Att göra i Borensberg – en dold pärla vid Göta kanal

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Borensberg som besöksmål hamnar lätt i skuggan av det närliggande Bergs slussar, men om du frågar oss finns det många anledningar till att välja Borensberg istället. Här finns det mesta som Göta kanal har att erbjuda med en sprudlande gästhamn, stor sandstrand, härliga serveringar intill kanalen och båtturer.

Borensberg kallas ’den lilla sjöstaden’ tack vare sitt läge vid sjön Boren och för att både Motala ström och Göta kanal går genom orten. Det finns oväntat mycket att se och göra, särskilt när det kommer till båtliv och friluftsliv. Här finns boende oavsett om du föredrar hotell, vandrarhem eller camping – och kvaliteten på både mat och dryck är av någon anledning betydligt högre än i grannorten.

Historia om Borensberg och Husbyfjöl

Borensbergs historia sträcker sig ända från medeltiden och orten finns omnämnd redan 1307, då under sitt gamla namn Husbyfjöl som betyder kungsgården vid bron. Under 1500-talet omfattade Husby åtminstone fyra gårdar och ett stort område som sträckte sig till Brunneby och Kungs Norrby. På den tiden fanns en borg på Juteberget där många strider utkämpades, bland annat 1568 under Nordiska sjuårskriget då även slottet Kungs Norrby plundrades och brändes. Husbyfjöls äldsta kända ägare, Ingeborg Ulfsdotter, tillhörde den svenska uradeln och kunglig släkt, Ulvätten var en utgrening ur Bjälboätten (förr kallad Folkungaätten).

Kungs Norrby slottsruin, inte så mycket att se.

Motala ström var länge den viktigaste tillgången för orten, med möjlighet till lax- och ålfiske samt kvarndrift. Ortens strategiska läge längs populära landsvägar möjliggjorde ett välbesökt kapell under 1500-talet och gästgiveri under 1600-talet.

Kommunikationerna förbättrades betydelsefullt 1825 med Göta kanal och 1907 med Mellersta Östergötlands Järnvägar (MÖJ). Under 1900-talets början reste finare badgäster från Motala och Linköping till Borensberg med elmotorvagnen MÖJ 1, som kallades Ankan tack vare sin vaggande gång. Den 7,75 km långa sträckan Klockrike-Borensberg var pionjärbana för växelströmsdrift och eldrift användes bara på en till sträcka i Sverige, Djursholmsbanan i Stockholm som drevs med likström. Ankan finns idag på Östergötlands järnvägsmuseum på Valla gård i Linköping.

På slussvaktarbostaden står det fortfarande Husbyfjöl, ortens namn fram tills tidigt 1900-tal.

Husbyfjöl bytte namn till Borensberg i början av 1900-talet, men orten hade i många sammanhang redan kallats Borensberg sedan 1860-talet.

14 saker att se och göra i Borensberg

Borensberg är en riktig pärla för båtliv och semesterkänsla. Här kan du varva ner med sol och bad, utforska naturen med vandring och paddling, äta och dricka gott samt besöka flera intressanta historiska sevärdheter.

1. Titta på slussning

Husbyfjöl sluss är en av Göta kanals två handdrivna slussar, den enda på östgötasidan av kanalen. Lyftet är bara 0,2 meter men det är ändå intressant att se hur en slussning gick till förr.

2. Åka kanalbåt

Från Borensbergs kanalhamn går turer med M/S Kung Sverker till Motala och M/S Wasa Lejon till Berg. Det är dock bara enkelturer men det går bussar tillbaka regelbundet. Bussen från Motala tar ca 30 minuter och bussen från Berg ca 20 minuter.

M/S Wasa Lejon passerar 9 slussar och två av Sveriges tre akvedukter, en vid Kungs Norrby och en i Ljungsbro. Från Borensberg inleds turen med den enda handdrivna slussen på kanalens östgötasida och avslutas i Bergs hamn, ovanför de berömda sjuslussarna som får upplevas till fots på egen hand. Längs vägen syns Styrmans fasa (ett lusthus från 1872), Brunneby musteri och Ljungs slott.

M/S Kung Sverker passerar 6 slussar, varav 5 ingår i Göta kanals brantaste slusstrappa i Borenshult. Från Borensberg inleds turen med sjön Borens glittrande vatten och avslutas med en kort sväng i Motalaviken. Längs vägen syns Ulvåsa slott, gamla Motala verkstad, Charlottenborgs slott och kanalens grundare Baltzar von Platens grav.

3. Se klassiska kanalbåtar

Göta kanal trafikeras av tre k-märkta kryssningsfartyg; M/S Juno (1874), Wilhelm Tham (1912) och M/S Diana (1931) som går Göteborg-Stockholm. Resan tar 4 eller 6 dagar så alla tre passerar Borensberg minst en gång i veckan.

Här kan du se var kanalbåtarna är just nu
(Juno, Wilhelm Tham, Diana, Wasa Lejon, Göta Lejon, Kung Sverker, Bellevue, Modig, Asplången)

Bra ställen att titta på båtar från är Göta hotells uteservering, vid Borensbergs sluss, från bryggorna i gästhamnen och från piren.

4. Bada i sjön Boren

Vid Göta kanals mynning i sjön Boren ligger badplatsen Strandbadet med stor och fin sandstrand samt brygga.

5. Träffa kanalfåren

Kanalfår

Göta kanals egna kanalfår betar längs kanalbanken och håller landskapet öppet på samma sätt idag som för 200 år sedan.

6. Äta glass

Börslycke gård

Bästa glassen hittar du i Börslycke gårds trädgård där de serverar glass från Sänkdalens gård med sin egentillverkade kolasås.

7. Köpa lokalt mathantverk

Inne i Börslycke Gårdsbutik

I Börslycke gårds gårdsbutik precis intill kanalen kan du köpa deras egentillverkade kola, kolasås, marmelad, dressing och chutney.

8. Loppisfynda

Qvarn Nostalgi har tre våningar med antikt och kuriosa i en gammal kvarn. Håll också utkik efter Göta hotells ”Göta Prylbod”.

9. Spela minigolf

Minigolf med 12-hålsbana hittar du hos Kaffeteriet vid kanalhamnen, som även har café med servering vid vattnet, ställplatser och cykeluthyrning.

10. Paddla på Göta kanal, Motala ström eller Boren

Glasbrukets badbrygga

Glasbruket vandrarhem hyr ut både kanoter och kajaker. De har också ett supermysigt sommarcafé med god fika samt ställplatser, glamping, bastu och badtunna.

11. Cykla längs Göta kanal

Cykling längs Göta Kanal

Sträckan mellan Borensberg och Berg är en av de finaste och lättaste att cykla. Den gamla dragvägen från vilken oxar förr drog fartygen är idag en bilfri grusväg längs kanalen.

12. Se utsikten från Juteberget

Från Juteberget kan du se ända till Linköping på en klar dag. Här finns också rester av en fornborg.

13. Köpa italienska delikatesser

Hos Camarda Italienska Delikatesser finns ett oväntat stort sortiment av smått och gott från Italien.

14. Vandra runt Borensberg

Skogen nära Juteberget i Borensberg

Östgötaleden har en rundslinga som tar dig runt Borensberg norr om om Motala ström. Borensberg runt tar dig bland annat in nära Jutebergets utsiktsplats och fornborg, Klintens utsiktsplats och längs med Borens strand.

Äta och fika i Borensberg

Glasbrukets sommarcafé

Boende i Borensberg

Glasbruket Vandrarhem

Booking.com

Glasbruket har ett svårslaget idylliskt läge på en halvö mellan Göta kanal och Motala ström. Här betar kanalfåren runt knuten och du kan njuta av bad, bastu, badtunna och grillning med en strålande vacker utsikt.

Vandrarhemmet har rum och lägenheter i glasbrukets gamla arbetarbostäder från slutet av 1800-talet. Det finns också ett stort glampingtält med både dubbelsäng och två enkelsängar samt 11 ställplatser.

Kolla och jämför priser för STF Glasbruket Vandrarhem.

Sommarcaféet serverar våfflor, hembakad fika och Sia-glass. För den som vill ha en mer aktiv semester hyr de ut cyklar, kajaker, kanoter och båtar. Göta kanals dragväg precis intill är perfekt för cykelturer och det går att fiska i Göta kanal samt i sjöarna Boren och Roxen. Det går även att boka prova-på-smide i smedjan.

Göta hotell

Booking.com

Göta hotell har Göta kanal på ena sidan och Motala ström på andra. På andra och tredje våningen finns 12 rum, 10 dubbelrum och 2 enkelrum, samt en delad balkong med utsikt över kanalen. Under sommaren serveras god lunch och middag alla dagar i veckan, med uteservering vid Göta kanal.

Kolla och jämför priser för Göta hotell.

Hotel Vik

Booking.com

Kolla och jämför priser för Hotell Vik.

Ställplats Kaffeteriet

Kaffeteriet har 45 ställplatser längs Göta kanal, varav 37 med el. Servicehuset från 2014 har duschar, toaletter, diskrum och tvättstuga. 

Vid kanalhamnen finns grillplatser, minigolf, cykeluthyrning samt retrokaféet Kaffeteriet som serverar hembakad fika, glass och lättare mat. Läs mer och boka här.

Campingar i Borensberg

Strandbadets camping är en lugn familjecamping vid sjön Boren och har platser för husvagnar, husbilar och tält samt ett tiotal stugor med 2-6 bäddar. Här finns lekplats, grillplats, beachvolleyplan och kiosk.

Borensäng camping ligger vid Göta Kanal och sjön Boren och har platser för husvagnar och husbilar samt stugor. Här finns lekplats samt huset ”Mysan” där ungdomar kan träffas och spela pingis, TV-spel och pyssla.

Utflykter från Borensberg

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *