Primus lite+, det bra och det dåliga

Den här artikeln innehåller affiliate-länkar. De låter oss utveckla tadigut.nu utan att det kostar dig något extra.

Dela gärna på:

Primus lite plus är ett väldigt litet och smidigt vandrarkök som jag köpt för egna pengar och använt flitigt. Den är så nätt att jag alltid har den med mig i min ryggsäck, så att jag alltid kan koka vatten till en kaffe när jag är ute. Primus lite plus brukar vara billigast hos Outnorth.

Primus Lite Plus är ett kompakt och praktiskt vandringskök för korta utflykter och dagsvandringar. Det är lätt, snabbt att använda och perfekt för 1-2 personer. Läs vidare för att förstå fördelarna och nackdelarna med detta kök.

Primus lite+ uppsatt på en 100g gasbehållare

Fördelar:

 • Lätt och kompakt, passar lätt i en kameraväska
 • Snabbt att sätta upp och koka vatten (ca 5 min från väskan till kokande vatten)
 • Komplett system med lock som fungerar som kåsa, så du behöver bara ta med maten
 • Miljövänlig design med biobaserad plast och hållbara material
 • Går att använda som press-kaffe-kanna med ett extra tillbehör.

Nackdelar:

 • Gas-stativet passar inte helt i kastrullen och behöver packas separat
 • Locket av mjuk bioplast kan få märken och hack
 • Kan vara svårt att hitta 100g gasbehållare, men fungerar med andra storlekar

Primus Lite Plus är ett hållbart och pålitligt alternativ för spontana kaffepauser och enkla måltider i naturen.

Vad jag älskar med Primus lite plus

Under sommaren 2022 använde jag det lilla och lätta vandringsköket flitigt, och den är kvar i ryggsäcken inför sommaren 2023. Det fick snabbt en plats i fotoväskan och gjorde det enkelt att stanna för en kaffe.

Att sätta upp köket tar bara några sekunder, och jag kan koka en halvliter vatten på 4-5 minuter. Det har fått mig att använda köket oftare och fokusera mer på naturen och kaffet.

Jag är ofta ute själ eller tillsammans med min sambo och då har 500 ml varit lagom. Volmen är lagom för de flesta användarfall för 1-2 personer. Exempelvis ger 500 ml nog med kaffe för 2-3 personer, eller nog med vatten för 1 frystorkad måltid.

Sist men inte minst så är det bästa att systemet är komplett så det enda som du måste ha som inte finns i det nedpackade köket är det du ska laga. Att locket också fungerar som kåsa gör att om du ska göra dryck eller soppa så behöver du inte ha med dig mer än köket och maten.

Det borde vara klart att jag älskar lite plus köket. Visst kan det inte göra allt, så det kanske inte är det perfekta systemet för dig som vill laga maten ute. Till det har jag ett betydligt större Trangia stormkök. Jag tycker att det större köket med stekpanna och kastrull gör det roligare att laga mat. Men det köket är för stort för att jag alltid ska ha med det.

Det mindre bra

Mina invändningar består av små detaljer:

 1. Stativet som fästs på gasbehållaren passar inte riktigt i kastrullen, vilket innebär att det måste packas separat. Även om stativet är litet och tar ingen plats i packningen, är det lättare att tappa bort eller glömma.
 2. Locket är gjort av mjuk ”biobaserad plast” som lätt får märken. Det fanns redan märken när jag packade upp köket, men locket har klarat sig bra under sommaren och alla hack är bara kosmetiska.
 3. En tredje nackdel är svårigheten att hitta 100g gasbehållare i Linköping. Köket fungerar med andra tuber, men då får de inte plats i köket och det tar mer plats i packningen.

Teknisk data

EgenskapVärde
Längd (hoppackad)13 cm
Höjd och bredd10 cm
Vikt402 g
MaterialHårdanodiserad aluminium
Volym på kastrull500 ml
Tid till uppkok2.45 min enligt Primus
BränsleGas
Piezo-tändareJa
Max effekt1500 W
Inkluderat i paketet500 ml kastrull av hårdanodiserad aluminium
Gasbrännare
Lock av biobaserad plast
Rengöringsduk
Stativ för gasbehållaren
Snöre för att hänga köket
Tre distanser för andra kastruller och stekpannor
Teknisk data för Primus Lite plus stove system

Miljö, hållbarhet och etik

Primus har verkligen prioriterat miljön när de designade Primus Lite Plus. Förpackningen är helt plastfri, och kökets plastkomponenter är gjorda av biobaserad plast. Tyget runt köket är G-1000 Eco Lite, som är slitstarkt och tillverkat av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Hela konstruktionen är robust, och detta är ett kök som du kan använda i många år framöver.

Primus får extra poäng eftersom vissa reservdelar går att köpa. De erbjuder piezo-tändaren och gasbehållarstativet på deras hemsida. Det är ett bra urval eftersom tändaren kan slitas ut och stativet är lätt att tappa bort. Jag hade gärna sett fler reservdelar, särskilt distanserna till brännaren som är ganska små. Men det är ändå bra och bättre än billigare vandringskök.

Primus designar sina produkter i Sverige och tillverkar dem i Europa. Även om detta inte garanterar bra arbetsvillkor, ser jag det som ett stort plus. Det gör det enklare för mig att motivera en högre prislapp jämfört med vissa konkurrenter.

Frågor eller egna erfarnheter?

Lämna en kommentar om du undrar något om köket eller har egna erfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *