Glansbergsgruvans föredetta vandringsled

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Glansbergsgruvans föredetta vandringsled

Thobias vandra in i Glansgruvans kalkbrott

Glansgruvands vandringsled på strax över 3 km måste ha varit något av en storsatsning med en fint utstakad led genom det gamla gruvområdet, och en påkostad informations-video med research och drönare (innan drönare var vanligt). Något gick fel och tyvärr är leden inte kvar längre.

Som tur är Glangruvan och den gamla leden fortfarande möjlig att besöka. Parkeringen där leden började går fortfarande att använda och stigarna hålls öppna av de som har hand om området. Delar av leden används också som ridväg.

Vi hade inga större problem att vandra den gamla leden när vi var här 2024, det svåra var främst att hitta vart stigen gick v från vägen när vi vandrade moturs. Men vår karta hjälpte oss (se längre ner).

Inne i Glansgruvans kalkbrott

Den mest imponerande delen måste vara det gamla kalkbrottet som är som en stor reva genom berget och med spikraka väggar. Kalkbrottet är långt och har två ”kammare” som är något avskilda, längs krönet växer stora träd som sträcker sig upp och ut över kalkbrottet.

Moturs längs leden från stora kalkbrottet ligger nya kalkbrottet och många utav resterna från den gamla gruvbrytningen. Längs stigen genom skogen finns flera djupa bassänger som är gamla gruvhål som gjordes för att undersöka berget.

Allt som allt är en utflykt till Glansgruvan en mäktig upplevelse och en trevlig promenad. Men tänk på att visa respekt för de som äger marken och bor i området. Med tanke på att det var nog med problem för att stänga leden så vore det väldigt tråkigt om det skulle bli ännu svårare att få se och uppleva Glansgruvan.

Länssyrelsens film om Glansgruvan

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Glansgruvan

Se och göra nära Glansbergsgruvans föredetta vandringsled

Boende nära Glansbergsgruvans föredetta vandringsled

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Alléhotellet, Hotell mitt i Finspång med 14 rum och lunchservering. 11.6 km (Hotell)
  • Tallbackens Gård & Vandrarhem, Budgethotell och vandrarhem strax utanför Norrköping, och en bra bas för många spännande utflykter. 12.1 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Kapten Billes, Vandrarhem vid Göta kanal med restaurant, café, bastuflotte, kanoter och massa mer. 13.2 km (Vandrarhem)
  • Brådtom Slusscafé och Stugor, Stugor och Sommarcafé vid en av Göta kanals lugnaste och finaste sträckor. . 15.0 km (Stuga)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 15.8 km (Camping, Stuga)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 17.4 km (Hotell)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 18.1 km (Hotell)
  • Turistgårdens vandrarhem, Prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum. 18.2 km (Vandrarhem)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 18.2 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 18.6 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 20 april kl 115.8°CMulet
söndag 21 april kl 114.5°CMulet
måndag 22 april kl 121°CMulet
tisdag 23 april kl 127.1°CMulet
onsdag 24 april kl 126.8°CHalvklart
torsdag 25 april kl 126.3°CMulet
fredag 26 april kl 129°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *