Utflykter till Motala utan bil

Dela gärna på:

Här hittar du utflyktsförlag i Motala som inte kräver bil, så perfekt för studenten eller den miljömedvetne. Tanken är att du ska kunna hitta något som passar ditt intresse, för du kommer inte hinna med alla förslagen på en och samma utflykt.

Motala är den lilla fina staden vid Vättern som erbjuder bad, museum, vandring och fika på ett rätt litet område. Så det är lätt att se och göra mycket utan att behöva bil. Och dessutom finns det mycket att göra som är billigt eller gratis.

Att resa kollektivt är ett utmärkt sätt spara på miljön samtidigt som du upptäcker vårt underbara land. Om du studerar i Linköping eller Norrköping så är en utflykt till Motala väldigt snabb och smidig med pendeln.

Barnvagn? Inga problem. Du kan lätt ta barnvagnen på pendeln och alla förslag här är barnvagnsvänliga.

Om du vill ha en visuell översikt så finns en karta längst ner på sidan. Hoppa direkt till kartan

Så tar du dig bäst till Motala kollektivt

Absolut enklast sätt att ta sig till Motala är med Östgötapendeln, och köpa biljetten i Östgötatrafikens app. Det finns flera olika biljetter att välja mellan. Om du bor en bit från Motala så är 24-timmars läns-biljetten ett bra alternativ, den låter dig resa fritt i länet med buss och tåg i ett dygn. I skrivande stund kostar en 24-timmarsbiljett 160 kr eller 144 kr under lågtrafik. Sen finns det ytterligare rabatter för barn, ungdom, studenter och seniorer Aktuella priser och rabatter för 24-timmarsbiljetter hittar du här.

Om du reser i sällskap så kan det vara bra om ni köper biljetten tillsammans. Östgötatrafiken har en tillsammans-rabatt på 20 % från och med andra biljetten. Köper du biljetterna i Östgötatrafikens app så dras rabatten automatiskt av. Mer info om tillsammans-rabatten finns här, ganska långt ner på sidan.

FrånRestidByten
Mjölbys resecentrum0:15 minuter0
Linköpings resecentrum0:39 minuter0
Tranås station0:50 till 1:561
Norrköpings resecentrum1:07 minuter0
Kisa station1:36 till 2:151
Åtvidabergs resecentrum1:33 till 1:401
Finspång station2:051
Restid till Motala station från olika städer i Östergötland

Vandra och promenera i Motala

I och runt Motala så finns det många fina vandringstråk. Här är våra tips till dig som reser till Motala utan bil (eller vill ställa bilen och gå).

Promenera Längs Göta Kanal

Vår favorit promenad i Motala är längs Göta kanal från hamnen till Mallboden Café och Vandrarhem, ca 2,5 km totalt. Där kan du picknicka längs kanalen, fika/luncha i Mallboden eller besöka Motala Industrimuseum. Vill du ta en längre promenad är det ytterligare 1 km till Borenshults slussar (så 3,5 km totalt). Borenshults slussar är Göta Kanals brantaste slusstrappa där du kan äta en glass och se på när folk slussar sina båtar.

Det går alldeles utmärkt att gå fram och tillbaka längs kanalen. Dessutom kan du gå båda sidorna om kanalen stora delar av sträckan, så du behöver inte ta exakt samma väg. Om inte vill gå fram och tillbaka längs kanalen så går det bussar till andra start och slut platser, vi har förslag längre ner.

Vandringen går på asfalt och grusväg och är barnvagnsvänlig.

Se och göra i Motala längs med Göta Kanal från hamnen:

 • Motala hamn – Utsikt över Vättern med restauranger och caféer samt Motala Motormuseum
 • Sjöslussen – Slussen närmast Värnen
 • Kanalparken – Liten park med badbrygga
 • Gamla järnvägsbron – Intressant bro som kunde rotera
 • Baltzar von Platens grav – Här ligger mannen bakom Göta Kanal begraven
 • Charlottenbergs slott – Inte längs kanalen, men slottet går att se på håll
 • Får längs kanalbanken – Kanalfår finns längs med hela kanalen.
 • Motala Industrimuseum – Utanför museet finns ett antal informationsplatser att leta efter
 • Mallboden Café och Vandrarhem – Fika längs kanalen
 • Borenshults slussar – Göta Kanals brantaste slusstrappa och ett Glass café
 • Café & Grill , Borenshult – Glass och mat nära kanalens brantaste slusstrappa

Så tar du dig till och från Göta Kanal promenaden

Om du kommer ifrån Motala Central så ligger Motala Hamn ligger 750 m bort. Hamnen är värd ett besök, men om du inte vill gå ända till hamnen för att vända om igen så kan du komma ner till kanalen där järnvägen och väderstadsvägen går över kanalen.

Vill du starta eller sluta vid Mallboden så går det bussar mellan Motala Central och Verkstadstorget nära Mallboden, bussturen tar 3-8 minuter beroende på om du åker till eller från centralen. och sen är det ca 5 min promenad till/från kanalen.

Vill du starta eller sluta vid Borenshults slussar så går det bussar mellan Borenshult och Motala Central som tar 7 till 11 minuter beroende på riktning.

Vandra i Sjöbo-Knäppans naturreservat

Ganska nära Borenshults slussar ligger Sjöbo-Knäppans naturreservat. Här kan du promenera längs med sjön Boren eller längs stigarna genom lövskog och betesmark. Ett fint stopp är Gröna plan där det finns plats för picknick, en eldplats och inte minst en badbrygga.

Delar av lederna genom naturreservatet är tillgängliganpassade så det går att gå längs sjön Boren med barnvagn. Det betyder att du kan ta dig till Badplatsen. Tillgängliganpassat torrdass finns vid Sjöbo torp.

För den fågel och blomster intresserade finns Hulthagekärren längst bort i naturreservatet. Bland annat hittar du orkidéer i kärret om du är där vid rätt tid. Utöver blommor finns det ett fågeltorn och en rastplats.

Det finns många informationsskyltar i hela Sjöbo-Knäppan, och kartor över leder hittar du i Naturkartan. OBS, kartan stämde inte riktigt överens med verkligheten när jag var där i maj 2022, inget större men det ser ut som att området kring Slaggbron har tillgänglighetsanpassats utan att kartan hade hunnit uppdaterats.

Så tar du dig till och från Sjöbo-Knäppans naturreservat

Du kan gå från Borenshult slussar till naturreservatet. Så antingen kan du gå de 3,5 km mellan Borenshults slussar och Motala Central, eller ta bussen direkt till/från Borenshult. Det är en liten bit att gå till naturreservatet, men du får se slusstrappan du kommer du in i reservatet genom Slaggbron. Från slaggbon kan du gå på den tillgängliga leden längs sjön till utsiktsplatsen, badplatsen (Gröna plan) och Sjöbo torp. Du kan också välja att följa de mindre stigarna som går genom betesmark och förbi jaktgropen på väg till Sjöbo torp.

Vill du komma lite närmare så går det bussar mellan Motala Central och ”Torpavägens vändplats”, ca 10 min med buss. Därifrån kan du ta sikte på Slaggbron och gå vidare som ovan. Jag är inte 100 % säker på hur lätt det är att ta sig mellan Torpavägens vändplats och Slaggbron med barnvagn. Men jag tror att det går bra.

Östgötaleden – Motala runt

Om du vill ta en längre promenad och se Motala så finns det en del av Östgötaleden färdig. Slingan kommer ta dig längs kanalen, innerstan, kusten och Rundradio-muséet. Du hittar kartan här.

Bada i Motala

I och kring Motala så finns det flera badplatser och du kan välja mellan att bada i Värnen eller Vättern. Eller så kan du göra som vissa lokalbor och bada i Göta Kanal. Här kommer vår guide till att bada i Motala utan bil.

Varamobadet

Det vore nästan kriminellt att inte börja med Varamobadet. Motalas, om inte Östergötlands, mest kända badstrand. Enligt Naturkartan så är Varamobadet:

”… Nordens längsta insjöbad med en halv mil lång sandstrand och 80 fler soltimmar än i övriga inlandet!…”

Naturkartan 2022

På Varamobadet hittar du allt du behöver för att kunna spendera en heldag med bad och sol. Om du inte har med egen mat och dryck så kan du köpa det där, och toa finns såklart. Dessutom finns det mycket mer som SUP, trampbåt och äventyrsgolf.

Det går bussar mellan Motala Central och Sandåvägen (närmast Varamobadet) och det tar 10 minuter från Centralen och 14 minuter tillbaka. Från Sandåvägens hållplats så tar det dryga 10 minuter att gå ner till badplatsen.

Läs mer om Varamobadet.

Pariserviken

En mindre liten strandsnutt med en skyddad hundbadplats. Toalett finns vid badet.

Det tar ca 20 minuter att ta sig från Motala Central och Pariservikens badplats. Bussarna går mellan Motala Central och Väster Briggen, och det tar ca 10 minuter med buss från Centralen men 20 minuter åt andra hållet. Från Väster Briggen till badplatsen tar det ca 10 minuter att gå.

Läs mer om Pariservikens badplats.

Råssnäsbadet

Här Kan du bada från bryggan och hoppa från 10 meters trampolinen. Utöver bad så finns toalett, ombytesbås och grillplats. Det finns också en mindre lekplats om de små tröttnat på att bada.

Det tar ca 20 minuter att ta sig från Motala Central och Råssnäsbad. Bussarna går mellan Motala Central och Väster Klyvaregatan, och det tar ca 10 minuter med buss från Centralen men 20 minuter åt andra hållet. Från Väster Klyvaregatan till badplatsen tar det ca 10 minuter att gå.

Läs mer om Råssnäsbadet.

Sjöbo-Knäppans badplats

I naturreservatet så finns det en badbrygga vid Gröna plan, där du också hittar en grillplats och gräsmatta att bre ut sig på. Toalett finns en bit bort vid Sjöbo torp.

Det går bra att ta sig till badplats med buss och sen till fots. Läs mer om vilka vägar du kan ta i vår guide till vandring i naturreservatet. Eller hoppa till vår sida om Knäppaviken.

Bada i Göta kanal

Längs med kanalen så finns det ett flertal bra och dåliga platser att doppa sig på. Generellt sett så är vattenkvalitén bra och det är inte ovanligt att folk tar ett dopp vid bryggorna. När vi gått längs med kanalen har vi bland annat sett folk bada i Kanalparken och vid några av bryggorna nära Mallboden.

Som alltid när du badar så ska du vara försiktig. Men här kan det vara bra att vara lite extra försiktig och se till att ha uppsikt efter båtarna som trafikerar kanalen. Det är dessutom farligt (och olagligt) att bada i slussbassängerna så gör inte det.

Kultur och Historia

Muséer och utställningar kan vara en utmärkt krydda på en utflykt. Inte minst om det skulle råkar regna. Här kommer några förslag i Motala som är lätta att att gå till.

Charlottenborgs slott

Charlottenborgs slott sett från vattnet

Under sommaren öppnar slottet med anor från 1600-talet, och det går att boka visningar året om. Inträdet är gratis. Förutom slottet kan du också se Sophia Isbergs träsniderier från mitten av 1800-talet, konst och intressanta arkeologiska fynd som gjorts i Motala.

Charlottenborgs slott ligger inom gångavstånd från Motala centrum, eller några minuter bort med buss (hållplats Strömborg).

Mer information hittar du här.

Motala Industrimuseum

Delar av gamla verkstan

Mallboden Café, så ett besök gåt att kombinera med fika eller lättare en måltid.

Muséet Ligger nära Göta kanal så det kan vara värt att gå dit. Det gåt också att ta bussen till Verkstadstorget och gå den sista biten.

Mer information hittar du här.

Här kan du få historien bakom Motala Verkstad och Göta kanal med mycket mer. Muséet ligger nära

Motala Motormuseum

Från Motormuseet 2018

Vid hamnen ligger Motala Motormuseum på sina 2400 m2. I muséet finns många bilar och motorcyklar från olika epoker, och information om kulturen bakom. Det jag minns mest är korv med bröd automaten (en misslyckad affärsidé som nog bara var några decennium före sin tid).

När jag skriver det här så kostar en vuxenbiljett 120 kr eller 150 i kombination med akvariet.

Kommer du ifrån Motala Central så är det lättast att gå till Hamnen.

Mer information hittar du här.

Vätterakvariet

I gamla Tullkammarens hus finns Vätterakvariet. Här hittar du totalt 15 akvarier varav 8 är vigda till Vätterns fiskar och resten till mer exotiska simmare.

När jag skriver det här så kostar en vuxenbiljett 60 kr eller 150 i kombination med Motala Motormuseum.

Kommer du ifrån Motala Central så är det lättast att gå till Hamnen.

Mer information hittar du här.

Fika och Äta på utflykt Motala

Här kommer några ställen som du kan hitta mat och fika på och som ligger nära de platser vi och aktiviteter vi rekommenderat. Det finns givetvis många fler ställen att äta på, men då börjar det också bli lite krångligare att ta sig till till fots.

Motala Centrum

På gångavstånd ifrån Motala Central och hamnen finns Motala centrum där du hittar flera restauranger och butiker.

Motala Hamn

I hamnen finns det ett antal Caféer och restauranger. Så du kommer hitta något oavsett om du är ute efter en kulglass eller trerätters.

Mallboden Café och Vandrarhem

Vår egen Motala-favorit vid Göta kanal med utsikt över Motala Industrimuseum. Här hittar du lättare mat och glassiga våfflor av olika typer.

Glasskiosken I Borenshult

En enklare glasskiosk som ligger precis vid slusstrappan. Perfekt för att du ska kunna ta en glad och njuta av slussarna och utsikten över sjön.

Karta med platser och sevärdheter

I kartan hittar du platserna vi nämner i artikeln och några andra utkiksplatser och sevärdheter i Motala kommun.

Länkar till mer information

Motala Sjöstad har information om nästan alla sevärdheter i Motala kommun

I naturkartan hittar du många vandringstråk, cykelrutter och badplatser i Motala kommun.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *