Dolda pärlor i Linköping – 10 ställen du nog missat

Dela gärna på:

När det pratas om utflyktsmål och sevärdheter i Linköping blir det oftast samma ställen som lyfts fram; Flygvapenmuseum, Gamla Linköping, Valla gård, Bergs slussar, slottet och domkyrkan. Men om du redan kollat in de självklara tipsen, så finns här 10 andra förslag som du kanske missat 🙂

1. Engelska parken vid Lambohovs säteri

Lambohovs säteri sett från dammen

Lambohovs säteri är ett lustslott i rokokostil i utkanten av stadsdelen Lambohov.

Lambohovs slott byggdes 1762-1766 på uppdrag av Fredrik Carl Sinclair, som en ombyggnad av den karolinergård som tidigare varit säteriets huvudbyggnad. Slottet ritades av arkitekten Jean Eric Rehn som senare även ritade Ljungs slott.

Linköpings kommun köpte Lambohovs säteri 1966 med villkoret att paret som hade ägt slottet fick bo kvar livet ut. Hösten 2018 gick frun bort vid 96 års ålder och ett kommunalt bolag tog över vid årsskiftet. Då sades det att slottet skulle öppnas för allmänheten 2020 men det är fortfarande stängt.

Slottsparken är dock öppen och den är en utmärkt plats för promenader, lek, trädgårdsspel och picknick.

2. Östergötlands Järnvägsmuseum och Halleby järnvägsstation

Östergötlands järnvägshistoria skildras här med en stor samling av vagnar och lok från svunna tiders smalspåriga tågtrafik. Många tågvagnar får man klättra upp i och utforska på egen hand. Här finns bland annat tåget Ankan, vars vaggande gång gav upphov till smeknamnet, som under 1900-talets första hälft bland annat körde finare badgäster till Göta Hotell i Borensberg.

Halleby stationshus byggdes 1878 och var en station vid Norsholm-Bersbo järnväg. Läs mer och se fler bilder här.

3. Berga skulpturpark

Berga skulpturpark

Ett vackert och lugnt grönområde mitt i stadsdelen Berga, med picknickbord, skulpturer över kända östgötar och får som betar. På gamla Berga gård bodde Anton Ridderstad som grundade Östergötlands museum och hans dröm var att bygga Östergötlands motsvarighet till Skansen på Berga. Hans planer blev aldrig verklighet men skulpturparken är ändå en riktig pärla, perfekt för en promenad och picknick i det gröna. Du hittar fler bilder och mer om historien i vår artikel om skulpturparken.

4. Gratis muséemiljöer i Gamla Linköping

Apoteket Kronan

Gamla Linköping är nog stadens mest kända besöksmål, men trots det finns det ställen där som är lätta att missa. Det finns flera olika obemannade muséemiljöer som är gratis och öppna året runt, som det gamla apoteket, lanthandeln, banken och posten.

5. Odalmannens Lantbruksmuseum

Några av alla traktorer i Odalmannens museum

Ett stort museum på Valla gård med ett trettiotal traktorer, jordbruksredskap och en rithörna för barnen med traktormotiv.

6. Utsiktsplatsen på Koberget i Vimanshäll

Här kan du slå dig ner i den gamla musikpaviljongen som förr stått i Trädgårdsföreningen och se ut över staden.

7. Nykvarnsholmen och Nykvarnsparken

På var sin sida om Nykvarns sluss ligger dessa lite lugnare grönområden. Här finns många fina platser för en picknick med vacker utsikt över Stångån.

För den som vill ha någon aktivitet finns det gott om gräsmattor för trädgårdsspel som kubb, boccia och krocket.

8. Grenadjärsparken

Brygga ut i den större ankadammen i Grenadjärparken.

En lummig grön oas med ankdamm, träsniderier och hängmattor.

Ha picknick med mat från Coop Lägerhyddan eller fika från Åkessons Hembageri. För barn finns Magistratshagens lekplats ett stenkast från parken. Kolla in vår artikel för fler bilder.

9. Tropikhuset

Tropikhuset

Trädgårdsföreningen är en av Linköpings mest populära platser men trots det är restaurangen och caféet mitt i parken lätt att förbise. Glaspyramiden och alla gröna växter ger känslan av ett frodigt växthus som är lite extra mysigt under gråa vinterdagar. Här serveras lunch alla dagar i veckan, fika och egentillverkad glass.

10. Kuriosakabinettet

Lite undangömt i stadsbibliotekets källare finns denna samling av märkliga och mystiska föremål från fjärran länder och forna tider.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *