Leonardsbergs hällristningar

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Leonardsbergs hällristningar

Norrköping är Sveriges näst tätaste hällristningsområde. Det störsa området i Norrköping finns vid Himmelstalundsfälten, men det finns också många kring Fiskeby-Ekenberg-Leonardsberg.

Här vid Leonardsberg finns en samling hällristningar som innehåller ungefär 175 figurer över en yta på 16,5×4,5 meter. Bland dessa figurer finns 64 skepp, 33 människofigurer, 22 djurfigurer, 16 vapen (främst svärd), 4 yxor, ett hjulkors, 8 ringar (inklusive 3 koncentriska cirklar), en dubbelspiral, 2 fotsulor, 10 älvkvarnar och cirka 14 mindre definierade figurer.

De olika skeppen, som varierar i storlek från 20 till 230 cm i längd, är antingen skisserade eller helt uthuggna, med vissa dekorerade med mönster som ”löpande hund”.

Människofigurerna varierar mellan 13 och 36 cm i längd, med några som visar uppsträckta armar. Djurfigurerna, som till hälften troligen föreställer hästar, samt andra som kanske representerar fåglar, får, och getter, är mellan 12 och 32 cm långa. Vapnen och yxorna är noggrant uthuggna, med vissa svärd som är upp till 125 cm långa.

Dessutom finns det en mängd andra ristningar i närheten, inklusive en med en ringfigur och två obestämda figurer, en annan med tre skepp, och ytterligare en med bland annat ett skepp, två människofigurer och en djurfigur. En intressant detalj är att vissa av ristningarna ligger på olika nivåer och i ojämna områden, vilket antyder att det kanske finns fler att upptäcka med rätt belysning eller vid grävning. Många av dessa ristningar är delvis målade för att göra dem mer synliga, men vissa behöver ommålning för bättre bevarande och synlighet.

Läs mer om området hos RAÄ.

Hitta hit

Det finns en parkering nära hällristningarna, eller så kan du ställa dig vid Leonardsberga och vandra Leonardsbergleden till hällristningarna.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Leonardsbergs hällristningar

Boende nära Leonardsbergs hällristningar

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 3.6 km (Hotell)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 3.7 km (Hotell)
  • Turistgårdens vandrarhem, Prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum. 3.9 km (Vandrarhem)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 4.0 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 4.3 km (Hotell)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 4.3 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 4.4 km (Vandrarhem)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 4.5 km (Hotell)
  • Strand Hotel, Det mindre familjeägda boutiquehotellet ligger i ett av Norrköpings 1800-tals hus, nära till allt och de bjuder på kaffe och kaka på eftermiddagen. 4.6 km (Hotell)
  • Centric Hotel, Bra läge vid Strömparken och Motala ström, mitt mellan Norrköpings resecentrum och industrilandskapet. 4.6 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 juli kl 1821.6°CNästan klart
onsdag 24 juli kl 1122.6°CHalvklart
torsdag 25 juli kl 1120.3°CHalvklart
fredag 26 juli kl 1221.4°CHalvklart
lördag 27 juli kl 1223.5°CMulet
söndag 28 juli kl 1221.2°CKlart
måndag 29 juli kl 1221°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *