Nedre Glotterns vandringsled
Typ av utflyktsmål:
Visa på karta / Vägbeskrivning
Förslag på parkeringar:
- Parkering 3 Glotternskogen: Visa på karta / Vägbeskrivning
- Parkering östra entren till Glotternskogen: Visa på karta / Vägbeskrivning
- Parkering söder om Nedre Glottern: Visa på karta / Vägbeskrivning
Om Nedre Glotterns vandringsled
Vandringsled mellan Åby och Övre Glottern med en 3,5 km rundaslinga längs Nedre Glottern. Du kan börja vandringen från Åby hållet, Övre Glottern eller mitt mellan Övre och Nedre Glottern. Det finns dessutom flera andra leder att ansluta till.
Den fina Kolmårdsnaturen är varierad och stora delar går längs Glotterns strand som har både klippiga partier och partier med sandstränder. Om du vill Grilla eller övernatta så finns det ett vindskydd med eldplats nära stranden, några hundra meter från mitten parkeringen.
Om du vill vandra en hel dag längs Nedre Glotterns vandingsled går det utmärkt att ta sig hit kollektivt. Du kan enkelt ansluta till leden genom att ta bussen till hållplats Torshag och gå upp till badplatsen Kajen Åby där leden börjar.
Kommer du med bil så finns det flera alternativ. För en kortare utflykt så är det bästa att parkera på mitten-parkeringen där du kan gå rundslingan på 3,5 km, men du kan också börja uppe vid den lilla parkeringen vid Övre Glottern alternativt vid Kajen Åby. Parkeringarna finns med i kartan.
Om Glotternskogen naturreservat
Naturreservatet i Kolmården präglas av ett typiskt sprickdalslandskap med blockrika sluttningar, branter, hällmarker och dalgångar. Små mossar och sjöar med strandskogar omges av barrskog, som stundtals blandas med inslag av asp. Den gamla skogen ger ett vilt intryck med många lågor och torrträd, och i sumpskogsmiljöerna är al och björk vanliga.
Skogens höga ålder och den stora mängden döda träd skapar en perfekt livsmiljö för många ovanliga djur och växter. Flera arter är beroende av skogsbrand för sin överlevnad, och för att gynna dessa har två naturvårdsbränder anlagts i reservatet. Bränderna har skapat nya miljöer för bland annat brandlöpare, fjärilen skiktdynemott och svedjenäva. Fågellivet är rikt i området, och under sommarnätterna kan man höra nattskärrans surrande läte eller lyssna på storlommens ödsliga rop från sjön.
Kommentarer och frågor
Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:
Lämna ett svar