Carl Johans park, en av få bevarade järnvägsparker

Dela gärna på:

Carl Johans park i Norrköping är en av Sveriges få bevarade järnvägsparker och är ett utmärkt utflyktsmål för dig i Norrköping eller som ett första stopp när du upptäcker Norrköping.

Carl Johans park skiljer sig från de flesta järnvägsparker idag. När de flesta järnvägsparker försvunnit har Carl Johans park växt sig större. Parken är större idag än 1867, då den tjugo år senare byggdes ut för att även innefatta torget bakom parken med statyn av Karl XIV Johan.

Carl Johans park är ett typexempel på hur en park kunde se ut på slutet av 1800-talet, i tysk stil med runda och ovala planteringar och en fontän i mitten. Många av träden som ramar in parken har varit med från början och detaljer som röda löv och hängande växtsätt talar om dåtidens trädgårdsmode.

Järnvägsparkens historia

När järnvägen och dess stationer växte fram under andra halvan av 1800-talet var det en självklarhet att varje järnvägsstation hade en storslagen och imponerande park. Den skulle visa staden från sin bästa sidan, locka med skönhet och kultur, samt verka folkbildande. Vackra parker sågs som ett sätt att inspirera människor till att själva nyttja sina trädgårdar bättre, på ett sätt som både smyckade deras närmiljö och gav mat. De hade inte bara ettåriga sommarblommor som idag, utan ofta gott om fruktträd, bärbuskar och örter.

SJ hade egna plantskolor, växtdepåer, försöksodlingar och trädgårdsmästare. Svenska järnvägsparker var så beundrade att de vann priser i internationella trädgårdsutställningar och tidningar världen över skrev om dem.

Järnvägsparkerna var en viktig del av stadsbilden i över 100 år och utvecklades med trender och samhällsklimatet. Från slingrande gångar, bersåer och sommarblommor i dekorativa mönster i de äldsta parkerna, via perenner och blommande buskar som schersmin, syren, fläder och buskrosor runt sekelskiftet, till 30-talets folkliga parker med gräsmattor för lek och gemenskap, soffor, dammar och endast växter som vem som helst kunde få tag på såsom dahlior, begonior och petunior.

På 1960-talet tog en extern konsult över rollen som SJs trädgårdsdirektör och 1973 lades all trädgårdsverksamhet ner. Det sågs inte längre nödvändigt med parker runt stationerna och allt fokus lades på så effektiva transporter som möjligt. Nästan alla parker ersattes med parkeringar eller bussterminaler och idag finns få järnvägsparker kvar.

Så tar du dig till Carl Johans park

Enklast sättet att ta sig till Carl Johans park är att ta buss, tåg eller spårvagn till Norrköpings resecentrum. Sedan ligger parken rakt framför det stora stationshuset vid järnvägen.

Det går bra att ta sig dit med bil också, det finns flera parkeringsplatser runt Östgötateatern och längs Norra promenaden.

Äta och fika nära Carl Johans park

Det går att köpa god glass vid parken och om du är hungrig finns det mycket i Knäppingsborg och längs vägen dit.

Att göra i närheten av Carl Johans park

Gillar du parker och promenad så kan du gå längs med strömmen bort till Rhododendrondalen, en promenad på ca 30 minuter om du bara går. Men om det är din första promenad i Norrköping så kommer det nog ta längre tid för du passerar väldigt mycket vackert på vägen dit. När du går längs strömmen passerar du bland annat strömparken med sin fina laxtrappa, naturlandskapet/universitetet forsande vatten mellan alla gamla och nya hus.

Om du vill shoppa så finns det flera butiker på vägarna mellan Carl Johans park och centrum. Fin ost och andra delikatesser hittar du i Knäppingsborg. Vi gillar second hand och går ofta till den stora Myrorna butiken so, ligger nära strömparken.

Två museum som står ut och ligger inom gångavstånd är Visualiseringscenter C och Arbetets museum.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *