Beläget i Risingeskogarna, vid landsvägen, är ruinerna av Sätragruvan ett härligt utflyktsmål för historie- och fotointresserade. Området är numera dominerat av höga träd och två stora gruvhål med svavelgult vatten, en gång husade en omfattande gruvverksamhet. Idag lockar det fotoentusiaster och geocachare.
Ruinerna är i stort övervuxna men betongfundamenten sticker upp ur vegetational. OBS! Var försiktig kring ruiner och gruvhål.
Här finns gott om platser som gör sig väldigt bra på foto.
Kort historik om Sätragruvan
Under första världskriget startade AB Kis gruvverksamheten i Sätra, med ambitionen att bryta svavelkis för pappersmassaindustrin. Cirka 80 personer arbetade där, och företaget byggde bostäder för arbetarna, med planer på att etablera affär, bank och apotek. Många bönder fick också extra arbete med transportuppgifter.
Malmen från gruvan bearbetades vid det nuvarande ruinområdet, där den krossades och sedan renades från oönskade stenar med hjälp av vatten från sjön Glan. Svavelkisen lastades sedan på tippvagnar för transport till järnvägen vid Doverstorp. Dock, trots stora ambitioner, misslyckades projektet på grund av ineffektiv bearbetning och för stora förluster av svavelkis.
Efter första världskriget var svavelkis inte längre efterfrågat och AB Kis gick i konkurs. Ett nytt försök att utvinna rödfärg från malmen misslyckades också, och 1922 såldes hela området, inklusive Sätra gård. Stora delar av anläggningarna lämnades åt sitt öde.
Området innehåller fortfarande bostäder för tidigare arbetare och tjänstemän. Dock är området inte helt säkert, särskilt gruvhålen, som kan vara farliga på grund av risk för fallande stenar. Stora mängder svavelhaltigt avfall har också lämnats i Sätra kärr, vilket är skadligt för miljön.
Läs mer om historian bakom gruvan på Kulturarv Östergötland.
Karta
Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.