Unika boenden i Dalsland

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Om du vill uppleva något riktigt speciellt i sommar ska du ta en tur till Dalsland! Som ett av Sveriges mest bortglömda landskap finns det alla möjligheter att få prova på något helt nytt – som varken du eller någon i din närhet varit med om. Här är några tips på boenden utöver det vanliga!

1. Njut på Baldersnäs herrgård

Baldersnäs herrgård
Booking.com

Baldersnäs herrgård ligger på en halvö i Laxsjön och är omgiven av en frodig engelsk park. Detta är platsen för dig som verkligen vill njuta av din semester! Strosa i parken, bada bastu med utsikt över sjön, ta ett dopp i den vedeldade badtunnan eller boka en vinprovning i vinkällaren. Om du vill ha en mer aktiv semester finns kajak, SUP och cyklar att hyra och området har flera fina vandringsleder.

Restaurangen Öjentorps kök serverar mat på lokala råvaror efter säsong och erbjuder avsmakningsmenyer med 5 eller 7 rätter. Café Allé serverar våfflor, både matiga och söta, samt hembakat fika som kan intas på uteserveringen eller i parken.

Att göra i närheten:

 • Kanalbåtarna Storholmen och Dalslandia stannar vid Baldersnäs vid förfrågan och gör turer till Håverud och Bengtsfors.
 • Långbron (3 km) där rälsbussen stannar på turen mellan Mellerud och Bengtsfors på De Vackra Vyernas Järnväg.
 • Dalslands Aktiviteter (11 km) med älgpark, sötvattensakvarium, höghöjdsbana, zipline, 3-kamp, klättring, skytte, ridning, paddling, fiske, guldvaskning, bäversafari, viltbutik, restaurangen Stenebygrytan och caféet Stenebylängtan.

2. Designhotell i en gammal spannmålssilo

Upperud 9:9 med uteserveringen på bryggan till vänster.
Booking.com

Hos Upperud 9:9 bor du i moderna hotellrum i gamla silofack i charmig bruksmiljö vid Dalslands kanal. Restaurangen lagar rustik husmanskost från grunden på lokala råvaror efter säsong och erbjuder frukost, middag samt lunchpaket att ta med på utflykten. Bada bastu, ta ett dopp i Upperudshöljen, fika på sommarcaféet, ta en drink på bryggan, vandra på Pilgrimsleden, paddla kanot i Vänerns skärgård eller hyr en cykel för äventyr på två hjul.

Vi har framförallt varit här och fikat och det som slagit oss är den lugna miljön och trevliga personalen. Och det goda fikat såklart.

Vi kan absolut rekommendera Upperud 9:9 för dig som vill bo i ett fräscht hotell i en avslappnad miljö med naturen runt knuten, och varifrån du kan göra dagsturer till några av de bästa platserna i Dalsland.

Att göra i närheten:

 • Dalslands konstmuseum (0,4 km) och Kanalmuseet med Café Bonaparte.
 • Akvedukten i Håverud (3 km) med caféer, restauranger, museum m.m.
 • Högsbyns hällristningsområde (13 km).
 • Dals Rostock (14 km) med stationshus i halva storleken, örtagård, sommarcafé, hembygdsmuseum och Doktor Saedéns runda.

3. Slussvaktarstuga vid Dalslands kanal

Slussvaktarstugan vid 18:e slussen (Billingsfors)

Välj bland 11 stugor precis vid vattnet, med plats för 2-6 personer. Sju av stugorna har egen motorbåt och 3 har roddbåt, fri slussning ingår i hyran. Njut av lugnet och närheten till naturen, fyll dagarna med bad och båtliv, promenera i de dalsländska skogarna och gör utflykter längs kanalen.

4. Glashus eller lappkåta

Modell av glashusen från Dalsland center i Håverud

Dalslands aktiviteter erbjuder både vanlig och mindre vanlig övernattning. För den som letar efter något alldeles särskilt finns glashus med magisk utsikt mitt i vildmarken eller lägerplatser med lappkåtor.

De fyra glashusen ligger på en halvö i sjön Iväg med utsikt över sjön, klippor och skog. Glashusen har en 160 cm bred säng, litet soldäck, grill, utedass samt roddbåt med fiskespön. Frukost ingår och levereras till huset. Toalett och dusch finns 800 meter bort.

Lägerplatser med lappkåtor finns på en halvö i sjön Iväg och vid Stenebyälven och varje lägeplats består av sovkåtor för upp till 6 eller 15 personer, samlingskåta med matplatser samt grillplats under tak.

Dalslands aktiviteter har även älgpark, sötvattensakvarium, höghöjdsbana, zipline, 3-kamp, klättring, skytte, ridning, paddling, fiske, guldvaskning, bäversafari, viltbutik, restaurangen Stenebygrytan och caféet Stenebylängtan.

Att göra i närheten:

 • Långbron (7 km) där både rälsbuss och kanalbåtar stannar.

5. Gammelgården vandrarhem i Bengtsfors

Gammelgårdens vandrarhem, huvudbyggnad
Booking.com

Gammelgården är västra Sveriges största friluftsmuseum med över 20 historiska byggnader på toppen av Majberget i Bengtsfors, avskilt och med vacker utsikt men ändå nära civilisationen. Här kan du bland annat bo i gamla härbren.

Att göra i närheten:

 • Halmens hus (50 m) museum och hantverksbutik på Majberget.
 • Dals Konfektyr (0,7 km) godisfabrik med fabriksförsäljning.
 • Dressin (0,9 km) på De Vackra Vyernas järnväg från Bengtsfors till Årjäng.
 • Rälsbuss (0,9 km) på De Vackra Vyernas järnväg från Bengtsfors till Mellerud.
 • Kanalbåt (1 km) på Dalslands kanal med Storholmen eller Dalslandia från Bengtsfors till Håverud.

6. Stugbåt i sjön Lelång

Hyr en stugbåt på Dalslands stugbåtsuthyrning i Bengtsfors och sov på sjön Lelång. Stugan är på 13 kvm och har terass med badstege, bäddsoffa, kök, grill, matplatser inomhus och utomhus, toalett samt en motorbåt som drar stugan samt går att koppla loss för båtturer.

Att göra i närheten:

 • Dals Konfektyr, godisfabrik med fabriksförsäljning.
 • Gammelgårdens friluftsmuseum på Majberget.
 • Halmens hus museum och hantverksbutik på Majberget.
 • Dressin på De Vackra Vyernas järnväg från Bengtsfors till Årjäng.
 • Rälsbuss på De Vackra Vyernas järnväg från Bengtsfors till Mellerud.
 • Kanalbåt på Dalslands kanal med Storholmen eller Dalslandia från Bengtsfors till Håverud.
Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *