Yxnö rundslinga

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Yxnö rundslinga

Bråvikens naturreservat täcker en stor del av Arkösunds skärgård, och en av reservatets leder går att nå utan båt. Reservatsleden på Yxnö är lätt att ta sig till med bil och det finns en stor parkering.

Själva leden är på 4 km och går mestadels på slingriga stigar längs klippor och genom tät skog.

I Skutviken finns ett fint beläget vindskydd med grillplats. När jag var här blåste det rätt hårt, men i viken var det lä och inga problem att sitta ner och ta en lugn lunch vid vattnet.

Yxnö-leden i Bråviken naturreservat.

Längs leden som går längs strandkanten finns det ett antal klippor och steniga stränder som det nog går att ta ett dopp från. Jag skulle nog inte åka hit för att bada, men om du gillar att vandra och ta ett dopp så hittar du nog något längs vägen.

Det är också ett rikt fågelliv kring stränderna, och jag och en örn skrämde varandra längs leden. Det var mäktigt att se den svepa ner från ett träd några få meter från mig.

Yxnö-leden i Bråviken naturreservat.

Yxnö leden passar perfekt för dig som bor eller semestrar på Vikbolandet, eller som en del av en större utflykt till området.Jag skulle kanske inte åka hit endast för vandringen, men kanske för en övernattning.

Det finns ganska mycket att se och göra relativt nära vandringsleden:
🔹 Handla lamm-produkter i @hultekoodling på vägen till/från reservatet.
🔹 Ät en glass på @sankdalensgard
🔹 Kolla in Stensö borgruin
🔹 Ät gott, spela några hål eller bo lyxigt på @mauritzberg slott och golf
🔹 Bada, ät gott, bo fint och ta en tur ut i skärgården från Arkösund

Om Bråviken naturreservat

Yxnö-leden i Bråviken naturreservat.

I Bråvikens mynning, från Yxnös innerskärgård och ända ut till Arkösunds nordöstra ytterskärgård, breder ett långsträckt naturreservat ut sig. Det är framförallt vattenmiljöernas rikedom som utmärker området, där grunda bottnar ner till sex meters djup visar på en imponerande biologisk mångfald. Här finns både hårdbottnar beklädda med makroalger i överflöd och mjukbottnar som fungerar som viktiga reproduktionsområden för otaliga fiskarter, bland annat strömming och abborre. Övriga marina livsformer som musslor och viss invasiv fauna bidrar till det unika ekosystemet.

Öarna i reservatet skildrar också en rik variation i både flora och fauna. Uråldrig naturskog står sida vid sida med lövskog som avslöjar historiska tecken på hamling, där lövet en gång i tiden användes till foderskörd. Den robusta hällmarksskogen hyser rariteter som sydlig ladlav, medan öarnas blomsterprakt lyser upp med styvmorsviol och mandelblom. Dessutom spelar ögruppen en vital roll som värd för ett artrikt fågelliv. På vissa skär, som Penningskären och Ölskären, samsas trutar och den ovanliga tobisgrisslan om utrymmet, omringade av särskilda växter som malört och klibbglim.

Läs mer om Bråviken naturreservat hos Länsstyrelsen.

Yxnö-leden i Bråviken naturreservat.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Bråvikens naturreservat och Yxnö reservatled

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Yxnö rundslinga

Boende nära Yxnö rundslinga

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Mauritzbergs Slott & Golf, Ett av Östergötlands få slott du kan checka in på med egen restaurant, golfbana och mycket mer för dig som vill röra på dig eller bara ta det lugnt,. 5.8 km (Hotell)
  • Kolmårdsgården, Bed and breakfast mitt i det natursköna Kolmården nära vandring, bad och golf och många andra äventyr. 11.7 km (Bed and Breakfast)
  • Arkösunds Hotell, Fint hotell med bra restaurang och bar nära till klipporna och den idylliska skärgårdsmiljön. 14.7 km (Hotell)
  • Lillstugan på Kopparholmarna, Lillstugan går att hyra av Norrköping kommun för sällskap som vill övernatta på Kopparholmarna ute i skärgården, bastu finns och bokas separat. 17.2 km (Stuga)
  • Stegeborgsgården, Vandrarhem, camping och stugor med eget café och restaurant vid Norrkrog, nära badplats, många vandringsleder samt Stegeborgs slottsruin och hamnkrog. 18.5 km (Camping, Stuga, Vandrarhem)
  • Lyxiga stugor vid Stegeborgs hamn, Stugor vid vattnet inom bekvämt gångavstånd från Hamnkrogen, slottsruinen, badplats och Östgötaleden. 19.1 km (Stuga)
  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 20.0 km (Hotell)
  • Stegeborg Trädgårdshotell, Trevligt hotell i det gamla trädgårdsmästerit med fin trädgård och nära till naturen, nära Stegeborgs hamnkrog, slottsruin, badplats och Östgötaleden. 20.2 km (Hotell)
  • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 22.6 km (Hotell)
  • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 23.9 km (Bed and Breakfast, Glamping)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
måndag 22 april kl 21-0.6°CMulet
tisdag 23 april kl 116°CVäxlande molnighet
onsdag 24 april kl 116.2°CNästan klart
torsdag 25 april kl 127.3°CMulet
fredag 26 april kl 126.6°CMulet
lördag 27 april kl 126.8°CMåttligt regn
söndag 28 april kl 1210.7°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *