Våra 12 favoriter i Dalsland – platser du inte får missa!

Dela gärna på:

Vill du testa något annat än Öland, Gotland, Västkusten och Österlen i sommar? Har du varit i Dalsland? 😊 

Dalsland är en dold pärla med mycket att upptäcka, särskilt när det kommer till naturupplevelser. Med störst andel sjöyta av alla landskap (25%) är Dalsland perfekt för den som vill bada, paddla, åka båt eller fiska. Det finns också gott om mysiga sommarcaféer, intressanta muséer och trevliga leder för vandring och cykling.

1. Kanalbåt på Dalslands kanal

M/S Storholmen på väg att möta M/S Dalslandia på Dalslands kanal

Under säsong trafikeras Dalslands kanal av passagerarbåtarna Storholmen och Dalslandia. Turen går mellan Bengtsfors och Håverud genom trolska skogar, över glittrande sjöar och förbi romantiska brukssamhällen. Längs vägen passeras 16 slussar som lyfter hela 41 meter samt akvedukten i Håverud. Ombord serveras lunch, fika, drycker och glass.

2. Baldersnäs herrgård

Karl den XV:s paviljong vid Baldersnäs herrgård

Baldersnäs herrgård har en av Sveriges häftigaste engelska parker, med välvda broar, konstgjorda öar, paviljong, örtagård och till och med en eremitgrotta! Parken är perfekt för en härlig promenad och det finns ett sommarcafé som serverar våfflor, fika och glass. Det går också att bo på Baldersnäs, i vackra tidstypiska rum i herrgården eller familjesvit för självhushåll.

Restaurangen erbjuder frukostbuffé, picknick att ta med på egna äventyr samt lyxiga flerrätters middagar med vinpaket. Det finns badplats, bastu vid sjön, vedeldad badtunna och möjlighet att hyra kajak, kanot och SUP-bräda. Området är perfekt för vandring och Dalslands kanal går förbi herrgården.

3. Not Quite

I Fengefors gamla brukslokaler finns Not Quite, en eklektisk konstoas med utställningar, skulpturpark, butik, café och hantverksbageri. Detta är en sådan där plats där kreativitet och skaparglädje hänger i luften och det känns bara gott för själen att vistas där. Att fikat är riktigt gott skadar inte heller.

4. Rälsbuss på De Vackra Vyernas Järnväg

DVVJ, Dal–Västra Värmlands Järnväg, kallas för De Vackra Vyernas Järnväg och med rälsbuss färdas du närmare naturen än vad som känns möjligt med tåg. Uppe på bergen, nere i dalarna och längs sjöar med underbar utsikt utanför fönstret.

5. Håverud

M/S Dalslandia passerar akvedukten i Håverud

Här finns den berömda akvedukten samt den spännande synen av hur båt-, tåg- och bilväg korsar varandra. Kanalmuséet är riktigt trevligt och väl värt ett besök! Här finns även restaurang, fiskrökeri, butik som säljer lokala produkter och ett glasseri med glass från Lejonet & Björnen.

6. Tollebols kvarn

Matig våffla på Tollebols kvarns uteservering

Tollebols kvarn är en magiskt vacker kvarnmiljö med sommarcafé, museum och handelsbod. Här kan du äta våfflor i en grön oas med utsikt över ett vattenfall.

7. Dalaborg

Dalaborg är en borgruin från 1300-talet som ligger svårslaget fint intill Vänern. På platsen finns även en badplats och grillplats.

Tips! På Melleruds museum (punkt 10) finns en modell av hur man tror att Dalaborg har sett ut.

8. Dals Rostock

Dals Rostock har ett riktigt fint hembygdsmuseum med örtagård och ett oväntat fascinerande textilmuseum på andra sidan vägen. Här finns också en modell av det gamla stationshuset i halva storleken som är riktigt kul att gå in i.

9. Högsbyns hällristningar

I Högsbyns hällristningsområde finns över 2000 ristade figurer och tecken, utspridda på över 50 hällar. En rundslinga på ca 3 km tar dig genom det vackra landskapet med betande boskap och utsikt över sjön Råvarpen. Det finns en badplats för den som vill bada och sjön ingår i Dalslands kanalsystem så går lätt att nå med båt.

10. Melleruds museum

I det gamla tingshuset i Mellerud finns Melleruds museum, det bästa hembygdsmuseum vi besökt och då har vi ändå sett ganska många. Här berättas Melleruds historia med detaljrikt uppbyggda miljöer och modeller, från bronsåldern och framåt.

11. Dalslands konstmuseum

När vi var här hann vi inte ens se utställningarna i muséet men det förtjänar ändå en plats på denna lista. Det enda som slog utsikten från skulpturparken var utsikten från Museicafé Bonaparte.

12. Billingsholms herrgård

Billingsholm är herrgården som förr tillhörde brukspatronen på Billingsfors bruk. Huvudbyggnaden ägs fortfarande av bruket men parken är öppen och en perfekt plats för en picknick vid Laxsjön. Passa även på att kolla in den gamla friluftsteatern som är en av Sveriges äldsta bevarade amfiteatrar.

Billingsholm ligger längs Dalslands kanal så det är ett perfekt stopp om du reser längs kanalen med egen båt.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *