21 roliga aktivister för barn i Linköping!

Dela gärna på:

Linköping har gott om skoj för barn av alla åldrar, med både lek och lärande. Upptäck roliga lekplatser och lekland, intressanta museum och utställningar, häftiga naturupplevelser och utmana er både fysiskt och intellektuellt.

Här finns allt från gulliga djur, spännande mysterier, märkliga ting, fartfyllda lekar och mysiga stunder i naturen. Något för alla smaker med andra ord 🙂

1. Titta på djur på Valla gård

Valla gård mellan Vallaskogen och Campus Valla har getter, kaniner, höns och hästar. I Lekladugården finns även gårdsdjur av trä att leka med.

2. Lek på Lill-Valla – Linköpings största lekplats

Lill-Valla är en stor lekplats där ni kan klättra, rutcha, gunga och balansera. Sommartid har Valla gård också flera muséer, glassHouse och en lekbank där ni kan låna olika spel.

3. Upptäck Gamla Linköpings muséemiljöer

Apoteket Kronan

Besök gratis muséemiljöer som det gamla apoteket Kronan, handelsboden med massa spännande varor från förr och bankkontoret med info om det stora bankrånet 1854.

4. Lös mysterier på Lassemajas Deckarhus

På LasseMajas Deckarhus kan ni lösa spännande mysterier i grupper på 3-5 personer, eller bara ta en fika på Panini & Bernards café mitt i Valleby med utsikt över hamnen och Polisstationen. Det finns också en bokhandel med massa kul LasseMaja-grejer.

5. Köp godis i Cloettaboden

I Cloettaboden finns massor av olika sorters godis från Cloetta, även sorter som sällan säljs i svenska butiker. Här finns också massa kul merch med deras olika godismärken.

6. Gå en upplevelsestig i Vallaskogen

Det finns tre stigar att välja mellan:

  1. Skogsstigen, 1,1 km med nio stationer där ni kan lära er mer om skogens djur och växter genom att gissa bajs, krypa ner i ett grävlingsgryt eller provsitta på vildsvin av trä i naturlig storlek.
  2. Väsenstigen, en lite mer mystisk och spännande stig bland väsen som troll och Näcken.
  3. Hitta Vilse-stigen, där ni får lära er om vad ni ska göra om ni går vilse.

7. Experimentera i Flyglabbet på Flygvapenmuseum

Flygvapenmuseum

I science centret Flyglabbet finns flygsimulatorer och experimentstationer för utforskare av alla åldrar.

8. Se underliga ting i Kuriosakabinettet

På nedre plan i huvudbiblioteket gömmer sig en samling spännande och märkvärdiga föremål från bl.a. antikens Egypten, Trojas ruiner, Kina och Sydamerika.

9. Upplev Viljans värld på Östergötlands museum

Upptäck historien genom vätten Viljans spännande hem i jätteeken Engelbrekt, fylld med skatter av alla de slag – från alla möjliga tider.

10. Lek och spela spel i Trädgårdsföreningen

I Linöpings trädgårdsförening finns den stora lekplatsen Parkleken samt parkgolf, boule och beachvolleyboll.

11. Picknick och statyjakt vid Berga slott

Berga skulpturpark

Berga minnespark är en grön oas mitt i stadsdelen Berga där du kan leta efter 14 olika statyer samt fika i det gröna. Berga slott är idag ett bibliotek och väl värt ett besök!

12. Träna tricks på Fun Skate Park i Ekholmen

En av Sveriges största skateparker som dessutom är både gratis och öppen dygnet runt, med belysning om natten.

13. Få svindel på Linköpings Höghöjdsbana i Vidingsjö

Här finns banor i olika svårighetsgrader från 2,5 till 15 meter över marken.

14. Grilla och fågelskåda vid Rosenkällasjön

En av de härligaste naturreservaten kring Linköping är också väldigt enkel att njuta av även för kortare ben och tålamod. Parkeringen vid Rosenkälladämmet ligger nära en rastplats med eldstad och torrdass och det är nära till bryggorna där ni kan studera fåglar av olika slag. För en längre promenad finns Rosenkällastigen på 3,8 km som går runt sjön.

15. Trampa längs Stångån

Här har du två alternativ, antingen tar ni en cykeltur längs Stångån, mellan Nykvarnas sluss och Tannefors slussar, eller så hyr ni en trampbåt på Mickey’s strandfik och upptäcker Linköping från vattnet.

16. Spela äventyrsgolf

Östergötlands största minigolfbana finns på Valla gård, med två banor på 18 hål vardera. Äventyrsgolf City erbjuder 12 hål på sin anläggning intill Tinnerbäcksbadet. På Landeryds Golfklubb finns en äventyrsgolfbana med 12 hål. Även Mickey’s strandfik vid Stångån har äventyrsgolf.

För en lite annorlunda golfupplevelse, testa Blacklight Minigolf på O´Learys med kända Linköpingsmotiv upplysta av UV-ljus.

17. Utmana vännerna i bowling

Bowling hittar du på Strandgatan Två, Sporthallen och O´Learys.

18. Spela jätteschack

Utanför köpcentrat I-huset finns shack i jätteformat. Utmana en vän – förloraren bjuder vinnaren på en Glass från Bosses glassbar vid gallerians entré!

19. Hoppa runt på Yoump

På Yoump Trampolinpark kan du hoppa omkring i den öppna trampolinytan med massor av trampoliner, hoppa från hög höjd ner på en stor luftkudde, testa den uppblåsbara voltbanan, spela spökboll hoppandes på trampoliner och utmana en vän i gladiatorduell där förloraren landar i ett skumgummihav.

20. Lek på Leos lekland

På Leos lekland kan du hoppa studsmatta, simma i bollhav, åka spännande rutschkanor, klättra i gigantiska spindelnät, skjut med bollkanoner och spela olika bollsporter.

21. Barnens altarskåp i Linköpings domkyrka

Linköping domkyrka

Här kan barn utforska kyrkans värld genom lek och skådespel. Prova prästernas olika dräkter, duka upp till nattvard, dekorera altaret och ta in kollekten. Det finns också en rithörna.

Domkyrkan har öppet de flesta dagarna om året, och aktuella tider finns på Linköpings Domkyrkas hemsida.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *