Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

En kastal är ett litet, ofta runt fort eller skyddstorn, som främst användes under medeltiden. Mitt i Krokek finns det en ruin efter en sådan från 1100-talet och som kallas Uttersbergs kastal. Ruinen är 8 meter i diameter och mellan 0,5 och 2,9 meter hög. Den består av en mur som har renoverats, och murarna är upp till 1 meter breda och byggd av kalkstenar som är mellan 0,3 och 0,6 meter stora.

Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Vid kastalens södra del finns rester av en sockel, vilket är en slags fundament eller bas för byggnaden. Denna sockel är 1,5 meter lång och 0,5 meter hög och är också konstruerad av kalksten, specifikt genom en teknik som kallas kallmurning. Kallmurning innebär att man bygger en mur av sten utan murbruk, där stenarna helt enkelt läggs på varandra och hålls på plats genom sin egen tyngd och hur de passar ihop.

Det är lätt att promenera till ruinen från Krokeks centrum, men bäst är nog kanske att ta den tillsammans med Krokekleden som är nästan 5 km lång och går genom Krokek och ut i skogen och hagarna bevid.

Källa: Wikipedia.

Hitta till Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Ett sätt att ta sig till ruinen är via Krokekleden som passerar rätt nära. Vi har inte hittat några bra parkeringar vid ruinen, utan vi ställde oss till sist vid Råsslaskolan och gick de ca 700 metrarna därifrån.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Boende nära Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 4.4 km (Hotell)
  • Kolmården Apartments, Rum, lägenheter och stugor med självhushållning på bra avstånd från Kolmårdens djurpark och många vandringsleder, cykelleder och fiskesjöar. 6.5 km (Stuga)
  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 6.9 km (Hotell)
  • Comfort Hotel Norrköping, Fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats. 13.5 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 13.8 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 13.8 km (Vandrarhem)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 13.9 km (Hotell)
  • First Hotel Central, Hotell med en relaxavdelning på takterrassen och inom bekvämt gångavstånd till allt i centrala Norrköping. 13.9 km (Hotell)
  • Kolmårdsgården, Bed and breakfast mitt i det natursköna Kolmården nära vandring, bad och golf och många andra äventyr. 13.9 km (Bed and Breakfast)
  • Södra Hotellet, Familjeägt hotell vid Södra Promenaden och nära Norrköpings konstmuseum. 14.0 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 13 juli kl 1120.6°CMulet
söndag 14 juli kl 1118.7°CHalvklart
måndag 15 juli kl 1116.5°CLätt regn
tisdag 16 juli kl 1221.3°CMulet
onsdag 17 juli kl 1222.4°CNästan klart
torsdag 18 juli kl 1221.8°CMåttliga regnskurar
fredag 19 juli kl 1220.7°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *