Gumhems Skeppssättning

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Gumhems Skeppssättning

Gumhems Gravfält är en av Östergötlands mest imponerande historiska platser. Beläget vid Jätteudden vid sjön Åsunden, erbjuder gravfältet en unik inblick i yngre järnålderns begravningstraditioner.

Denna typ av gravfält är relativt ovanlig i den här delen av Östergötland men kan hittas längs vattenleder som Stångån. Gravfältet har troligen varit en begravningsplats för människor från den närbelägna gården eller byn Gumhem. Namnet Gumhem härstammar från Gudheimum och relaterar till en närliggande göl som en gång kallades Gudheima.

Skeppssättningen och domarringen finns noterade på flera historiska kartor. Redan på en arealavmätning från 1694 nämns skeppssättningen. På en storskifteskarta från 1810 och en karta från Laga skiftet 1869 syns delar av gravfältet, inklusive skeppssättningen och domarringen.

Den Stora Skeppssättningen

Det som verkligen fångar ögat här är den stora skeppssättningen som ligger på en höjd. Den består av 24 resta stenar och sträcker sig över en längd av femton meter, med en bredd av fem meter på mitten. Dess stävsten i västra änden är imponerande två meter hög.

Varierande Gravtyper

Runt den dominerande skeppssättningen finns det 24 synliga gravar. Dessa inkluderar åtta högar, femton stensättningar och en domarring. Gravarna härstammar från yngre järnålder och är mellan 1 000 och 1 600 år gamla.

Högarna varierar i storlek från fem till tolv meter i diameter. Den högsta högen är 1,5 meter hög. Många av dem har en mittgrop, vilket kan vara spår av en inre struktur som har kollapsat. En hög har även en meterbred kantränna.

Gumhem har ett varierat utbud av stensättningar. Elva är runda, en är nästan rektangulär, och tre är skeppsformiga. Särskilt anmärkningsvärt är att två av de skeppsformiga gravarna har stävstenar som sticker upp i ändarna, vilket är en ovanlig egenskap.

Domarringen

En domarring, bestående av nio meterhöga klumpformiga stenar, ligger i åkermarken en bit norr om huvudområdet av gravfältet. Den har en diameter på tolv meter. Det finns indikationer på att gravfältet tidigare sträckte sig ända fram till domarringen, men en del har försvunnit över tid på grund av odling.

Läs mer om platsen hos Länsstyrelsen Östergötland.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Vägbeskrivning:

Tag väg 135 mellan Horn och Gamleby. Vid Hycklinge kör norrut mot Björkfors. Åk cirka 2 kilometer och ta sedan av mot Ryda. Efter cirka 4-5 kilometer finns det skylt Gumhem. Parkeringsplats finns i anslutning till Gumhem.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Gumhems Skeppssättning

Boende nära Gumhems Skeppssättning

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Villa Baro, Trevligt beläget golf-hotell strax utanför Åtvidaberg. Här kan du Njutvandra. 27.0 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 14-1°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.3°CMulet
lördag 09 december kl 120.3°CMulet
söndag 10 december kl 121.1°CMulet
måndag 11 december kl 120.4°CMåttligt snöblandat regn
tisdag 12 december kl 12-0.6°CMulet
onsdag 13 december kl 12-1.9°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *