Hospitalet i Skänninge

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Hospitalet i Skänninge

Kapell ruinen vid Skänninge Hospital

S:ta Katarina hospital var en institution för leprasjuka utanför Skänninge under medeltiden. Hospitalet grundades av Magnus Minnessköld och anses vara det äldsta i Sverige. En arkeologisk utgrävning 2010 visade att hospitalet troligen anlades under 1100-talets sista årtionde. Hospitalet var självförsörjande och låg vid en väg för att tigga allmosor.

Hospitalet bestod av flera byggnader, inklusive ekonomibyggnader och ett kapell. Delar av kapellets gråstensmurar finns fortfarande bevarade i 1 till 2 meters höjd. Utgrävningar 2009 och 2010 avslöjade rester av ekonomibyggnader, stolphus, brunnar, odlingslager och diken. Fynden visar att det förekommit djurhållning, en smedja och en kvarn inom området. En av byggnaderna har även tolkats som ett brygghus för ölbryggning.

Ruinerna efter hospitalets kapell finns kvar och var en viktig plats för de sjuka att gå i mässa och be för donatorernas själar. Vid en tidigare utgrävning fann man ett krucifix från 1200-talet. Förutom ruinen finns en och en halv runsten att se på platsen.

Du kan gå eller cykla ut till ruinen från Skänninge (det går gång/cykelväg hela vägen). Om du kommer med bil så finns det en parkering som du kommer till via en mindre grusväg ifrån vägen från Skänninge mot Varv, här är en länk till vart du kör in på grusvägen (grusvägen finns inte i Goggle maps).

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Skänninge hospitalsruin

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Hospitalet i Skänninge

Boende nära Hospitalet i Skänninge

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Skänninge stadshotell, 3-stjärnigt hotell precis vid Gamla Skänninge, nära till stationen och bad/lek vid Väderkvarnsbacken. 948 m (Hotell)
  • Skänninge Bed & Breakfast, Litet B&B mitt i Skänninge, nära till stationen, bad/lek vid Väderkvarnsbacken och Gamla Skänninge. 1.1 km (Bed and Breakfast)
  • Gripenbergs Gårdsbutik, Stugor med självhushållning utanför Skänninge. Vid butiken finns en lekplats och på gården finns det djur som kaniner, höns, får och hästar. 1.3 km (Stuga)
  • Bjälbo Gästhus B&B, Familjeägt bed and breakfast mitt mellan Vadstena, Tåkern, Skänninge och Mjölby, så det finns gott om utflyktsmål i närområdet. 6.3 km (Vandrarhem)
  • Vadstena Vandrarhem-Hostel, Ett enklare vandrarhem strax utanför centrala Vadstena. 12.7 km (Vandrarhem)
  • Hotell Dahlströmska gården, Mindre hotell i en gård med anor från 1700-talet beläget i centrala Vadstena, och med mycket intressant inom gångavstånd. 13.1 km (Hotell)
  • 27ans Nattlogi, Bed and breakfast mitt i Vadstena med Vättern, slott och många museum på lagom gångavstånd. 13.2 km (Bed and Breakfast)
  • Vadstena Klosterhotell Konferens & Spa, Mysigt SPA-hotell i de gamla klosterbyggnader nära Vadstenas strandpromenad. 13.3 km (Hotell)
  • Vadstena Folkhögskola Vandrarhem, Vandrarhem på Vadstena klosters ägor och precis vid Vättern. Gångavstånd till centrum, bad och många museum. 13.4 km (Vandrarhem)
  • Birgittasystrarnas Gästhem, Väldigt enkelt vandrarhem precis vid Vadstenas strandpromenad, så nära till centrum, kloster, slott och bad. 13.4 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 12-2.6°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-1.6°CMulet
lördag 09 december kl 12-0.2°CMulet
söndag 10 december kl 121.7°CMulet
måndag 11 december kl 121.2°CMulet
tisdag 12 december kl 12-0.3°CLätt snöfall
onsdag 13 december kl 12-2.8°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *