Gamla Linköping – 14 favoriter du inte får missa!

Dela gärna på:

Gamla Linköping är ett friluftsmuseum skapat av historiska byggnader som flyttats hit sedan 1950-talet. Muséet består av två områden, stadskvarteren och Valla gård, som hålls isär av en kort promenad genom Vallaskogen.

Här finns mycket att upptäcka, särskilt under sommaren och inför jul, då området väcks till liv fullt ut. Det kan dock vara lätt att missa de riktiga guldkornen och istället falla för några av områdets turistfällor – så här har vi samlat våra favoriter som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet 🙂

Stadskvarteren

1. Utforska de olika muséemiljöerna

Öppna året om och alltid kul att kika in i är stadskvarterens olika muséemiljöer. Se hur det kunde se ut förr på ett apotek, handelsbod, bank och postkontor.

2. Köp allt möjligt av trä hos Just Wood

Just Wood är en sån där plats där skaparglädjen hänger i luften och kreativiteten sitter i väggarna. Med trä som utgångspunkt finns allt som går att tänka sig och mycket, mycket mer. Från klassiska bruksföremål och leksaker till smycken och kläder. Här kan du både fascineras och inspireras.

Om du eller någon du känner gillar att pyssla är detta den perfekta platsen att fylla på med vackert och inspirerande material!

3. Glass och fika i LasseMajas Valleby

I LasseMajas Deckarhus finns Panini & Bernards café där du kan fika mitt i Valleby. Caféet har god och prisvärd fika, och är öppet för alla – oavsett om man vill lösa mysterier eller inte.

Tips! Här hittar du den bästa glassen i stadskvarteren, från Ronaldo’s Glasseri.

4. Utforska växterna i Örtagården

I örtagården finns omkring olika krydd- och medicinalväxter i små örtesängar med inspiration från en 1700-talsträdgård. Här finns gott om bänkar för den som vill slå sig ner och njuta av grönskan.

5. Ät våfflor på Skönfärgaregården

Skönfärgaregården Våffelstuga

Skönfärgargården serverar både klassiska svenska frasvåfflor och belgiska våfflor, med antingen söt eller matig topping. Förutom våfflor finns hembakat kaffebröd av olika slag samt matpajer. Slå dig ner i det vackra huset med 1700-talscharm eller i den vackra trädgården där klosterliljor blommar om våren och syrén under försommaren.

6. Beundra de öppna trädgårdarna

Ta ett varv och beundra grönskan i Systrarna Petterssons trädgård, Sundströmska trädgården, Huitfeltska trädgården och Sollidens trädgård. Missa heller inte upplevelseträdgården Täppan som är skapad med tillgänglighet i fokus samt Wärdshusträdgården med den gamla kägelbanan.

7. Köp godis i Cloettaboden

Det sägs ofta att Cloetta kommer från Ljungsbro utanför Linköping men egentligen grundades den första chokladfabriken i Köpenhamn 1862 av de tre schweiziska bröderna Cloëtta. Under slutat av 1800-talet expanderade företaget med fabriker i Malmö och Oslo, och 1901 flyttade Malmö-fabriken till Ljungsbro.

Cloetta har en butik vid sin chokladfabrik i Ljungsbro men Cloettaboden i Gamla Linköping är mycket mysigare och har i stort sett samma utbud.

8. Träffa brandmän från förr

I Sprutboden kan du lära dig mer om Linköpings brandförsvar genom tiderna.

Valla gård

9. Lek i Lill-Valla lekpark

Lill-Valla lekpark är Linköpings största lekpark. Mer info och fler bilder finns här.

10. Titta på gårdens djur

På Valla gård finns kaniner, getter, höns och hästar.

11. Utforska gamla tåg på järnvägsmuséet

På Östergötlands järnvägsmuseum finns gott om gamla lok och tågvagnar som du får gå in i och provsitta. Mer info och fler bilder finns här.

12. Titta på traktorer på Odalmannens museum

Några av alla traktorer i Odalmannens museum

Odalmannens museum är en dröm för alla som gillar traktorer, här finns massor av dem i olika åldrar och stilar. För barnen finns även en rithörna med målarbilder med traktormotiv.

13. Spela minigolf

På Valla gård finns två artonhålsbanor vilket gör det till Östergötlands största minigolfanläggning.

14. Ät glass på Gelato House

Gelato House gör egen gelato från grunden med både klassiska och unika smaker.

För mer information om Gamla Linköping samt aktuella öppettider, se deras hemsida.

Boende i Linköping

Tips på mysiga boenden i Linköping finns här.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *