Klockaregårdens gravfält

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Klockaregårdens gravfält

En av domarringarna på på Klockaregårdens gravfält

Klockaregårdens gravfält är en imponerande plats med 203 synliga fornlämningar, daterade från både äldre och yngre järnålder (500 f.Kr. – 1050 e.Kr.). Gravfältet erbjuder en mångfald av stensättningar, gravhögar och mer.

Vårt besök på Klockaregårdens gravfält

Fåren vid på Klockaregårdens gravfält

Jag stannade till vid Klockaregårdens gravfält på vägen hem från ett annat ärende, och det hela blev en mycket positiv överraskning. I mitt letande efter bra utflyktsplatser har jag besökt många gravfält, och det här var ett av dem som imponerade mest.

Kombinationen av härlig kvällssol och tydliga gravlämningar gjorde det till en fin naturupplevelse och upptäcktsjakt. Jag har inte nördat in på gravfält tillräckligt för att få ut så mycket av de ofta diskreta spåren som finns kvar på många platser. Men, här fanns både tydliga lämningar och de med högre svårighetsgrad.

Här gick det att lätt se många olika gravtyper från olika åldrar. Det var spännande även för mig som amatör. Jag gick runt länge för att hitta de olika typerna och hittade nog alla utom en treudd. Jag misstänker att det var där fåren höll till, och jag ville inte störa dem.

Resta stenar på Klockaregårdens gravfält

Fakta om Klockaregårdens gravfält

Gravfältet stoltserar med olika typer av stensättningar: 80 runda, sju oregelbundna, två ovala, två kvadratiska och en rektangulär. Men det är inte allt; här finns även 62 gravhögar, sex treuddar, fyra domarringar, 32 resta stenar, sex kantställda stenar och en rest klumpsten.

Gravfältet har varit i bruk under lång tid, möjligtvis på grund av områdets goda jordbruksförutsättningar. Flera gravhögar ligger i kluster, vilket kan tyda på att begravningar har skett gårds- eller släktvis.

Ursprungligen sträckte sig gravfältet längre norrut, men många gravar har gått förlorade på grund av odling och grustäkt. De äldsta gravarna, inklusive kvadratiska stensättningar, är belägna i gravfältets norra del. De yngsta gravarna, som är gravhögar från vikingatiden, finns i södra delen.

på Klockaregårdens gravfält

Intressant är att sju av de 62 gravhögarna har en mittgrop, som sannolikt bildades när en inre träkonstruktion förmultnade. Begravningar ägde troligen rum på gravfältet fram till den tidiga kristna eran, innan Östra Tollstads kyrkogård, belägen endast 700 meter sydväst, blev den primära begravningsplatsen.

Treuddarna är en annan intressant typ av fornlämning bestående av tresidiga stensättningar med insvängda sidor och de återfinns i gravfältets norra del. De är svåra att upptäcka eftersom de är flacka, och deras syfte är ännu inte klart. Det kan vara rituella eller minnesplatser.

I gravfältets centrala delar finns en dödisgrop, en naturlig formation som uppstod under istiden. Denna grop är fri från synliga fornlämningar, vilket kan betyda att den inte ansågs som en lämplig begravningsplats.

Du hittar mer fakta om Klockaregårdens gravfält på Länsstyrelsens hemsida.

Klockaregårdens gravfält

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Så hittar du till Klockaregårdens gravfält

Gravfältet ligger i en fårhagen och det finns plats för ca två bilar där informationsskylten sitter. Den är lätt att missa skylten/parkeringsfickan som är ca 150m in på skogsvägen. Så håll utkik. Länk till vägbeskrivning till parkeringsfickan

Bilder från Klockaregårdens gravfält

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Klockaregårdens gravfält

Boende nära Klockaregårdens gravfält

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Himmelsby SPA & Konferens, Vackert SPA-hotell strax utanför Mantorp. 1.6 km (Hotell)
  • Skänninge Bed & Breakfast, Litet B&B mitt i Skänninge, nära till stationen, bad/lek vid Väderkvarnsbacken och Gamla Skänninge. 14.9 km (Bed and Breakfast)
  • Skänninge stadshotell, 3-stjärnigt hotell precis vid Gamla Skänninge, nära till stationen och bad/lek vid Väderkvarnsbacken. 15.0 km (Hotell)
  • Pensionat Hogården, Litet pensionat på den idylliska landsbygden utanför Boxholm. 15.8 km (Pensionat)
  • Gripenbergs Gårdsbutik, Stugor med självhushållning utanför Skänninge. Vid butiken finns en lekplats och på gården finns det djur som kaniner, höns, får och hästar. 15.9 km (Stuga)
  • Scandic Linköping Väst, Perfekt Scandichotell för dig som kommer med bil, du tar dig lätt hit och sen vidare till Mjärdevi, universitetet, Gamla Linköping och Flygvapenmuseum. 15.9 km (Hotell)
  • Valla Folkhögskola B&B, På sommaren öppnar folkhögskolan upp som B&B med flera rum med egen dusch samt en stor trädgård. Ett stenkast från Valla gård och Gamla Linköping. 16.6 km (Bed and Breakfast)
  • Valla Vandrarhem, Modernt vandrarhem i anrika Valla gård mitt bland museum, djur, Linköpings största lekplats och mycket mer för hela familjen. Öppet på sommaren. 16.9 km (Vandrarhem)
  • Hilma Winblads Bed & Breakfast, Härligt B&B i restaurerade 1800-tals hus mitt i Gamla Linköping, antagligen centrala Linköpings mysigaste boende. 17.4 km (Bed and Breakfast)
  • Bjälbo Gästhus B&B, Familjeägt bed and breakfast mitt mellan Vadstena, Tåkern, Skänninge och Mjölby, så det finns gott om utflyktsmål i närområdet. 18.8 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
måndag 20 maj kl 1117.1°CNästan klart
tisdag 21 maj kl 1119.1°CKlart
onsdag 22 maj kl 1120.9°CKlart
torsdag 23 maj kl 1222.2°CKlart
fredag 24 maj kl 1223.4°CMåttliga regnskurar
lördag 25 maj kl 1224.4°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1223.2°CKlart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *