Hålebergets naturreservat och vandringsleder

Dela gärna på:

Hålebergets naturreservat ligger utanför Motala och är perfekt för dig som vill ha en snabb naturfix. Det finns två rundslingor varav den längre tar dig upp på krönet med utsikt över Vättern och trakterna norr om Motala. Rundslingan på ringa 2,1 km är med andra ord en upplevelserik slinga!

Skogen kring Håleberget har gått så gott som orörd genom tiden på grund av den svåra trängen. Därför hittar du ett rikt växt- och svamp-liv läng stigarna genom naturreservatet. Så det är bra att hålla båda ögonen öppna även genom de delarna av slingan som går nedanför bergskammen.

Håleberget är ett perfekt utflyktsmål för 1-2 h upp till en halvdag i naturen. Om du bara pressar dig genom 2,1 km leden så är du färdig på ca 45 minuter, men det är inte det vi rekommenderar. Utsiktsplatserna är som gjorda för att stanna upp och ta pauser. Lite medhavd fika är nästan ett måste. Och genast blir utflykten 1-2 h lång. Sen om du är nyfiken så finns det massor med små stigar att utforska och då är vi rätt säkra på att det då går att spendera en halv dag på Håleberget.

Kort om Hålebergets naturreservat och vandringsleder

EgenskapMöjlighet
Möjliga aktiviteter– 2,1 km rundslinga med utsikt (orange)
– 0,7 km rundslinga i skogen (gul)
– Picknick
Höjdpunkter– Fantastisk utsikt
– Kuperad vandring
– Småstigar att utforska
Café/RestaurangNej
ParkeringJa, gratis och rätt stor
ToalettNej
TillgängligBitvis branta skogsstigar
BarnvagnsvänligNej
I närhetenÖvralid museum, fik och naturstig
Medevi
Varamobaden
Illersjö gårdsbutik
Brotorps Gård & Gårdsbutik (fredagar maj-september)
Second hand shopping i Motala
Kort om Hålebergets naturreservat och vandringsled

Karta över lederna i Hålebergets naturreservat

Tips inför ditt besök till Håleberget

 • Om du vill börja med utsikten så följ den orangea leden och håll höger när du går från parkeringen.
 • Vill du gå genom skogen först så följ de orangea pilarna till vänster efter parkeringen.
 • Det är brant på många ställen, och det blir halt när det är blött. Så, vi rekommenderar något annat utflyktsmål om det regnar
 • Det finns flera bra utsiktsplatser uppe på berget, så om det är fler sällskap som vill stanna där uppe så går det bra att sprida ut sig.

Våra erfarenheter av Håleberget som utflyktsmål

Kaffe på Håleberget. inte illa alls

Jag (Thobias) åkte till Håleberget i mitten av oktober för att komma upp på en höjd och se alla fina höstfärger. Kort sagt så blev jag väldigt nöjd med vad jag fick.

Jag valde att gå nedanför karmen först och tog vänster strax efter parkeringen. Där möttes jag av slingriga stigar med lätt kupering. Det gick först lätt nedåt och från och till bildade höstlöven ett färgstarkt hav som täckte stigen, men leden var välmarkerad så det var inga problem att hitta.

Efter ett tag kom jag fram till resterna av bebyggelse, ett dörrvalv och väggar. Och det var där som stigen började slingra sig upp för berget. På vägen upp så var skogen oftast så tät att det var svårt att riktigt få en känsla för hur högt en kommit. Jag måste erkänna att jag började bli lite rädd för att det inte skulle bli någon utsikt på grund av alla träd.. men det var helt fel.

Väl upp på karmen lättade skogen upp något och jag tog en liten avstickare längs en liten stig ut på en minde klippsats och fick min först utsiktsfix. Utsikten som mötte mig var underbar med de gula lövträden och gröna granarna längs odlingsmarken.

Längs sträckan uppe på karmen fanns det flera bra utsiktsplatser och jag stannade vid en för att ta en kopp kaffe. Den koppen var välbehövlig efter strapatsen upp för berget, och nog en av de bästa fika-utsikterna jag haft i Östergötland.

Min slutsats är att Håleberget är ett perfekt utflyktsmål för 1-2 h upp till en halvdag i naturen. Om du bara pressar dig genom 2,1 km leden så är du färdig på ca 45 minuter, men det är inte det vi rekommenderar. Utsiktsplatserna är som gjorda för att stanna upp och ta pauser. Lite medhavd fika är ett nästan ett måste. Och genast blir utflykten 1-2 h lång. Är du nyfiken så finns det massor med små stigar att utforska och jag är rätt säker på att det då går att spendera en halv dag på Håleberget.

Bilder från Hålebergets naturreservat

Hitta till Hålebergets naturreservat

Förhållningsregler i Hålebergets naturreservat

Från länsstyrelsens sida om Hålebergets naturreservat:

 • Du får inte skada mark, berg eller sten genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
 • Du får inte köra motordrivet fordon.
 • Du får inte skada levande eller döda träd och buskar.
 • Du får inte utöva bergsklättring.
 • Du får inte gräva upp eller plocka växter, mossor eller lavar.
 • Du får inte störa djur genom att till exempel klättra i boträd eller samla in ryggradslösa djur som till exempel insekter, spindlar och snäckor.
 • Du får inte göra upp eld.
 • Du behöver ha särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra studie som kan leda till negativ påverkan på växter eller djur.
 • Du behöver ha särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få bedriva försäljning eller annan kommersiell verksamhet.

Bra länkar

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *