Glotternleden

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Glotternleden

Rundslingan på mellan 2 och 6 km går genom gamla skogar, förbi utsiktsplatser, grillplatser och bastun vid Glotterns strand.

Det här är en vandringsled som har lite av allt. I nordvästra delen ligger Glotternskogens utsiktsplats med vacker vy över västra dalgången och längs Övre Glotterns strand finns det både grillplatser, vindskydd och en hyrbar bastu. Mellan alla dessa platser vandrar du genom varierad och bitvis kuperad skog och längs sjöstranden.

Längs leden hittar du också många gamla spå efter kol-tillverkningen som skedde här förr. Dels gamla kolbåttnar men framförallt kolarkojan som du också kan övernatta i om den är ledig.

Bastun vid Övre Glottern ligger ute på en udde nära ett vindskydd med grillplats. Du kan hyra den rätt billigt genom Norrköpings kommun, och mer info finns på deras hemsida.

Det finns två parkeringar längs vägen in i naturreservatet, den största och rekommenderade för den här leden är den vid västra entrén.

Om Glotternskogen naturreservat

Naturreservatet i Kolmården präglas av ett typiskt sprickdalslandskap med blockrika sluttningar, branter, hällmarker och dalgångar. Små mossar och sjöar med strandskogar omges av barrskog, som stundtals blandas med inslag av asp. Den gamla skogen ger ett vilt intryck med många lågor och torrträd, och i sumpskogsmiljöerna är al och björk vanliga.

Skogens höga ålder och den stora mängden döda träd skapar en perfekt livsmiljö för många ovanliga djur och växter. Flera arter är beroende av skogsbrand för sin överlevnad, och för att gynna dessa har två naturvårdsbränder anlagts i reservatet. Bränderna har skapat nya miljöer för bland annat brandlöpare, fjärilen skiktdynemott och svedjenäva. Fågellivet är rikt i området, och under sommarnätterna kan man höra nattskärrans surrande läte eller lyssna på storlommens ödsliga rop från sjön.

Läs mer på Norrköpings Kommuns hemsida

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Glotternleden

Boende nära Glotternleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 6.4 km (Hotell)
  • Tallbackens Gård & Vandrarhem, Budgethotell och vandrarhem strax utanför Norrköping, och en bra bas för många spännande utflykter. 10.2 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 10.3 km (Hotell)
  • Turistgårdens vandrarhem, Prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum. 12.3 km (Vandrarhem)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 12.7 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 12.7 km (Vandrarhem)
  • Comfort Hotel Norrköping, Fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats. 12.9 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 12.9 km (Hotell)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 13.0 km (Hotell)
  • Strand Hotel, Det mindre familjeägda boutiquehotellet ligger i ett av Norrköpings 1800-tals hus, nära till allt och de bjuder på kaffe och kaka på eftermiddagen. 13.1 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 april kl 117.3°CVäxlande molnighet
onsdag 24 april kl 118.1°CHalvklart
torsdag 25 april kl 111.6°CMåttligt regn
fredag 26 april kl 125.9°CLätt regn
lördag 27 april kl 126.9°CMåttligt regn
söndag 28 april kl 1214.2°CVäxlande molnighet
måndag 29 april kl 1215.5°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *