Att göra i Dalsland när det regnar

Dela gärna på:

Ett regnigt Dalsland kan för många verka som en skuffelse. Men låt dig inte luras av de gråa molnen – för regnet låter dig fortfarande uppleva mycket av Dalslands skönhet och mångfald. Från båtturer längs kanalen till historiskt rika museer, Dalsland har något för alla, oavsett väder.

Här är våra bästa tips på vädersäkra utflykter som vi upptäckt efter att ha spenderat ett par somrar i Dalsland, några rätt regniga.

Ta en båttur på Dalslands kanal

M/S Storholmen på väg att möta M/S Dalslandia längs Dalslands kanal med regnmoln i bakgrunden.
M/S Storholmen på väg att möta M/S Dalslandia längs Dalslands kanal med regnmoln i bakgrunden.

Det går alldeles utmärkt att uppleva Dalslands kanal även när det regnar. Både M/S Storholmen och M/S Dalslandia har många platser med tak och mat serveras i salongerna. Turerna går mellan Håverud och Bengtsfors, med möjlighet att boka kortare turer.

Vi rekommenderar att du bokar en tur med både kryssning där rälsbuss. Då får du se många delar av Dalsland och så kommer du smidigt tillbaka till där du startade ifrån. Du hittar paket och tider på Dalslands Kanaltrafiks hemsida.

Om det regnar så rekommenderar vi att du tar med paraply för att hålla dig torr mellan båt och rälsbuss. Det är en liten bit att gå och det finns inget tak vid stationerna. Och om du vill stå fram i fören under resan så rekommenderar vi en regnponcho eller liknande.

Gör Dals Rostock

Övervåningen på Dals Rostocks hembygdsmuseum

Utanför Mellerud ligger Dals Rostock med flera museum och ett stationshus i miniatyr. Det är absolut tillräckligt med aktiviteter under tak att det ska vara värt att åka till Dals Rostock även om det regnar eller vädret är osäkert.

Vid örtagården ligger hembyggdsmuseet som överraskade oss med sina detaljerade miljöer som tillsammans berättar om traktens historia från stenbrytning till kurort. En kort promenad från hembygdsmuseet finns det ett antikvariat, ataljé och Textilmuseet Tant Vanja.

Dals Rostocks miniatyr-stationshus i skala 1:2

En bit från örtagården ligger en kopia av Dals Rostocks gamla stationshus i skala 1:2 som du får gå in i och upptäcka. Stationshuset gjordes av en lokal snickare som ett arbetsmarknadsprojekt. Nyckel till stationen finns i matbutiken längre ner i backen och när vi var här kostade det 60 kr.

Du hittar mer information om allt kring Dals Rostock på Dals Rostock hemsidan och Textilmuseet Tant Vanjas hemsida.

Besök Gustavsfors Bruksmuseum

Den gamla bruksorten Gustavsfors ligger i norra änden av Dalsland och har gått från att kretsa kring järnbruket till massabruket till kanot-turism. När vädret är bra kan du se på slussning, paddla och cykla dressin, och när det regnar kan du besöka bruksmuseet eller någon av restaurangerna eller caféerna.

Gustavsfors bruksmuseum ligger i den gamla kvarnen och är nog bland ett av Sveriges minsta till ytan. Men det gör inte historien om hur den lilla orten har utvecklats och förändrats desto mindre intressant.

Café Nostalgie

Vid museet finns också Roynes Sjömagasin och Brukshandeln Café & Restaurang som ligger väldigt fint vid vattnet. I södra änden av Gustavsfors fins också retrocaféet och loppisen Café Nostalgie

Lyxa till det med en flerrätters middag på Baldersnäs herrgård

Baldersnäs herrgård

Baldersnäs hittar du bland den bästa maten du kan få i Dalsland, och definitivt den lyxigaste. Och om det blir lite uppehåll i regnet kan du spatsera genom den fina parken runt herrgården.

Menyn varierar över säsongen beroende på vad som skördats eller fällts i omgivningen. Du väljer mellan sjurätters- och femrätters-meny, beroende på hur mycket du vill lyxa till det.

Ta en tur i Eds motormuseum och ät i en garagebar

En av hallarna från Eds MC och Motormuseum

I den gamla gallerian under Willys hittar du Eds Motormuseum med ca 150 st. veteranmotorcyklar, mopeder och påhängsmotorer. Och om inte det är nog har de runt 100-tal motorsågar, 50 båtmotorer samt 300 radioapparater.

Om motormuseum är något för dig så rekommenderar vi att du åker och äter på V8 Garagebar i utkanten av Ed. Här kan du äta i något som liknar ett amerikanskt hak för bilentusiaster, samt spela biljard och shuffleboard.

Åk till Håverud och Mys i Dalslands kanalmuséum och fika vid Dalslands center

Håverud är kanske mest känt för sin akvedukt men det finns mycket mer att göra både inne och ute. I de gamla fabrikslokalerna hittar du café, restaurang och flera butiker med antikt, second-hand och hantverk.

Om det regnar så rekommenderar vi ett besök på Kanalmuséet som berättar om livet i Dalsland och hur det förändrades när kanalen byggdes. Muséet tar dig genom många fint utsmyckade miljöer där varje har korta berättelser från de som levde och arbetade i miljön. Dessutom finns det fler utställningar om kanalens historia och bruken kring Håverud, med flera bevarade fordon, maskiner och motorer m.m.

Vi rekommenderar att du avsätter runt 2h till besöket. Vi var här efter jobbet och kom en timme innan de stängde, och vi var tvungna att rusa genom de sista delarna. De otroligt detaljrika miljöerna betyder också att det är bra att stanna upp och vila emellanåt.

Fika med utsikt över Bengtsfors och ta en tur i Halmens hus

Kaffestugan vid Gammelgården och Halmenshus

På toppen av Majberget utanför Bengtsfors ligger Gammelgårdens Kaffestuga med gott om plats inne och med härlig utsikt över Bengtsfors. Vi tyckte att det var väldigt god fika och är övertygade att det är trevligt att mysa där när regnet faller ner över trakten nedanför.

När du ändå är här kan du också passa på att ta en tur genom Halmens hus som ligger i samma hus som caféet. Här berättas om hur halm-hantverket blev en viktig inkomst för många fattiga familjer Dalsland.

Upplev forsar och vattenfall

Vattenfallet Brudslöjan utanför Ed i Dals-Eds kommun

Regn och mer vatten förhöjer en del naturupplevelser och i Dalsland finns det forsar och vattenfall väl värda att besöka, och som är som bäst när det är gott om vatten.

Om det regnat ett tag rekommenderar vi en tur till vattenfallet Brudslöjan utanför Ed. Det är rätt branta stigar ner till själva fallet men du kommer väldig nära vattenfallet och kan se större delen från sidan eller nerifrån. Bäst är att låta marken torka något innan du åker hit, men är du van vandrare med bra skor så bör du kunna ta dig ner till vattenfallet även när det är vått i backen.

Om du vill se en riktigt fors så finns en bevarad sträcka i Höljerudsforsarnas naturreservat utanför Billingsfors. Den mest turbulenta biten går parallellt med 20:e slussen i Dalslands kanal.

Fika på Tollebols kvarn utanför Åmål

Matig våffla på Tollebols kvarns uteservering

Strax söder om Åmål ligger mötesplatsen Tollebols kvarn med våffelcafé och många bevarade gårdsbyggnader. I den mysiga kvarnen finns det några sittplatser så det går absolut att åka hit när vädret bråkar.

Faktum är att många av Dalslands sommarcaféer är bra utflyktsmål även när det regnar. Läs gärna mer om dom i vår artikel Mysiga sommarcaféer i Dalsland.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *