En solig vy av Sancta Birgitta Klostermuseum, som visar tegelstensbyggnader med tak av rött tegel. En grön gräsmatta sträcker sig framför byggnaden, och det finns en liten stentrappa som leder till en trädörr. I förgrunden finns en grusgång, bänkar och ett stenmonument.

Sancta Birgitta Klostermuseum

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Sancta Birgitta Klostermuseum

I Vadstena klosterområde ligger Sancta Birgitta Klostermuseum i en av alla historiska byggnader. I museet finns det ett antal utställningar som berättar om Vadstenas rika historia och hur klostret kom hit.

Om Museet och byggnaden det ligger i

En solig vy av Sancta Birgitta Klostermuseum, som visar tegelstensbyggnader med tak av rött tegel. En grön gräsmatta sträcker sig framför byggnaden, och det finns en liten stentrappa som leder till en trädörr. I förgrunden finns en grusgång, bänkar och ett stenmonument.
Sancta Birgitta Klostermuseum

Sancta Birgitta Klostermuseum är beläget i Folkungaättens palats, en byggnad med en lång och rik historia som började på 1260-talet. Ursprungligen var palatset en kunglig byggnad, uppförd av kung Valdemar, Birger Jarls son, och det är en av norra Europas bäst bevarade högmedeltida palats. Det är även Sveriges första profana tegelbyggnad. Här har historiska händelser som riddartida fester, torneringar och politiska möten ägt rum.

På 1300-talet förändrades byggnadens funktion när den heliga Birgitta fick visionen om att grunda en klosterorden där. Denna orden är den enda som grundats norr om Alperna och klostret blev ett internationellt pilgrimsmål. Efter att de sista nunnorna lämnat 1595, kom klosterområdet att tjäna olika ändamål, som krigsmanshus och senare mentalsjukhus. Idag fungerar byggnaden som ett museum, där man kan se spår av dess olika epoker.

Heliga Birgitta, eller Birgitta Birgersdotter, var en inflytelserik kvinna under 1300-talet. Hon är känd för sina uppenbarelser och sina starka och orädda budskap. Birgitta helgonförklarades 1391 och är ett av Europas sex skyddshelgon.

Museet drevs mellan 2003 och 2022 av den ideella föreningen Birgittastiftelsen, som nu fungerar som museets vänförening. Föreningen har medlemmar i Sverige och internationellt och arbetar för att sprida kunskap om Birgittas liv och gärning. De har även ett bibliotek, Biblioteca Birgittina, och stöder forskning genom att årligen dela ut Birgittapriset till en framstående Birgittaforskare.

Praktisk information

Museet har normalt öppet från januari till november och inträde ligger på 80 kr eller 130 kr med guidning. Vilka veckodagar som museet håller öppet varierar över säsongen med rikliga öppettider under sommar och skollov. Allt du behöver veta finns på Sancta Birgitta Klostermuseums hemsida.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Hitta till Sancta Birgitta Klostermuseum

Det är lätt at ta sig till museet till fots. Det ligger lite i utkanten av centrala Vadstena men det finns gått om fina vägar att promenera längs.

Parkeringar i närheten av Sancta Birgitta Klostermuseum finns vid Rödtornet, längs Lastköpingsgatan, vid Örtagården eller på Stora Torget. Handikapparkering finns vid museets östra gavel.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Sancta Birgitta Klostermuseum

Boende nära Sancta Birgitta Klostermuseum

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Vadstena Klosterhotell Konferens & Spa, Mysigt SPA-hotell i de gamla klosterbyggnader nära Vadstenas strandpromenad. 130 m (Hotell)
  • Vadstena Folkhögskola Vandrarhem, Vandrarhem på Vadstena klosters ägor och precis vid Vättern. Gångavstånd till centrum, bad och många museum. 191 m (Vandrarhem)
  • Hotell Dahlströmska gården, Mindre hotell i en gård med anor från 1700-talet beläget i centrala Vadstena, och med mycket intressant inom gångavstånd. 209 m (Hotell)
  • Birgittasystrarnas Gästhem, Väldigt enkelt vandrarhem precis vid Vadstenas strandpromenad, så nära till centrum, kloster, slott och bad. 230 m (Vandrarhem)
  • 27ans Nattlogi, Bed and breakfast mitt i Vadstena med Vättern, slott och många museum på lagom gångavstånd. 311 m (Bed and Breakfast)
  • Vadstena Vandrarhem-Hostel, Ett enklare vandrarhem strax utanför centrala Vadstena. 748 m (Vandrarhem)
  • Hotel Slottsgården, Trevligt hotell precis vid Vadstena slott och med bad, centrum, butiker och museum inom gångavstånd. 931 m (Hotell)
  • Starby Spa, Hotell & Konferens, SPA-hotell ett stenkast från Vadstena slott med ett 1100 kvm stort SPA. 1.3 km (Hotell)
  • Kungs Starby Gård Bed and Breakfast, Mysigt bed and breakfast i en 1700-tals gård strax utanför centrala Vadstena, ca 1 km från slottet. 1.5 km (Bed and Breakfast)
  • Bjälbo Gästhus B&B, Familjeägt bed and breakfast mitt mellan Vadstena, Tåkern, Skänninge och Mjölby, så det finns gott om utflyktsmål i närområdet. 10.9 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 13 juli kl 1120.5°CMolnigt
söndag 14 juli kl 1118.7°CVäxlande molnighet
måndag 15 juli kl 1115.5°CMåttligt regn
tisdag 16 juli kl 1219.2°CMulet
onsdag 17 juli kl 1220.6°CVäxlande molnighet
torsdag 18 juli kl 1220.2°CVäxlande molnighet
fredag 19 juli kl 1219.2°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *