Vadstena klosterruin
Ruinparken i Vadstena är en viktig del av vårt svenska kulturarv. Här står resterna av byggnader från Vadstena kloster vid foten av Vadstena klosterkyrka. Dessa strukturer grävdes fram mellan 1926–1930 och har varit öppna för allmänheten sedan dess. Genom åren har det genomförts flera restaureringar, med den senaste 2008.
Vadstena birgittinkloster, invigt 1384, spelade en central roll i området. Klosterreglerna, som grundades av heliga Birgitta, föreskrev att klostret skulle hysa 60 nunnor och 25 munkar. De levde i sträng åtskillnad; nunneklostret låg norr om klosterkyrkan medan munkklostret låg söder om den. I dagens Ruinpark kan man se rester av byggnader som länkade samman dessa två klostersektioner.
Systrarna och bröderna var visserligen avskilda men de kunde kommunicera genom gallerfönster och utväxla skrivelser och böcker. Intressant nog var brödernas sjukavdelning uppvärmd av en ugn inbyggd i väggen, och precis utanför denna avdelning låg en trädgård där bröderna kunde vila och meditera. På platsen fanns också en brunn, som nu är förseglad.
Intressant nog fanns det även ett hus nära gatan som ursprungligen användes som ett bryggeri, men som senare omvandlades till ett bageri. Detta historiska hus revs tyvärr 1815. Klosterets verksamhet upphörde på 1500-talet när det beslagtogs av kronan. De sista nunnorna lämnade klostret 1596. Men Vadstena fortsätter att bära på dess andliga arv; sedan 1935 finns det ett nytt birgittinkloster i staden.
Kommentarer och frågor
Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:
Lämna ett svar