Mysiga sommarcaféer i Dalsland 2024

Dela gärna på:

Sommar i Dalsland är helt underbar och fyllt av sommaröppna caféer. Här har vi samlat de vi besökt eller vill besöka.

När det är dags för en fika i Dalsland, håll utkik efter Klengåsen – en traditionell brödkaka med smör och ost, känd i både Dalsland och Värmland.

Om du letar efter sommarcaféer där själva caféupplevelsen står i centrum, har vi några favoriter: Tollebols kvarncafé, Hamrane Bak & Kaffestuga, Lailas Café och Evenstorps Gård.

Det finns även många fantastiska utflyktsplatser där du bör planera in en fika. Till exempel Baldersnäs (Café Allé), Not Quite med Café, och Örtagården i Dals Rostock. Om du besöker Dalslands konstmuseum rekommenderar vi att du fikar antingen på deras eget café, eller på Upperud 9:9 om du vill lyxa till utflykten lite extra.

Café Allé

Café Allé i den gamla ladan vid Baldersnäs herrgård

Sommarcaféet Café Allé ligger i en gammal lada ett stenkast från Baldersnäs herrgård. Här serveras gott fika och enklare mat. Både söta och matiga våfflor finns på menyn. När vi var här åt vi de matiga våfflorna och var väldigt nöjda, det enda som förtog upplevelsen något var papperstallrikarna och muggarna.

Det är väldigt fint vid caféet men vi rekommenderar att ta fikat och gå bort till herrgården och slå er ner i Karl den XV:s paviljong, som är ännu finare. Där kan ni sitta bland blommorna och under vinrankorna och se ut över landskapet kring Baldersnäs.

Not Quite Café

I den gamla smedjan ligger Not Quite Café som brukar ha öppet från slutet av april och september ut.

Caféet serverar mat av toppklass och den serveras i den underbara miljön i vad som en gång var Fengerfors bruk. Runt Caféet och på bruksområdet finns konstverk och det är nära till utställningarna längre in i bruksmiljön.

Not Quite är ett av våra ”Måsten i Dalsland” och en fika eller lunch i caféet är en naturlig del av besöket.

Årets öppettider för Not Quite Café hittar du på hemsidan, och dagsfärska uppdateringar på deras Facebook eller Instagram.

Tollebols kvarncafé

Matig våffla på Tollebols kvarns uteservering

Strax utanför Åmål ligger Tollebols Kvarncafé som serverar våfflor och annat gott vid den gamla kvarnen. Hit går det bra att ta sig med både bil och cykel. I Kvarnen är det en mysig och rutik miljö och utanför kan du välja att sitta vid vattenfallet på baksidan.

Våffelmenyn varierar över året. Utöver våfflor har de Klengås på hembakt bröd med riven mesost, samt glass från Artisan Glass i Steneby.

Vi testade matvåfflorna och klengåsen när vi var här och av våfflorna rekommenderar vi ostvåfflan för dig som vill ha en matig våffla.

Vid mötesplatsen Tollebols kvarn finns det också ett stort grönområde med många leksaker och hinderbana för barnen, där hittar du också höns, kaniner grisar m.m. I stallet och ladan finns det en liten butik och utställningar, samt att du hittar en mindre konstutställning bakom jordkällaren.

Kaffestugan vid Gammelgården

Kaffestugans veranda sett från Gammelgårdens friluftsmuseum

Kaffestugan är ett sommarcafé i Bengtsfors med härlig utsikt över Bengtsfors med omnejd. Det ligger is samma hus som halmens hus och har gott om sittplatser både ute och inne. Här finns både sötfika, pajer och baguetter.

När vi var här kom vi lite sent och var lite stressade. Men stressen la sig snabbt när vi kom ut på verandan med fikat och möttes av utsikten. Fikat var gott och efteråt strövade vi runt i Gammelgårdens friluftsmuseum.

Evenstorps gård

Här är ett större sommarcafé och gårdsbutik mellan Brålanda och Färgelanda. I Evenstorps gård café finns mycket sött och gott, samt riktigt smarriga matvåfflor.

Runt caféet går det att titta på gårdens djur och det finns gott om ting för barnen att leka med. När vi var här så fanns det kaniner, grisar, hästar, åsnor och alpackor att kolla på.

Café Bonaparte

Dalslands konstmuseums café ligger i det gamla brukshotellet från 1830 med fin utsikt över sjön Spången.

På menyn finns enklare fika och lättare mat. Vårt fika smakade väldigt gott och det kändes väldigt lyxigt att få äta den på verandan med utsikt över sjön och det vackra landskapet.

Vi rekommenderar att du planerar in att ett besök hit tar runt 2 timmar, så att du hinner vandra runt i skulpturparken i lugn och ro, se utställningen och njuta av fikat.

Ekholmen Café & Gårdsbutik

Ekholmen Café & Gårdsbutik

Vid foten av Kroppefjäll hittar du Ekholmen Café & Gårdsbutik som ligger i en av sidobyggnaderna av det gamla säteriet som går att spåra ända tillbaka till 1200-talet.

På baksidan av huset finns en stor inglasad veranda med underbar utsikt över jordbrukslandskapet där korna betar.

Upperud 9:9

Upperud 9:9

Någon kilometer från Håverud och längs en populär cykelsträcka ligger Upperud 9:9, en gammal silo som byggts som till hotell. På sommaren slår de upp sitt café där du antingen kan sitta i den mysiga inne delen eller ute på bryggan med utsikt över sjön och bort mot Åsensbruk.

På menyn finns fika och lättare mat. Det som slog mig när jag var här var att de tog både smak och utseende på allvar, deras mackor gränsade till konstverk som de var upplagda och blomstersmyckade.

Kafé vid Örtagården

I den gamla brunnsläkarens mottagning bredvid örtagården håller hembygdsföreningen sitt sommarcafé öppet. Fikan här är rätt enkel men en perfekt paus mellan alla sevärdheter i Dals Rostock. Det finns några få platser inne i Caféet med desto fler ute vid Örtagården.

När vi var här så blev vi väldigt imponerade utav allt som fanns i Örtagården och runt om. Om vi ska plocka ut två saker så var det hembygdsmuseet med sina otroligt detaljerad miljöer och mysiga atmosfär, samt Tant Vanjas Textilmuseum där Vanja lärde oss hur vi ska bearbeta lin och nässlor för att göra garn.

Grethes Cafe Mitt På Lee

Sommarcafé med nära till stranden. Här finns våfflor, glass och inte minst den Dalslänska klengåsen.

Café Nostalgie

Ett trevligt retrocafé, bageri och loppis i Gustavsfors. Cafe Nostalgi har något v en rockabilly känsla och är fyllt med prylar och pinaler. Personalen är trevlig och caféet känns rätt hemtrevligt.

Förutom nybakad bröd och fika har de en liten miniloppis längst in i caféet och vid dörren finns gott om VHS och DVD m.m.

Slusscafé Långbron

Långbrons Slusscafé

Vid utkanten av Dals Långed passerar Dalslands kanal Långbron och tillhörande sluss. I den röda stugan bredvid slussen finns ett glasscafé som server kreationer med Sia glace som bas och tokiga godiskombinationer som topping. De har dessutom nygräddade våfflor.

Antingen kan du njuta av din glass längs kanalen eller inne i boden några meter från glass-serveringen. Vi tyckte att caféet var ett riktigt mysigt ställe att stanna till, och att vi fick se kanalbåten Storholmen passera var en extra bonus.

Slusscafé Köpmannebro

Glass från Glasscaféet vid Köpmannebro

Det sydligaste av Dalslands kanals slusscaféer ligger vid Köpmannabro. Här kan du köpa dig en kulglass med massor av topping och se när båtarna slussar upp och ner.

Pros café

Varje sommar öppnar PRO upp sitt sommarcafé i lilla Billingsfors utanför Bengtsfors. Här hittar du enklare fika i en levande liten bruksort.

Lailas Café

Unikt våffelcafé i Dals Långed som ligger där Anton Olssons en gång drev en järnhandel. Gården och bodarna är full av kuriosa av alla dess slag, så det finns mycket att se när du är här.

Fröbacken – snittblomsodling och gårdsbutik

Snittblommeodling, gårdsbutik och sommarcafé, allt i ett. Här kan du köpa fina blommor, färska grönsaker och njuta av en god fika. Du hittar dem precis vid Fröskogs kyrka. Du hittar öppettider med mera i deras Facebook-flöde.

I närheten så rekommenderar vi att du kollar in Fröskogs kyrka som är en fin träkyrka från 1700-talet med fina takmålningar. Du kan också vandra Bläsenrundan på 3,8 km som tar dig upp på utsiktsplatser och förbi ett kvartsbrott som användes vid filminspelningen av Ronja Rövardotter.

Våffelcafé på kyrkberget

Våffelcafé med utsikt över Åmål i svenska kyrkans regi. Ett mysigt sätt att se Åmål och den fina miljön runt Kyrkberget.

Café Stenebylängtan

Vid Dalslands aktiviteter hittar du Café Stenebylängtan där du kan fika och se ut över älgparken. På menyn hittar du söta saker, mackor och smörgåsar med vilt.

Fiket är trevligt, men rätt enkelt. Så, vi rekommenderar inte att åka hit för fikets skulle, snarare att du passar på att fika här för att kolla på jättegrytorna eller någon av Dalslands aktiviteters aktiviteter.

Hamrane Bak & Kaffestuga

Klengås från Hamrane Bakstuga

OBS! Osäkert om de hittar nya ägare till sommarn 2024.
Hamrane bakstuga ligger på en gård med röda hus och vita knutar. I deras sommarcafé serverar de den traditionella Dalslänska klengåsen, eller klening. Brödkakorna serveras nybakade från deras gamla vedeldade ugn.

Hitta fler utflyktsmål!

Du hittar fler utflyktmål i Dalsland i TaDigUt’s Utflyktskarta.

Dela gärna på:

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *