Ödebyn, Ekeby Horn

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Ödebyn, Ekeby Horn

Vid en udde i sjön Åsunden hittar vi rester av en försvunnen medeltida by. Platsen, som ingen vet namnet på, ligger nära ett gravfält daterat till yngre järnålder. Området har under olika tider tjänat som betesmark, och verkar dölja många hemligheter.

Den Försvunna Byn

Denna mystiska by ligger inbäddad i en ekhage och består av spår från inte mindre än 26 byggnader. Dessa spår syns som övertorvade stengrunder, och många har även fundament för eldstäder. Intressant nog är husgrunderna uppdelade i två grupper, separerade av en våtmark. En stenlagd väg korsar våtmarken och kopplar samman de två grupperna av byggnader, vilket leder till spekulationer om att det kan ha varit två olika gårdar.

Det finns flera teorier kring varför byn övergavs. Det kan ha varit på grund av de återkommande pestepidemierna som började med digerdöden 1350, eller så flyttade invånarna helt enkelt till en bättre plats.

Byggnadernas Karaktär

Husen som en gång stod här var antingen knuttimrade eller byggda i skiftesverk. De som inkluderar eldstäder kunde ha tjänat olika syften – som bostäder, kokhus, brygghus eller smedjor. Stall och andra uthus verkar inte ha haft några eldstäder. Eftersom inga arkeologiska undersökningar har utförts, är det oklart om alla byggnader användes samtidigt eller om de stammar från olika perioder.

Det angränsande Gravfältet

Intill den övergivna byn finns ett gravfält med 34 gravhögar. Dessa högar varierar i storlek, från 2,5 till 9 meter i diameter och mellan 0,3 och 1 meter i höjd. Några har unika kännetecken, som en kantränna eller en grop i mitten. Dessa gravar dateras till yngre järnålder och är därmed äldre än den försvunna byn.

Ytterligare Historiska Spår

En karta över Ekeby från 1698 visar Horns gamla kyrka belägen ungefär 700 meter nordväst om den övergivna byn. Endast en stengrund med murbruksspår är kvar av kyrkan, troligtvis resterna av dess sakristia. Det finns också tecken på en tidigare kyrkogård och dess gräns sammanfaller med en äldre odlingsgräns.

Källor: Länsstyrelsen Östergötland och Kulturarv Östergötland.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Ödebyn, Ekeby Horn

Boende nära Ödebyn, Ekeby Horn

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Villa Baro, Trevligt beläget golf-hotell strax utanför Åtvidaberg. Här kan du Njutvandra. 29.9 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1122.4°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1121.5°CNästan klart
måndag 27 maj kl 1122.6°CMåttliga regnskurar
tisdag 28 maj kl 1224.6°CHalvklart
onsdag 29 maj kl 1221.9°CNästan klart
torsdag 30 maj kl 1221.6°CHalvklart
fredag 31 maj kl 1220.5°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *