Cirka 15 km från Linköping ligger Bjäsäter kvarn, startpunkten för den 8 km långa Bjänleden. Här kan du njuta av vacker och varierande natur samt historier om de som levde här förr i tiden. Du kommer att vandra längs gamla vägar och ridstigar, varav vissa har använts sedan medeltiden. Det är en vandring som skiljer sig från andra leder i Linköpingsområdet och är väl värd att prova för den som vill utforska riktig skog.
Välkommen till tadigut.nu, din källa till enklare utflyktsmål i och kring Östergötland.
Vad är Bjänleden
Bjänleden är en kulturvandring som arrangeras av Vreta Kloster Hembygdsförening. Den 8 km långa leden följer gamla vägar och stigar som en gång förband bodar, kvarnar och sågverk.
Leden startar vid Bjäsäter kvarn, ett museum som visar upp kvarnen och byggnader från området. Det är definitivt värt att ta en stund för att utforska 1800-talskvarnen och de omgivande bodarna. Mer information om museet hittar du här.
Många av stigarna längs Bjänleden har använts ända sedan medeltiden, och det finns många historier om personliga öden och familjerna som bodde här.
För att hjälpa dig att hitta och lära dig om historien längs vägen finns en karta att köpa i en av bodarna vid Bjäsäter kvarn. Den är väl värd sina 25 kr (swish), för även om inte mycket av det ursprungliga finns kvar idag, ger historierna extra djup till vandringen.
Ungefär 3,5 km in på leden finns en grillplats. Det finns även gott om andra platser att sätta sig ner och äta matsäck (men undvik att elda).
Naturkartan erbjuder en digital karta över leden som du kan använda om du bara vill vandra. Men observera att du går miste om all information i papperskartan och blir beroende av mobil täckning. Hur som helst hittar du Naturkartan här.
Karta över Bjänleden
Så hittar du till Bjänleden
Leden börjar vid Bjäsäter kvarn som ligger längs vägen genom Bjäsäter, se karta nedan. Om du kör från Linköping kör du genom Berg och fortsätter längs Stjärnorpsleden. Strax efter Stjänorps kyrka och slottsruinen är det skyltat med Bjäsäter 3 km, sväng av där och fortsätt på grusvägen tills du kommer till Bjäsäter. I Bjäsäter visar en stor parkeringsskylt i trä till parkeringen, här ligger Bjäsäter kvarn och början på Bjänleden!
Mina erfarenheter av att vandra Bjänleden
ag (Thobias) tyckte att det var trevligt att vandra längs Bjänleden. Det var stor variation i underlag och miljö, och kulturhistoriska inslag gjorde allt lite mer intressant. Det som skiljde sig från nästan alla andra leder runt Linköping var att det kändes som att vandra i skogen snarare än genom ett fritidsområde. Jag gillar de andra vandringarna också, men Bjänleden är annorlunda.
Leden börjar starkt med Bjäsäter kvarn och dess historiska hus och bodar. Det första som slog mig när jag började vandra längs leden var hur tyst allt var. Det är inte många som råkar köra genom Bjäsäter, och det märks.
Den första sträckan går längs en väg och sedan svänger in i en blandad skog. Det var här jag insåg att det handlade mer om att läsa om bygden än att se historiska platser. Punkterna 2 och 3 låg inte längs leden utan krävde att jag gick längre längs vägen. Ena boden var en privatbostad jag inte ville närma mig, och den andra var riven sedan länge utan några synliga spår. Jag blev lite besviken, men glömde det snabbt. Jag valde att fokusera på den vackra naturen och stanna upp och läsa om platserna efterhand.
Turen fortsätter sedan genom skog och väg in på gamla ridstigar. Bitvis rör jag mig genom gammal trollsk skog. Efter cirka 2 km kommer jag fram till gamla kolmilor, och jag märker hur skogen öppnar upp sig till vänster och att jag är på en höjd med fin utsikt över trakten.
Nedanför höjden hittade jag en härlig grillplats med utsikt över sjön. Här satte jag mig och åt och fick sällskap av ett par som vandrade leden och började strax efter mig.
Den andra halvan av leden går först genom lövskog och sedan övergår till glesare tallskog. Om vartannat följs klipphällar och tät skog ända till slutspurten som går längs och genom ängsmark och Bjäsäter.
Det mindre bra
Leden kan bli väldigt snårig på vissa ställen, och det var ibland svårt att se stigen. Framför allt var det lätt att missa när leden svängde av från vägar. Pilar satt ofta 1-2 meter in och var halvt dolda av en buske. Det är alltså viktigt att vara uppmärksam längs vägarna.
Innan jag vandrade hade jag en bild av att få se gamla torp och historiska vyer. Det blev dock inte riktigt så. Många av torpen är rivna sedan länge och i bästa fall går det att se delar av grunden eller lite tegel, medan andra är idag sommarboende och upprustade därefter. Leden går inte heller särskilt nära dessa, så de är svåra att se (men jag är inte heller intresserad av att stå och stirra in i någons bostad). Jag kanske låter negativ här, men jag tycker att leden i sig är så pass bra att detta inte gör så mycket. Det är inget problem för den som vill vandra i naturen, men det kan bli en besvikelse för den som i huvudsak vill se historiska platser och gamla hus.
Det kan också vara bra att ha långbyxor. Jag fick mitt första fästingbett på 38 år här. Det är svårt att säga om det bara var otur. Oavsett så kändes det skönt att ha långbyxor i de tätare partierna av leden.
Tips till dig som vill vandra Bjänleden
Att vandra Bjänleden kräver inga speciella förberedelser eller utrustning, men här kommer några tips som kan göra din vandring mer givande:
Köp en karta. De kostar bara 25 kr i skrivandets stund och foldern innehåller mycket information om platser och stigar. Även om måna torp är rivna eller sommarbostäder så ger informationen i kartan en extra krydda åt vandringen
Ta lite tid till att kolla in Bjäsäter kvarn muséet
Vissa partier är rätt snåriga och tätbevuxna. Långbyxor är att rekommendera
Ta med gott om vatten. Det kanske är ett generellt råd, men alltid ett bra råd
Efter ca 3,5 km finns det en grillplats. Så glöm inte att ta med det du behöver för att göra upp en eld om du vill grilla. När jag var där så fanns det gott om ved vid grillplatsen
Nära leden finns en 2 km slinga genom Tokorp naturreservat. Den är också fin, lite som Bjänleden i miniatyr. Den passar dig som vill ha något kortare eller som gått leden och vill ha något mer innan du åker hem. Mer information finns här.
Nära avfarten till Bjäsäter ligger Stjärnorpsravinen fint vid Stjärnorps slottsruin. Ravinen har ett eget klimat och det växer 2 meter höga ormbunkar. Det är nästan som att vandra i en förhistorisk djungel. Det är lätt att ta sig fram med vagn här (tillskilland från Bjänleden). Men, ta med myggmedel… Här finns Linköpings turistinformation som pdf
Det finns några gårdsbutiker i trakten, kolla vår karta för att se vilka du åker förbi. Närmast är nog Elins lockar som har öppet lördagar under sommaren, men kolla hennes Facebook sida för att vara säger (Länk)
Bad finns i Bergs slussar eller Roxenbaden
I Bergs slussar så hittar du också äventyrsgolf, glass, fika och mat
Här finns tips på utflykter för att fira kärleken i Linköping, oavsett om ni vill hitta på något mitt i veckan på alla hjärtans dag eller under helgen före eller efter.