Bergs slussar ligger ca 1 mil från Linköping och det går cykelväg hela vägen. Det går också gott om bussar som antingen stannar vid Göta kanal eller vid Vreta Kloster några hundra meter längre bort. Kommer du med bil (vägbeskrivning), så finns det en stor parkering nära gästhamnen.

Om du letar efter fler saker att göra kring Bergs slussar så rekommenderar vi någon av dessa artiklar:

1. Se Göta kanals längsta slusstrappa

Carl Johans slussar består av sju sammankopplade slussar med ett totalt lyft på 18,9 meter. Att slussa genom hela trappan tar runt 45 minuter. Från trappan kan du se när båtarna slussas upp och ned längs kanalen, du har också bra utsikt över Roxen.

Det går att gå längs båda sidor av trappan och vid slussvaktarbostaden finns det några bord och en glasskiosk.

2. Se en slussning

3. Titta på historiska kanalbåtar

Flera vackra gamla passagerarfartyg trafikerar Göta kanal och med hjälp av Göta kanal-appen kan du se var de befinner sig. Äldst är Juno från 1874 men även de yngre, Wilhelm Tham från 1912 och Diana från 1931 är väl värda att se.

Du kan se vart längs kanalen de olika turbåtarna är i kartan på Göta kanals hemsida.

Om du är intresserad av att själv åka på en flerdagars Göta kanal kryssning i en av de klassiska båtarna så finns paket på mellan 2 och 6 dagar hos Rederi AB Göta Kanal. Det ligger på vår egen bucket list.

4. Promenera eller cykla på dragvägen

Cykling längs Göta Kanal

Sträckan Berg-Borensberg är perfekt för en cykeltur eller dagsvandring. Dragvägen längs kanalen, där oxar drog båtarna i kanalens ungdom, är jämn och fin. Cyklar finns att hyra både i Berg och i Borensberg, med möjlighet att lämna in dem i den andra orten.

Om du vill hyra en cykel så gör du det enklas hos Kaffeteriet som har uthämtning/lämning i både Berg och Borensberg.

5. Bada i Roxen eller Göta kanal

Längst ner vid Roxen finns en barnvänlig badplats med sandstrand, brygga, omklädningsrum och toalett. Badplatsen är bäst i början av säsongen, men mängden alger varierar från år till år och det är inte ovlanligt att det går att bada under hela sommaren.

I Göta Kanal är vattnet nästan alltid av god kvalitet, och det är tillåtet att bada där så länge du undviker slussområdena. Ett populärt ställe att ta ett dopp i kanalen ligger en bit bortom bron från slussområdet. Det är dock inte ovanligt att se folkbada vid gästhamnen eller längre upp mot Ljungsbro.

Tyvärr finns det inga vattenmätningar för Roxen Berg från i år, men 2023-07-24 var det 19°C varmt i vattnet och Ingen uppgift.

DatumVatten temperaturAlgförekomstStatus
2023-07-2419°CIngen uppgiftTjänligt
2023-06-2222°CIngen uppgiftTjänligt
2023-05-2617°CIngen uppgiftTjänligt
2022-07-1420.2°CIngen blomningTjänligt
2022-06-2019.4°CIngen blomningTjänligt
2022-05-1714.5°CIngen blomningTjänligt
2021-07-1223.3°CIngen blomningTjänligt
2021-06-2421.7°CIngen uppgiftTjänligt

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

6. Studera slussportar på nära håll

Slussportsmuseumet vid Bergs slussar

Vid gästhamnen kan finns en utställning med fem gamla slussportar uppställda med. Slussportsutställningen tar dig med på en resa genom kanalens 200-åriga historia, där du får en nära titt på de mäktiga portarna som håller vattnet på plats och den tekniska utvecklingen som format dem.

Slussportarna avslöjar en fascinerande historia om olika byggnadstekniker, från gjutjärn till trä och stål. Även om gjutjärnsportar klädda med träplank har visat sig vara mest hållbara, har olika tekniker testats genom åren. Du får lära dig varför man Idag har återgått till gjutjärn och trä efter att ha testat modernare matrial.

7. Äta glass

Längs sluss-systemet finns fyra glasskiosker där våra två favoriter är glasskiosken vid äventyrsgolfen och den lilla kiosken vid Carl Johans slusstrappa. Den första har den bästa glassen medans den mindre kiosken erbjuder ett fint läge med utsikt för flera slussar och Roxen.

8. Spela äventyrsgolf

I bergs slussar finns en arkitektritad äventyrsgolfbana där inspirationen byggnader, vattensystem, bunkrar, hinder och utsmyckningar har hämtats ifrån området runt Göta kanal.

Banan ligger fint med utsikt över gästhamnen och med Oskars slussar på ena sidan. Här hittar du öppettider och priser för äventyrsgolf i Berg

9. Grilla eller picknick

Längs kanal och slussar så finns det gott om öppna gräsytor att slås sig ner på för en picknik, och vid gästhamnen finns det en grillplats och flera bord att sitta vid.

Ett tipps är att antingen slå sig ner i någon av backarna och se på när folk slussar sig fram, eller att du tar dig ända ner till Roxen och njuter av utsikten över sjön.

10. Ta en båttur till Borensberg eller en räk-kryssning på Roxen

Wasa lejon på sin tur mellan Berg och Borensberg

M/S Wasa Lejon går Berg-Borensberg med dagliga turer hela sommaren. Ombord finns en restaurang som serverar lunch både på vägen upp och på vägen ner, en bar med fullständiga rättigheter och en kiosk med glass och fika. Om du vill går det att åka en enkeltur och cykla eller vandra i motsatt riktning.

Båten byggdes 1946 i Kristiansand, Norge och fick namnet Fjordbussto. 1980 kom hon till Sverige, döptes om till Göta Lejon och sattes in på traden Söderköping-Norsholm och Söderköping-Mem-Arkösund. 1993 gick rederiet i konkurs och sålde systerfartyget Wasa Lejon som gick Berg-Borensberg. Göta Lejon flyttades då till Berg och fick ta över både sträckan och namnet Wasa Lejon.

Här hittar du mer information om Wasa Lejons avgångar, priser m.m.

Bonus: Ta en tur till Vreta kloster

Vreta kloster är Sveriges äldsta kända kloster och var verksamt från omkring år 1100. Vreta klosters kyrka byggdes omkring år 1110 och ersatte troligtvis en träkyrka på samma plats. Inuti kyrkan, en trappa upp, finns ett museum.

Vid ruinen finns också Skandinaviens enda kända baptisterium, en tidigkristen dopkyrka med anor äldre än klostret. I Klosterhuset, ett spannmålsmagasin från slutet av 1200-talet och Sveriges äldsta bevarade fristående ekonomibyggnad, finns en utställning med gamla föremål som hittats på platsen.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *