Kapell ruinen vid Skänninge Hospital
S:ta Katarina hospital var en institution för leprasjuka utanför Skänninge under medeltiden. Hospitalet grundades av Magnus Minnessköld och anses vara det äldsta i Sverige. En arkeologisk utgrävning 2010 visade att hospitalet troligen anlades under 1100-talets sista årtionde. Hospitalet var självförsörjande och låg vid en väg för att tigga allmosor.
Hospitalet bestod av flera byggnader, inklusive ekonomibyggnader och ett kapell. Delar av kapellets gråstensmurar finns fortfarande bevarade i 1 till 2 meters höjd. Utgrävningar 2009 och 2010 avslöjade rester av ekonomibyggnader, stolphus, brunnar, odlingslager och diken. Fynden visar att det förekommit djurhållning, en smedja och en kvarn inom området. En av byggnaderna har även tolkats som ett brygghus för ölbryggning.
Ruinerna efter hospitalets kapell finns kvar och var en viktig plats för de sjuka att gå i mässa och be för donatorernas själar. Vid en tidigare utgrävning fann man ett krucifix från 1200-talet. Förutom ruinen finns en och en halv runsten att se på platsen.
Du kan gå eller cykla ut till ruinen från Skänninge (det går gång/cykelväg hela vägen). Om du kommer med bil så finns det en parkering som du kommer till via en mindre grusväg ifrån vägen från Skänninge mot Varv, här är en länk till vart du kör in på grusvägen (grusvägen finns inte i Goggle maps).
Karta
Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.
Bilder från Skänninge hospitalsruin