Svaneholms borgruin

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Svaneholms borgruin

Svaneholms borgruin i Mjölby kommun ligger på en udde i Kilarpesjön. Ruinerna av 1300-tals borgen i en lummig och kuperad fårhage med många stigar och vrår att upptäcka.

Ett trevligt utflyktsmål med härlig natur och en borgruin att utforska. Ett tips är att packa med lite fika och ta den på klipporna vid sjön. Om du gillar att fiska så går det att lösa ett kort och fiska från klipporna, vi har ingen aning om det är bra fiske, men vi vet att det är en trevlig miljö.

Vår upplevelse av Svaneholm borgruin

Vi var här under sensommaren 2023 och slogs främst utav den trevliga naturupplevelsen och lugnet. Även om det inte var mycket kvar av borgen utanför tornet som gick att identifiera, så var det tydligt att här en gång varit en stor borg.

Marken i fårhagen där borgen ligger var kuperad och fylld av småstigar, så trots den ringa ytan så kändes det som att man kunde gå runt på upptäcktsfärd rätt länge. Det var också trevligt att se fåren beta bland träden, även om det kanske ledde till att vi fick ta lite omvägar ibland.

Det var också otroligt fint nere mot klipporna och det fanns flera riktigt fina klippområden att ta sig ner på. Det finaste var nog det som låg i nordöstra delen av inhägnaden. Nästa gång vi är här ska vi ta en picknick där.

Om borgruinen

Borgruinen vid Kilarpssjön har ett kärntorn omgivet av murar, vallgravar och vallar. Dess strategiska placering på en forna holm förstärktes med pålspärrar vid sjösidan. Det runda tornet, nu 10 meter högt, var byggt av gråsten med väggar upp till fem meter tjocka längst ned, för att motstå belägringar. Tidigare våningar och ingång via utvändig trappa eller trapptorn är nu försvunna.

Norr om tornet finns en borggård medan förborgen och borggårdsingången låg söder och väster om tornet respektive. Borgen omges av breda vallgravar och höga vallar, som en gång nåddes av Kilarpssjöns vatten, och en lång bro ledde till fastlandet.

Under mitten av 1300-talet, i en tid av politisk oro, uppfördes Svaneholm av Kung Magnus Eriksson. Dokument från kung Håkan Magnusson bekräftar Svaneholms existens under den här perioden. År 1364 intogs borgen av tyska soldater under den nyvalde kungen Albrekt av Mecklenburg, varpå den började kallas Garpe slott. Efter denna händelse förlorade borgen sin funktion och lämnades att förfalla.

Läs gärna mer om Svaneholms borgruin och dess historia på länsstyrelsens hemsida.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Hitta till Svaneholms borgruin

Från Västra Harg tar du av mot Mantorp och efter ca 1,5 km svänger du höger in på en liten ojämn väg, det är skyltat till Svaneholms borgruin vid avfaten. Under sommaren är det öppet in på vägen, men annars kan bommen vara stängd och du får då parkera på fickan vid bommen. Från avfarten är det runt 900 meter till borgruinens parkering, och ytterligare 300 m vandring till Svaneholms borgruin.

Vägbeskrivning till infarten/bommen på vägen till Svaneholms borgruin. Vägbeskrivning till parkeringen för Svaneholms borgruin.

Bilder från Svaneholms borgruin

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Svaneholms borgruin

Boende nära Svaneholms borgruin

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Himmelsby SPA & Konferens, Vackert SPA-hotell strax utanför Mantorp. 8.0 km (Hotell)
  • Pensionat Hogården, Litet pensionat på den idylliska landsbygden utanför Boxholm. 9.6 km (Pensionat)
  • Skänninge Bed & Breakfast, Litet B&B mitt i Skänninge, nära till stationen, bad/lek vid Väderkvarnsbacken och Gamla Skänninge. 17.9 km (Bed and Breakfast)
  • Skänninge stadshotell, 3-stjärnigt hotell precis vid Gamla Skänninge, nära till stationen och bad/lek vid Väderkvarnsbacken. 18.1 km (Hotell)
  • Gripenbergs Gårdsbutik, Stugor med självhushållning utanför Skänninge. Vid butiken finns en lekplats och på gården finns det djur som kaniner, höns, får och hästar. 19.2 km (Stuga)
  • Bjälbo Gästhus B&B, Familjeägt bed and breakfast mitt mellan Vadstena, Tåkern, Skänninge och Mjölby, så det finns gott om utflyktsmål i närområdet. 19.9 km (Vandrarhem)
  • Scandic Linköping Väst, Perfekt Scandichotell för dig som kommer med bil, du tar dig lätt hit och sen vidare till Mjärdevi, universitetet, Gamla Linköping och Flygvapenmuseum. 22.1 km (Hotell)
  • Clarion Collection Hotel Slottsparken, Centralt hotell med bad och bastu på taket. 24.8 km (Hotell)
  • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 25.2 km (Hotell)
  • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 25.5 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 12-2.4°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-1.2°CMulet
lördag 09 december kl 12-0.2°CMulet
söndag 10 december kl 122.1°CMulet
måndag 11 december kl 121.4°CMulet
tisdag 12 december kl 12-0.4°CMåttligt snöfall
onsdag 13 december kl 12-2.8°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *