Birgittas udde, Östgötaleden

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Birgittas udde, Östgötaleden

Vandringsleden ut till ruinerna vid Birgittas udde är en av Östgötaleden mest lättvandrade och går längs otrafikerade grus- och skogs-vägar. Hela runslingan är på runt 4,5 km, men fram och tillbaka mellan parkeringen och Birgittas udde blir runt 3 km.

På Birgittas udde ligger ruinerna av Ulvåsas 1200-tals borg där heliga Birgitta levde från 1315 och 28 år framåt. Idag går det att se spåret av vallgraven och gå ner i vad som brukade vara källaren. Det är riktigt trevligt ute på udden som numer används om fårhage.

Ett får står vid vallgraven på Birgittas udde.

Längs med vägen finns det flera plakat som berättar om Ulvåsas histora och vad marken används till. Den yttre delen är en gammal djurgård som senare användes för bete och hästhållning. Du passerar platser där det en gång funnits sådant som ett tegelverk, kalkugn och vad som troligen var galgbacken.

Vi vandrade här senast under hösten 2023 och tyckte att det var väldigt mysigt ute på udden med ruinen och fåren. Men, vi rekommenderar att ha med ett gott sällskap för själva vandringsleden är lite enformig. Det är på gott och ont det mest rör sig om vägar genom skogen, det gör leden lättvandrad, men också rätt ovarierad och känns mest som transportsträckor. Vi rekommenderar fortfarande ett besök, och att du planerar att stanna ett tag på udden.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Birgittas udde

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Birgittas udde, Östgötaleden

Boende nära Birgittas udde, Östgötaleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Mallboden Café & Vandrarhem, Enkelt boende vid Göta kanal och med ett av Motalas trevligaste Café på gården och Lokverkstan runt hörnet. 4.0 km (Vandrarhem)
  • Motala Wärdshus, Värdshus med anor från 1828 mitt mellan Göta kanal och Motala ström. Nära till Lokverkstan och Charlottenborgs slott. 4.0 km (Vandrarhem)
  • Hotell Östermalm, Mindre hotell ett stenkast från Motalas tågstation och nära till hamnen med restauranger och museum samt Göta kanal. 5.2 km (Hotell)
  • Hotell Carl Friman, Finare Motala-hotell med egen restaurant. Fri parkering och nära tågstationen. Gångavstånd till hamnen, centrum och Göta kanal. 5.3 km (Hotell)
  • Högby Spa och Konferens, Gård strax utanför Borensberg med många SPA-paket . 5.4 km (Hotell)
  • Hotell City, Centralt Motala-hotell nära tågstationen och med relaxavdelning med bastu. 5.8 km (Hotell)
  • Best Western Motala Stadshotell, Trevligt hotell mitt i Motala nära tågstationen, restauranger friluftsområde och Göta kanal. 5.8 km (Hotell)
  • Hotell Nostalgi, Trevligt hotell med utsikt över Motala hamn, 10 minuter från tågstationen och runt hörnet finns flera restauranger, museum och Göta kanal. 5.9 km (Hotell)
  • Varamon Vandrarhem, Enkelt boende vid Motala och precis vid Östergötlands längsta sandstrand (ett tips är att parkera bilen längre bort från stranden). 7.5 km (Vandrarhem)
  • Restaurang Sjövik, Enklare vandrarhem som ligger precis vid Varamobadet i Motala, dvs traktens längsta sandstrand. 7.6 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 22 juni kl 1413.7°CMulet
söndag 23 juni kl 1119.6°CNästan klart
måndag 24 juni kl 1121.4°CKlart
tisdag 25 juni kl 1224.6°CKlart
onsdag 26 juni kl 1225.4°CNästan klart
torsdag 27 juni kl 1227.7°CVäxlande molnighet
fredag 28 juni kl 1226.3°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *