Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

En kastal är ett litet, ofta runt fort eller skyddstorn, som främst användes under medeltiden. Mitt i Krokek finns det en ruin efter en sådan från 1100-talet och som kallas Uttersbergs kastal. Ruinen är 8 meter i diameter och mellan 0,5 och 2,9 meter hög. Den består av en mur som har renoverats, och murarna är upp till 1 meter breda och byggd av kalkstenar som är mellan 0,3 och 0,6 meter stora.

Vid kastalens södra del finns rester av en sockel, vilket är en slags fundament eller bas för byggnaden. Denna sockel är 1,5 meter lång och 0,5 meter hög och är också konstruerad av kalksten, specifikt genom en teknik som kallas kallmurning. Kallmurning innebär att man bygger en mur av sten utan murbruk, där stenarna helt enkelt läggs på varandra och hålls på plats genom sin egen tyngd och hur de passar ihop.

Det är lätt att promenera till ruinen från Krokeks centrum, men bäst är nog kanske att ta den tillsammans med Krokekleden som är nästan 5 km lång och går genom Krokek och ut i skogen och hagarna bevid.

Källa: Wikipedia.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

Boende nära Uttersbergs kastal-ruin i Krokek

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 4.4 km (Hotell)
  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 6.9 km (Hotell)
  • Comfort Hotel Norrköping, Fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats. 13.5 km (Hotell)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 13.8 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 13.8 km (Vandrarhem)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 13.9 km (Hotell)
  • First Hotel Central, Hotell med en relaxavdelning på takterrassen och inom bekvämt gångavstånd till allt i centrala Norrköping. 13.9 km (Hotell)
  • Kolmårdsgården, Bed and breakfast mitt i det natursköna Kolmården nära vandring, bad och golf och många andra äventyr. 13.9 km (Bed and Breakfast)
  • Södra Hotellet, Familjeägt hotell vid Södra Promenaden och nära Norrköpings konstmuseum. 14.0 km (Hotell)
  • Elite Grand Hotel, Norrköping, Centralt beläget hotell vid vattnet i Gamla Norrköping, härifrån är det nära till Resecentrum, shopping, kultur och museum. 14.0 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
söndag 25 februari kl 125.3°CHalvklart
måndag 26 februari kl 120.6°CLätt regn
tisdag 27 februari kl 121.4°CMulet
onsdag 28 februari kl 122.5°CHalvklart
torsdag 29 februari kl 124.4°CMulet
fredag 01 mars kl 126.7°CKlart
lördag 02 mars kl 126°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *