17 saker att göra i Linköping när det regnar

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Linköping är en av de bästa städerna i Östergötland när det regnar. Här finns det gott om inomhusaktiviteter som har öppet året om.

Här har vi samlat alla våra bästa tips på saker att göra för stora och små när det är regn och rusk ute. En del tar inträde, en del är gratis för barn och många kostar inget alls.

Väderprognos för Linköping
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 20 juni kl 1916°CKlart
fredag 21 juni kl 1121.1°CNästan klart
lördag 22 juni kl 1119.1°CMulet
söndag 23 juni kl 1220.9°CVäxlande molnighet
måndag 24 juni kl 1222.8°CVäxlande molnighet
tisdag 25 juni kl 1226.8°CVäxlande molnighet
onsdag 26 juni kl 1225.3°CKlart

1. Upptäck Gamla Linköping

Många delar av Gamla Linköping är inomhus och är lika trevliga oavsett väder. Utforska gratis muséemiljöer som apoteket, handelsboden, banken och sprutboden, ta en fika på Dahlbergs café eller Skönfärgaregården Våffelstuga, köp sötsaker i Cocosbollsboden eller Cloettaboden, kolla in olika hantverksbodar och se utställningarna i Curmanska magasinet.

2. Lös mysterier på LasseMajas Deckarhus

På LasseMajas Deckarhus kan ni lösa spännande mysterier i grupper på 3-5 personer, eller bara ta en fika på Panini & Bernards café mitt i Valleby med utsikt över hamnen och Polisstationen. Det finns också en bokhandel med massa kul LasseMaja-grejer.

Här hittar du LasseMajas Deckarhus priser och öppettider.

3. Titta på Linköpings slott

Linköpings slott har delar från 1100-talet vilket gör det till Sveriges äldsta profana byggnad. I norra flygeln finns Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum som har visningar samt både tillfälliga och permanenta utställningar att upptäcka på egen hand.

Här finns öppettider och priser för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum.

4. Beundra domkyrkan

Linköpings domkyrka med delar från 1100-talet är Sveriges näst största kyrkobyggnad, efter Uppsala domkyrka. Den är öppen för besök alla dagar och har även en liten butik med souvenirer och presenter. I domkyrkan finns ofta olika utställningar samt en konstvandring och en vandring med frälsarkransen, som görs på egen hand med guidning via olika mobilappar.

5. Titta på konst på Passagen

Konsthallen Passagen har i över 20 år givit plats för samtida konst av alla de slag. Med fri entré gör de modern konst tillgänglig för alla.

Passagens öppettider hittar du här.

6. Gå på ett evenemang

Med flera scener utspridda mellan Konsert och Kongress, Saab arena, Sagateatern, forumteatern och skylten händer det något de flesta av veckans dagar. De flesta Konsert och Kongress biljetterna säljs av Ticketmaster.

7. Besöka Östergötlands museum

Östergötlands museum sett från Raul Wallenbergs plats när Körsbärsträden blommar

Årets museum 2023 med både permanenta och tillfälliga utställningar för hela familjen, gratis för barn till och med 18 år. Här finns också en restaurang och en museibutik.

Här hittar du öppettider och priser för Östergötlands museum.

8. Gå till biblioteket

Berga slott, numer bibliotek

Visst är det något speciellt med att läsa i regnet? Välj ut en spännande, rolig, romantisk eller intressant bok och slå dig ner i en av fåtöljerna som vetter ut mot slottsparken. Med regnet smattrande mot de stora fönstren kan du enkelt drömma dig bort en stund.

9. Se underliga ting i Kuriosakabinettet

På nedre plan i huvudbiblioteket gömmer sig en samling spännande och märkvärdiga föremål från bl.a. antikens Egypten, Trojas ruiner, Kina och Sydamerika.

10. Äta brunch eller lyxfrukost

Brunch på von Dufva

En regnig dag finns det ingen anledning att brådska med frukostmålet, låt det istället ta tid med en god buffé på något av stadens caféer eller hotell.

Om du är sugen på brunch eller frukost kolla in vår sammanställning av de bästa ställena i Linköping.

11. Besöka Flygvapenmuseum

Av Xauxa, CC BY-SA 3.0, Länk

Linköpings mest kända museum och det med all rätt, en dag bland flygplanen fascinerar de flesta och passar lika bra oavsett väder.

Här hittar du Flygvapenmuseums öppettider och priser.

12. Ha picknick i en paviljong

Under tak passar en picknick lika bra i regn som i solsken! Duka upp lite goda tilltugg i Kärlekens paviljong i Trädgårdsföreningen, i lusthuset vid Tannefors slussar eller i Westholmska templet på Koberget i Vimanshäll.

13. Promenera med paraply

En promenad i regnet kan vara nog så mysigt, särskilt med trevligt sällskap och en mugg med varm dryck att smutta på längs vägen. Några av de trevligaste promenadstråken finns längs Stångån och Tinnerbäcken.

14. Åka båt på Kinda kanal

En tur med båt kanske känns som något för en solig dag, men att sitta i värmen och titta ut på regnet kan vara precis lika rofyllt och mysigt. M/S Kind erbjuder en rad olika upplevelser på kanalen, både heldagskryssningar och kortare kvällskryssningar, bland annat en tur med uppehåll vid Sturefors slott och en resa ända till Rimforsa.

Med M/B Stockholm kan du åka en guidad tur från Stångs magasin till Tannefors slussar eller en tur på Roxen från Stångs magasin till Bergs slussar.

15. Ta en loppisrunda

Stadsmissionen second-hand Linköping

Linköping har ett stort utbud av olika secondhand-butiker, både centralt och i ytterområdena. I innerstaden finns Myrorna och Återvinningen och om du tar dig ut i Tornby finns Stadsmisstionen, Hjärta till hjärta och Erikshjälpen.

Hitta till alla secondhand och vintage butiker med vår guide till secondhand i Linköping.

16. Fika i en djungel

Tropikhuset i Trädgårdsföreningen är en frodig grön oas med växter ända upp i det pyramidformade glastaket. Här kan du ta en fika med tropisk känsla oavsett vädret utanför. De serverar även glass, lunch, à la carte och frukost på helgerna.

17. Bada i ett av Sveriges modernaste äventyrsbad

Tinnerbäcksbadet (foto: Medley)

Badhuset Tinnerbäcksbadet öppnade 2023 efter nybygge och renoveringar och är ett äventyrsbad i toppklass. Inomhusbadet passar lika bra när det regnar som när solen skiner.

Här hittar du Tinnerbäcksbadets öppettider och priser.

18. Unna dig ett lyxigt SPA

Linköping stad har kanske inte så många SPA:n, men det som finns är bra. För en trevlig weekend eller vardagslyx har Linköping The Box Hotell med sitt SPA på hela 600m2.

Antingen tar du och checkar in på enbart SPA:t eller så kombinerar du det bed en övernattning, middag eller brunch i något at alla paket som finns. Notera att vissa tider är reserverade för hotellgästerna. Du hittar alla tider, priser och mer på The Box hemsida.

Bonus: Testa någon fysisk aktivitet

Ta en simtur i simhallen, hoppa studsmatta på Yoump Trampolinpark, spela beachvolleyboll på Beach Arena. Sen finns det bowling, shuffleboard och mycket mer på antingen Strandgatan 2 eller O’learys.

Bonus 2: Norrköping!

Har du gjort allt i Linköping? Ta pendeln eller bilen till Norrköping som är fyllt av museum, gallerior och second-hand butiker!

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *