9 måsten i Linköping

Dela gärna på:

Det finns mycket att se och göra i Linköping, men om du vill uppleva de mest populära besöksmålen är denna lista en bra start! Perfekt för dig som ska hit för första gången eller om du vill visa upp staden för nära och kära på besök 🙂

1. Gamla Linköping

Friluftsmuseum med museigårdar, hantverksbodar, öppna trädgårdar, örtagård och caféer. Bland sevärdheterna finns Folkets parks dansbana, Folkparksteatern, en oväntat sevärd offentlig toalett, gamla Grand Hotells festpaviljong och en replika över gamla Grand Hotells veranda. Våra favoriter är hantverksboden Just Wood och Skönfärgaregården Våffelstuga.

2. Linköpings domkyrka

Linköpings domkyrka är Sveriges näst största kyrkobyggnad och började som en ungefär hälften så stor romansk basilika på 1100-talet. Kyrkan fick sin nuvarande längd under mitten av 1300-talet och det 107 meter höga tornet stod klart 1886. I kyrkan finns Via Sacra (den heliga vägen) – en vandring med pärlorna i frälsarkransen. Domkyrkans bokbord och turistpunkt säljer böcker, smycken, presenter, vykort och souvenirer.

3. Valla gård

Valla gård är en riktig pärla med något för hela familjen. Titta på djur som getter, kaniner och höns, lek på Lill-Valla – Linköpings största lekpark, grilla på någon av grillplatserna, spela minigolf, besök järnvägsmuseet, vandra i Vallaskogens naturreservat och ät glass på GelatoHouse.

4. Linköpings slott

Delar från 1100-talet gör Linköpings slott till Sveriges äldsta bevarade profana byggnad. Slottet är i klassicistisk stil med slottspark som inte är öppen för allmänheten. I slottet finns Linköpings slotts- och domkyrkomuseum.

5. Trädgårdsföreningen

Linköpings trädgårdsförening är en kommunal park som började anläggas 1871. Själva parken går tyvärr inte att jämföras med trädgårdsföreningar eller botaniska trädgårdar i andra städer men det finns en del sevärda inslag. Utsiktstornet Belvederen från 1881 är en riktigt tjusig byggnad och platsen på Kjettilberget ger en fin utsikt över staden. Här finns också en stor lekplats, den rekonstruerade Kärringbäcken, lusthuset Den gyllene kärlekens paviljong från 2010 samt Tropikhuset som serverar lunch och fika.

6. Flygvapenmuseum

Ett teknik- och kulturhistoriskt museum på Malmen i Linköping som sedan 1984 skildrat militärflygets utveckling. Ett femtiotal flygplan och helikoptrar visas på museet.

7. Strosa längs Stångån och Kinda kanal

Stångån skapade Linköping, och Kinda kanal var en viktig del i stadens tillväxt. De vackraste delarna finns bortåt Tannefors med Tannefors slussar och Sågholmen (även kallad Lilla Hawaii) men även Nykvarnsholmen vid Nykvarns sluss är en riktig pärlan.

Sommartid går det också att uppleva Stångån och Kinda kanal genom att paddla kajak eller SUP, eller med en tur med kanalbåten M/S Kind.

8. Fika på stans mysigaste caféer

Tropikhuset

Linköping har flera riktigt mysiga caféer med riktigt gott fika. Våra favoriter är Tropikhuset i Trädgårdsföreningen samt Simons Rosteri & Bageri. Stadsmissionens Café i den gamla Emanuelskyrkan från 1892 är också mysigt. Om du kan tänka dig en promenad lite bortanför centrum är Lanemo Konditori & Bageri i Gottfridsberg riktigt trevligt. Sommartid är Åbacka Café svårslaget, i en liten stuga med blomstrande trädgård ett stenkast från Stångån.

9. Passagen Linköpings konsthall

Konsthall med gratis entré på Stora torget, i den gamla saluhallen i Centralpalatset från 1907.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *