Utsiktsplatser kring Motala och Borensberg – en utflyktsguide

Dela gärna på:

Trakterna kring Motala och Borensberg är kuperade (med Östgötska mått mätt) och det finns många utflyktsmål för utsikt över ort, landskap och sjöar. Vi har satt ihop en lista på några av de bästa utsiktsplatserna i Motala kommun för både små och stora utflykter.

Mina två personliga favoriter är Håleberget, som charmade mig med höstens färger, och Övralid som är ett komplett utflyktsmål med vandring, mat, kultur, historia och får. Men, underskatta inte enklare utsiktsplatser som Juteberget, med sin fina utsikt över Brunneby och inom gångavstånd från Borensberg.

Bra förslag på utsiktsplatser för er med barnvagn är Övralid som har fin utsikt, fik och museum med mera, eller kanske Motalabron som kanske inte har så mycket av bekvämligheter men åtminstone en bred gång/cykel-bana.

Hålebergets naturreservat

Strax utanför Motala ligger Hålebergets naturreservat med strålande utsikt över den blandade skogen runt Motala. På hösten är utsikten extra fin på grund av kontrasten mellan de gula lövträden och gröna barrträden.

I Reservatet går det två rundslingor, en kort på runt 700 meter och en längre på 2,1 km. Den längre tar dig upp på berget och den fina utsikten. Vi har skrivit ett helt inlägg om utflykter till Håleberget så läs vidare där om du är intresserad av en av Östergötlands bästa utsikter!

Juteberget utanför Borensberg

Någon kilometrs vandring från slussen i Borensberg ligger Juteberget. Uppe på berget hittar du en utsiktsplats där du bland annat kan se Brunneby kyrka och hur de specialdesignade högspänningsledningarna går över slätten. I närheten av utsiktsplatsen finns också resterna av en fornborg att upptäcka.

Klinten i Borensberg

Klinten är en klassisk utsiktsplats som låter dig se ut över Borensberg och Boren. Förr i tiden fanns här en kälkbacke som var ett populärt turistmål för Linköpingsbor. Det var så populärt att Borensberg fick smeknamnet ”Östergötlands Åre”.

Kolla in Naturkartan för mer bilder och information om Klinten. Kolla speciellt på pdf filen som finns länkad där, i den hittar du historian om Östergötlands Åre.

Mygghult norr om Motala

Norr om Motala ligger Mygghultstippen även känd som Kisatippen. Förutom en fin utsikt över Motalatrakten ska det vara ett bra ställe för rovfågelskådning och pulkaåkning.

Det går inte att köra upp på toppen, men det ska gå att ställa bilen vid bommen nedanför kullen.

Övralid norr om Motala

Övralid ligger med otrolig utsikt över Vättern och var hem till Verner von Heidenstam. Här finns visningar, fika och möjligheten att vandra runt i den sköna naturen. Förutom utsikten är området väldigt fint med en blandning av skog, öppna ytor och fårhagar.

Dessutom kan du njuta av mat, fika och utsikt vid Farfarsstugan. Du hittar en bild på deras räkvåffla i bildspelet ovan 😋

Det går också bra att ta med en egen picknick (det finns många bord kring parkeringen). Här finns det också mer information om naturstigen på ca 2.5 km.

Du hittar mer information om visningar och öppettider på Övralids hemsida.

Motalabron

Motalabron sett från hamnen

Bron sträcker sig 27 meter över Vätterns inlopp mot Motala och Motala ström. På Motala sidan av bron går en gång/cykel-bana som är rätt lätt att ta sig upp på.

Från bron har du en fin utsikt över Motala hamn, småbåtshamnen och mycket mer. Tyvärr var det väldigt dimmigt när vi var där, så det är lite svårt att se hela utsikten i bilderna.

Vill du kombinera med picknick så finns det en lite grillplats vid brons södra ände, du kommer till den via en liten avstickare i närheten av där gångbanan går under bron. Det är härifrån som bilden på Diana under bron är tagen.

När du ändå är i närheten så rekommenderar vi lite loppis besök. I områdena söder om bron finns bland annat Återvinningen och ”Loppis och Ägg” som ofta har gott om fynd. Om du är intresserad så hittar du Motalas second hand och Loppis butiker i vår guide.

Tyleklint, Skönnarboleden norr om Tjällmo

Strax norr om Tjällmo så går Skönnarboleden genom bäckravin, betesmark och skog, längs kullar och sjöar. Med andra ord en varierande vandringslinga. Totalt är leden ca 10 km men den är indelad i en 8 och en 2 km rundslinga som går att gå var för sig.

Förutom den fina naturen så finns här också många rester från den gamla järnhanteringen med mera.

Som en avstickare på den korta delen av Skönnarboleden ligger Tyleklint med en vacker utsikt över landskapet norr om Tjällmo.

Slingan börjar vid Christinefors och den korta slingan med Tylekint går söder ut. Du hittar karta och mer information i vår artikel Motalas vandringsleder och promenadstråk.

Motala mastklättring

Vi kan också tipsa om att Motala Mastklättring erbjuder paket med allt du behöver för att bestiga radio-masterna som Motala är känd för. Vi har inte provat det själva, men vi inbillar oss att det här måste ge den ultimata Motalautsikten.

I skrivande stund kostar paketet 750 kr/person och du hittar all information på deras hemsida.

Bergön i Karnskogsmossens naturreservat norr om Tjällmo

Karnskogsmossen är väldigt platt, det skiljer sig 25 meter mellan högsta och lägsta punkt. Men det betyder att du kan få en fin utsikt över mossen och marken runt om utan att behöva klättra upp för kullar.

Det här är en bra utsiktsplats för dig som har lite problem med backar, och det finns en parkering för rörelsehindrade vid utsiktsplatsen på Bergön.

Förutom utsikten så finns här också en rundslinga att gå, och du hittar mer information om naturreservatet, slingan och Bergön på länsstyrelsens hemsida.

Stora boda naturreservat mellan Motala och Borensberg

För dig som vill hitta din egen stig så finns det ett höjdparti i Södra delen av naturreservatet som ger utsikt över skogen och sjön Stråken.

Du hittar mer information om reservatet på länsstyrelsens hemsida.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *