Mina bästa utflykter i Östergötland 2024 – Sandras 31 favoriter
Vi hann med mycket under 2024 även om det kanske inte kändes så förrän jag satt och funderade över denna lista. Jag drabbas lätt av lite mindervärdeskomplex runt nyår, med känslan att ännu ett år har gått utan att man kommit någonstans. Det är lätt att fokusera på allt som inte hanns med och alla saker på att-göra-listan som ännu inte är avbockade.
Men så började jag skriva listan över mina 10 favoritutflykter från det gångna året och påmindes om alla de magiska ögonblicken som funnits, om överraskande vyer, spännande historier, platser jag inte visste fanns och platser som kändes som en helt annan värld eller en helt annan tid. Plötsligt räckte 10 favoriter inte till och inte 20 heller.
Så trots att vi bara gjorde en av punkterna på min 6 saker vi vill göra i Östergötland 2024 ser jag tillbaka på året med mycket glädje och förundran, och en stark tro att det fortfarande finns mycket att uppleva och utforska i Östergötland.
1. Kvarsebo

Vi hann med två utflykter till Kvarsebo i år och båda var alldeles hänförande. Första gången var i mars på Thobias 40-årsdag och den vintervilande skogen längs Kvarsebo kultur- och naturstig tycktes lova en djungellik grönska i framtiden. Vi såg en mink som inte var lika imponerad över att se oss och jag blev riktigt förvånad över den häftiga sågruinen. Dagen avslutades med en molnig men vacker solnedgång från Kvarseboklint och en lite läskigt mörk promenad ner igen från berget.

Andra besöket i Kvarsebo var i början av juli en vacker sommardag med blå himmel och mjuk kvällssol. Solen gav den frodiga åravinen ett gyllene sken och ruinen stod i stark kontrast till den livliga grönskan. Fikat på Qvarsebo Kaffe blev utan tvekan årets godaste.
2. Humlarps Alpackagård

Jag var sliten efter ett långpass på jobbet dagen innan och lite ledsen för att ha missat den första dagen på höstens Östgötadagar. Men detta besök gav glädje och energi som satt i under flera dagar. Humlarps Alpackagård i Ulrika är en underbar plats och alpackapromenaden var en sann höjdpunkt under året.
3. Söderköping

Söderköping är en mysig liten stad och nog den främsta sommarstaden vi har i Östergötland. I slutet av juli tog vi en heldag här och strosade bland stockrosorna i de gamla Drothemskvarteren (Trångsundsgränd, Hospitalsgränd, Skvallertorget och Munkebrogatan), utforskade kyrkor, njöt av örtagårdens blomsterprakt, mumsade på överdådiga bubbelvåfflor och tittade på båtar längs Göta kanal. Härligt somrigt och sagolikt vackert.

Det var också första gången vi besökte Galleri Rådhuset, konstgalleriet i Söderköpings rådhus, och det var mycket bättre än väntat. En riktigt trevlig utställning med variationsrik konst som var både vacker, intressant, tankeväckande och rolig. Ett av de mest besöksvärda gallerier jag stött på, och inte bara för konstkännare utan för de flesta som uppskattar skickligt hantverk och kreativitet.
4. Åls stenhus

När vi besökte Åls stenhus i slutet av februari låg isen fortfarande kvar på sjön. Ruinen är både vacker och intressant men utsikten från höjden på Rocens norra strand är det som gör platsen riktigt magisk.
5. Vassleden vid Tåkern

När vi gick Vassleden i mitten av april skimrade den torra vassen likt guld i vårsolen och Tåkerns vatten gick hela vägen upp till spången. Vi var där för att kolla in det arkitektritade vindskyddet Re-ed där vi även passade på att avnjuta medhavda mackor från Väderstads centralkonditori. En perfekt vårdag med vacker omgivning och många fåglar att beundra.

Vi återvände även dit på midsommar, efter en dag på Omberg, och njöt av en magisk kvällspromenad i solnedgången.
6. Vreta klosterruin

Vreta klosterruin är en sådan plats som vi gärna återvänder till, det ligger lagom nära Linköping och varje årstid har sin charm. Årets första besök gjordes i mitten av januari med djup snö, lågt stående vintersol och snödrev på slätten. En hänförande upplevelse som var lika vacker men helt olik besöket i slutet av september, då ruinen fortfarande var inbäddad av vildvinsrankor och höstfärgerna lyste i sensommarsolen.
7. Godegård

Godegård är en plats som funnits på min önskelista i flera år men trots det blev jag förvånad över vilken fantastisk plats det är.

Här finns det mesta, en bedårande lantidyll, spännande historisk miljö, ett stort porslinsmuseum, café och påfåglar som spatserade omkring på gården. En riktig pärla som inte får missas!
8. Skärgårdsbåten Athene

Efter ett par somrar på olika kanalbåtar har jag fått en förkärlek för både båtar och kanaler, så när jag hörde att Söderköping skulle få flera nya passagerarbåtar blev jag direkt sugen på att ta en tur med någon av dem. En av våra bästa utflykter 2022 var en tur med skärgårdsbåten Ellen af Harstena med Skärgårdskompaniet så därför föll valet på deras nyaste tillskott M/S Athene. Ett vackert fartyg byggt som ånglustjakt 1915 och varsamt renoverad i klassisk stil i samma anda som rederiets övriga två fartyg.

Det var en underbar tur längs Göta kanal och vidare ut i Slätbaken till Stegeborgs slottsruin. Perfekt väder, riktigt god mat ombord och fantastiska skärgårdsvyer. Stegeborg var vacker och imponerande som alltid och örtagården stod i full blom.
9. Häfla hammarsmedja

Vi besökte Häfla hammarsmedja i Östergötlands bergslag utanför Finspång en grå och regnig sommardag. Jag hade inte så många förväntningar så blev mycket glatt överraskad av denna trevliga och spännande plats. Här finns Sveriges bäst bevarade gamla järnbruk och det är verkligen som att kliva in i en helt annan tid.

Här finns både tyskhärd, Lancashireugn och räckhammare, saker som vi bara hade läst om men aldrig fått se. Guiden var mycket kunnig och målade engagerat upp en bild av både jobbet och livet i och omkring smedjan. Fascinerande och spännande.
10. Omberg

Omberg besökte vi flera gånger under 2024, första gången i mitten av april. Utflykten började inte så bra, vi ville se det arkitektritade vindskyddet Arknat Emerge men hamnade på fel väg och det var långt, lerigt och jobbigt. Det var dock en häftig upplevelse när vi väl tog oss dit och sedan såg vi vackra hav av blåsippor och första besöket till utsiktsplatsen Hjässan imponerade oss båda.

Vi valde sedan att fira midsommar på Omberg, bara vi två. Vi dukade upp en god sillunch på ett picknickbord med fantastisk utsikt och njöt av stillheten, storheten i naturen och att bara få vara tillsammans.
11. Vistkärret

Thobias hittade denna plats av en tillfällighet och tog sedan med mig hit. Platsen känns verkligen lite gömd och hemlig när början av spången knappt syns för den höga vassen och även om promenadstråket inte är så långt är det en riktigt häftig upplevelse att gå genom den frodiga och nästintill exotiska sumpskogen. En perfekt avstickare om man ska till Sturefors badplats eller Sturefors slott.
12. Tuna kungsgård

2024 lyckades vi äntligen pricka av en sevärdhet som jag längtat efter, nämligen att få se insidan av Stora stenhuset på Tuna kungsgård. Det är inte så ofta det visas upp så när det skulle hållas guidning på nationaldagen var det självklart att vi skulle dit. De gamla väggmålningarna är fortfarande fantastiska trots att byggnadens användning av militären satt sina tydliga spår.

Vi återvände även till Tuna strax före halloween på pumpaplockning och även det besöket var både trevligt och minnesvärt.
13. Klevberget i Rimforsa

Thobias var här själv hösten 2023 och har velat åka tillbaka dit sedan dess. I höstas blev det äntligen av och vi hade en riktigt mysig lunch på toppen med soppa i termos och ostmackor. Fantastisk utsikt och vacker natur att promenera i.
14. Sätragruvan

När Sätragruvan inte längre ansågs trygg nog som utflyktsmål plockades skyltarna ner, annars är den lika lätt att ta sig till nu som förr. När vi var här hade det regnat under en tid så det var för blött för att gå in i gruvgången, men av säkerhetsskäl är det nog bäst att stanna utanför oavsett.

Passa också på att titta in i ruinen efter anrikningsverket en bit bort.
15. Boxholms bruksmuséum

Få platser har lämnat så djupa spår hos mig som detta besök. Jag hade velat åka dit ganska länge på grund av själva byggnaden muséet är inhyst i, Boxholms kvarn, en vackert rosa kvarn från 1700-talet. Väl där var det kvarnen som imponerade först för den är fantastiskt vacker, men det som gjorde platsen unik var engagemanget och guidningen.

Det var bara vi där just då och vi visades runt inomhus och i trädgården. Vi fick höra om både brukets och Boxholms historia, om den tekniska utvecklingen, om människors liv i och runt bruket och om hur bruket fortfarande formar Boxholm. Vi fick se många unika föremål, filmer inspelade på bruket innan nedläggningen och en demonstration av hur spiktillverkningen gick till. För mig som är uppvuxen i en bruksort som bildades kring ett järnbruk var det fascinerande att höra en historia som i mångt och mycket var min egen. De sätten som bruket formade människors vardag och värderingar i Boxholm var förvånade likt det jag minns och känt från min egen uppväxt. Berättelserna och historian kändes djupt in i själen hos mig och jag är så tacksam för hela upplevelsen.
16. Tjällmo Glassmakeri

Den godaste glassen jag åt under 2024 hittade vi i Tjällmo. Där serveras hantverksmässigt tillverkad gräddglass på ekologisk mjölk från Dråsa gård, en halvmil därifrån.
2024 var lite av ett glassår för oss då vi också skapade Sveriges bästa glass-karta
17. Klevaberget, Ydre

På vägen upp till toppen av Klevaberget var jag trött och kände mig nere, men när skogen öppnade upp sig var det som att allt annat bara försvann. Vi togs emot av en magisk plats där ett lugn rådde som att resten av världen inte fanns, och där kunde vi bara vara medan solen gick ner över klippor och grantoppar. Underbar utsikt från både grillplatsen och bänkarna.
18. Glansgruvan

Vår utflykt till Glansgruvan i början av mars var mer av behov än för skojs skull, jag behövde verkligen ladda batterierna med en utflykt och detta var en plats som stod högt på att-göra-listan. Vi gick den trevliga men bitvis svårföljda före detta vandringsleden, förundrades av de hisnande bergsväggarna i kalkbrottet, svor lite över att det alltid är någon som tycker att det är vettigt att grilla även där man inte ska och sedan tog vi en stig upp till toppen där vi firade Fössta tossdan i mass med medhavd massipantåta.
19. Rosenkällasjön
Rosenkällasjön är en favoritplats och enligt mig det bästa Linköping har att erbjuda när det kommer till imponerande naturupplevelser. Om jag skulle rekommendera Linköping som turistmål för någon är Rosenkällastigen den enda vandringsled som jag tycker är värd omvägen för turister. Förra årets första tur hit gjorde vi en kväll i början av mars. Sjön var mestadels täckt av is men ändå välbesökt av svanar och gäss. Ett kort tur som ändå gav kraft under vårvintern och bidrog med extra skönhet i vardagen när vintersolen glödande gick ner över landskapet.
Vårt andra besök var för en intervju med Svt Öst, nytt och läskigt men ändå mycket trevligt. Vädret var kanske inte det bästa men Rosenkällasjön är vacker ändå.

I höstas lyckades vi pricka in höstfärgerna mycket väl och många träd riktigt lyste i gult, orange och rött. En av höstens vackraste dagar och hänförande även när molnen började dra in.
20. Holkaberg

Få utsiktsplatser börjar med slående utsikt redan från parkeringen, men på Holkaberg börjar upplevelsen på topp redan från start. Det enda tråkiga var att det var väldigt högt gräs bitvis vilket ledde till att vi vid picknickbordet fick ta en paus och plocka bort över 30 krypande fästingar från mina byxor. Jag verkligen hatar fästingar så att denna plats trots det sticker ut som en av årets bästa säger mycket om hur besöksvärd den är.
21. Vadstena MC- och traktormuseum

Varken motorcyklar eller traktorer är bland mina större intressen men det som stack ut här var inte utställningen i sig utan det som fanns bakom muséet. Där finns en övervuxen traktorkyrkogård som var både vacker och fantasieggande, och även om jag hoppas att de fordon som stod där kommer att tas om hand och rustas upp när tiden finns var det häftigt att se den unika platsen.
22. Stjärnorpsravinen och Stjärnorps slottsruin
Jag har länge velat tajma in ett besök när ormbunkarna i Stjärnorpsravinen står i sin fulla prakt och än har jag inte riktigt lyckats, men 2024 tog vi i alla fall oss dit när ormbunkarna nästan hade slagit ut och det var fint det med.

Det var också samtidigt som tusenskönorna blommade vid slottsruinen vilket var kul att föreviga på bild.
23. Alvastra klosterruin och Narr Chocolate
Alvastra klosterruin är Östergötlands mest sevärda ruin och alltid kul att besöka, men denna utflykt gjordes lite bättre av stoppet på chokladfabriken Narr Chocolate för lite utflyktsgodis och att hav av vallmo blommade ett stenkast från ruinen.
24. Gamla Linköping och Valla gård
Under 2024 lyckades vi besöka friluftsmuséet Gamla Linköping ganska många gånger, vi bor nära men det är ändå lätt att missa det som finns precis runt knuten. I januari var vi här med min mamma och lillebror som hälsade på under min födelsedag. Vi kollade in de gratis muséemiljöerna (apoteket, lanthandeln och banken) och besökte min favoritbutik Just Wood, där allt är gjort av trä.

Under sommaren var vi på Valla gård ett par gånger och besökte järnvägsmuséet, traktormuséet, Tekniska verkens museum och smådjuren. I stadskvarteren har vi både ätit lunch och fikat på mitt favoritcafé Skönfärgargårdens våffelstuga ett par gånger och en gång köpte vi glass på LasseMajas deckarhus som var både god, billig och lokalt tillverkad av Ronaldos Glasseri.

Under höstlovet kollade vi in Kusligt i Gamla Linköping, deras halloween-event, men tyvärr kändes det som att de hade lagt större fokus på marknadsföringen än eventet i sig. Pyntet var minimalt och spökparaden var en stor besvikelse då bara ett fåtal av de som gick i paraden hade klätt ut sig. Jag kan förstå att inte alla tycker om att klä ut sig men då kanske man ska titta på paraden istället, för med så få utklädda såg paraden mest ut som en organiserad barnvagnspromenad.

Halloween-våfflan på Skönfärgargården var dock rolig med godisbuffé och Gamla Linköping är väldigt vackert om hösten. Tuff-tuff-tåget var mer pyntat så det var kul att se.
25. Billbäcks plantskola

Sista helgen i september firade Billbäcks plantskola Äpplets helg och vi lyckades få till ett besök på söndagen, deras sista öppna dag för säsongen. Det var mitt första besök och överträffade verkligen min förväntat, väldigt vackert, god fika och vi köpte med oss en stor påse riktigt goda äpplen hem.
26. Valdemarsvik och Ekön
En tur som var mestadels underbar med det magiskt vackra rosariet i Valdemarsviks hamn, mysiga Gryts handelsträdgård, häftiga skyttevärn i Eköns naturreservat och en ljuvlig kvällspromenad vid Eköns havsbad. Naturreservatet var dock mycket dåligt skött med fält av högt gräs utan ens en smal stig vilket ledde till massor av fästingar. Vill man inte göra en vandringsled möjlig att vandra tycker jag inte att man ska kalla det för en vandringsled, det var fint när man väl tog sig ut men för mig var det egentligen inte värt det.
27. Jolla Chokladmakarna

Turister vallfärdar till glassrestaurangen Smultronstället medan de som ”vet bättre” säger att bästa glassen i Söderköping finns på Konfekthörnan och Göta glass. Men den glass som är bäst på riktigt finns 10 minuter med bil från centrum eller 15 minuter med cykel längs Göta kanal.
Jolla Chokladmakarna har ett mysigt trädgårdscafé med bohemiska vibbar precis intill kanalen vid Vänneberga bro. Här finns gott om sittplatser av olika slag med perfekt utsikt för den som vill beundra alla båtar som passerar. I bakgrunden spelas stämningsfull jazzmusik med saxofon.

Glassen är utan tvekan bland Östergötlands bästa. Jag testade ”kanel med äpple, mandel och choklad” samt ”lingon med vit choklad och kardemumma”. Thobias testade ”mjölkchoklad med jordnötscookies och banan” samt ”mörk choklad med blodapelsin och granatäpple”.
28. Stångåstråket i Linköping

Stångåstråket om våren är ett måste för mig! Det är sällan Linköping är så vackert som när pilträden är nygröna, vårblommorna blommar och ankorna leker i glittrande vatten. Från Nykvarnsholmen till Tannefors slussar är en härlig vårpromenad med mycket att se längs vägen.

Vi hade också några riktigt fina sommarkvällar när jag jobbade på Stångs Magasin, har svårt att tänka mig en vackrare utsikt i Linköping än från den flytande uteserveringen på Stångån.
29. Kanalbåten Juno på Göta kanal

När kanalbåten Juno passerade Östergötland på årets första kanalresa passade vi på att ta en promenad längs Göta kanal och titta på henne. Ett mycket vackert gammalt fartyg och fördelen med alla slussar i Berg är att det går att följa ett fartyg länge.
30. Cirkuscafé och Baronia Escape Room
På min födelsedag i januari var min mamma och lillebror på besök och vi åt en sen lunch på Cirkuscaféet i Linköping följt av Mysteriet på Magiskolan på Baronia Escape Room. Det var första gången någon av oss hade testat ett escape room och vi var ganska kassa på det men trots att vi inte lyckades lösa det i tid var det kul ändå.
31. Norrköping Light Festival

De senaste åren har jag blivit så besviken på Vinterljus i Linköping så vi brukar ha som tradition att i januari åka till Norrköping och se Norrköping Light Festival som kompensation. Det var 29 ljusinstallationer 2024 på en slinga av ungefär 2 km.
Min favorit var den färgskiftande belysningen i det stora vattenfallet i industrilandskapet, ett fantastiskt skådespel!

Sammanfattningsvis var 2024 ett mycket bra utflyktsår för oss och 2025 har redan fått en stark start med flera fina dagsturer både i Östergötland och utanför.