Kokärrsleden

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Kokärrsleden

Rundslingan genom Kokärrets gammelskog naturreservat tar dig genom gammal skog med gott om blåbärsris. Från parkeringen och tillbaka blir det runt 3,2 km vandring.

Det finns två sätt att ta sig in på reservatsleden, antingen från parkering vid Erikslund naturreservat, eller från Östgötaleden som går på andra sidan reservater.

Om Kokärret naturreservat

Kokärrets naturreservat ligger i Kolmården och sticker ut med sin 150-åriga barrblandskog som i huvudsak har varit skyddad från modernt skogsbruk. Detta har resulterat i att skogen har kunnat utveckla en rik biologisk mångfald och gamla trädbestånd, inklusive grova och höga träd.

Ett intressant historiskt inslag i detta område är de spår efter skogsbdränder som syns på tallar och kallas för brandljud, vilka berättar om Kolmårdens historia av naturliga skogsbränder. Dessutom finns det spår av det förflutna genom gamla kolbottnar, som är rester efter kolmilor där träkol framställdes.

I skogen finns det inte bara gamla träd utan också rikligt med blåbärsris. På vissa ställen, speciellt där marken är fuktigare, växer det sumpskogar som är hem åt sällsynta arter som ullticka och gammelgranslav. I de torrare delarna kan man hitta arter som knärot och grönpyrola.

Djurlivet i reservatet inkluderar arter som tjäder, vars spelplatser finns i gammelskogen, samt järpe och tretåig hackspett. Död ved och gamla träd fungerar som habitat för vedtrappmossa och andra arter som är beroende av en gammal skogsmiljö.

Läs mer om reservatet hos Länsstyrelsen.

Se och göra nära Kokärrsleden

Boende nära Kokärrsleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 3.8 km (Hotell)
  • Kolmården Apartments, Rum, lägenheter och stugor med självhushållning på bra avstånd från Kolmårdens djurpark och många vandringsleder, cykelleder och fiskesjöar. 3.8 km (Stuga)
  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 10.7 km (Hotell)
  • Kolmårdsgården, Bed and breakfast mitt i det natursköna Kolmården nära vandring, bad och golf och många andra äventyr. 11.1 km (Bed and Breakfast)
  • Mauritzbergs Slott & Golf, Ett av Östergötlands få slott du kan checka in på med egen restaurant, golfbana och mycket mer för dig som vill röra på dig eller bara ta det lugnt,. 16.8 km (Hotell)
  • Comfort Hotel Norrköping, Fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats. 17.8 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 18.0 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 18.1 km (Vandrarhem)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 18.2 km (Hotell)
  • First Hotel Central, Hotell med en relaxavdelning på takterrassen och inom bekvämt gångavstånd till allt i centrala Norrköping. 18.2 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 13 juli kl 1120°CMulet
söndag 14 juli kl 1118.2°CHalvklart
måndag 15 juli kl 1115.8°CLätt regn
tisdag 16 juli kl 1221.4°CLätt regn
onsdag 17 juli kl 1222.2°CLätta regnskurar
torsdag 18 juli kl 1221.9°CMåttliga regnskurar
fredag 19 juli kl 1220.7°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *