Stångåmynningens fågeltorn och värmestuga

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Stångåmynningens fågeltorn och värmestuga

Stångåmynningens fågeltorn

Stångåmynningens fågeltorn och värmestuga ligger längst ut på Lidköpings populära stångåstråk och är lätt att ta sig till till fots eller med cykel eller bil. Tornet och stugan invigdes våren 2024 och är ett stort lyft mot det något svajiga torn som stod här tidigare.

Det här är ett bra utflyktsmål året om och passar bra för att slå sig ner och äta en picknick och se på utsikten över Roxen. Förutom fåglarna går det att se båtarna som rör sig mellan stångån och Roxen.

Bästa årstiden för fågelskådning är vintertid, strömmarna från Stångåns utlopp gör att de övervintrande fåglarna letar sig hit för det öppna vattnet. Under häckningssäsongen rör sig fågellivet snarare till Svartåmynningen där det finns flera fina fågeltorn, främst det vid Nybro eller Sättuna. Svartåmynningen är ett av Sveriges främsta fågelskådningsplatser.

Värmestugan vid Stångåmynnignen

Kaminen och utsikten från Stångåmynningens värmestuga

Värmestugan har en kamin och en mindre mängd ved finns längs ena sidan av stugan. Inne i stugan finns det bord att slå sig ner vid samt en bänk som går längs väggen. Den goda utsikten gör att det är lätt att se vad som händer i vattnet utanför.

Värmestugan är öppen under dagen och en bit in på kvällen, antingen till 18 eller 22 beroende på månad.

Stångåmynningen och Norrsken

Enligt oss är Stångåmynningens Linköpings bästa plats för att se norrsken. Det ligger rätt nära stan och är lätt att ta sig till, och ett av få ställen som det är utsikt norr ut och rätt mörkt.

Ta gärna med en ficklampa då det är ca 1 km att gå från parkeringen till Stångåmynningen. Vägen är bred och flack så den är inte svår att navigera.

Norrsken sett från Stångåmynningen utanför Linköping. Antagligen den bästa platsen nära stan.

Hitta till stångåmynningen

Med bil ställer du dig vid Linköpings segelbåtshamn och går den sista kilometern längs grusvägen. Det finns en parkering för rörelsehindrade ca 50 meter från fågeltornet. Sista kilometern är bara för bilar med behörighet eller rörerlsehindrade.

Det är enkelt att gå ut till Stångåmynningen från Linköping. Det är bara att följa gång och cykelstråket som går längs Stångång och det är ca 3 km från Nykvarns sluss.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Stångåmynningens fågeltorn och värmestuga

Boende nära Stångåmynningens fågeltorn och värmestuga

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Scandic Frimurarehotellet, 150 meter från resecentrum och på samma gata som Konsert och Kongress, gångavstånd till centrum och resten av Linköping är en buss bort. 3.5 km (Hotell)
  • Quality Hotel The Box, Linköpings enda SPA-hotell. Ett perfekt hotell för hemestern med sitt 600 kvm stora SPA och trevliga restaurang. 3.6 km (Hotell)
  • Scandic Linköping City, Trevligt Scandichotell vid Stångåpromenaden, en kortare promenad från Resecentrum, centrum, Saab Arena och mittemot lyxiga restaurangen Stångs magasin. 3.7 km (Hotell)
  • Elite Stora Hotellet Linköping, Ett av Linköpings finaste hotell som ligger mitt i centrum med bra restaurang och bar. 3.8 km (Hotell)
  • Clarion Collection Hotel Slottsparken, Centralt hotell med bad och bastu på taket. 4.0 km (Hotell)
  • Hilma Winblads Bed & Breakfast, Härligt B&B i restaurerade 1800-tals hus mitt i Gamla Linköping, antagligen centrala Linköpings mysigaste boende. 4.8 km (Bed and Breakfast)
  • Valla Vandrarhem, Modernt vandrarhem i anrika Valla gård mitt bland museum, djur, Linköpings största lekplats och mycket mer för hela familjen. Öppet på sommaren. 5.5 km (Vandrarhem)
  • Scandic Linköping Väst, Perfekt Scandichotell för dig som kommer med bil, du tar dig lätt hit och sen vidare till Mjärdevi, universitetet, Gamla Linköping och Flygvapenmuseum. 5.7 km (Hotell)
  • Valla Folkhögskola B&B, På sommaren öppnar folkhögskolan upp som B&B med flera rum med egen dusch samt en stor trädgård. Ett stenkast från Valla gård och Gamla Linköping. 5.7 km (Bed and Breakfast)
  • GoGlampingSweden, Mysiga glampingtält där fåren betar utanför och med utsikt över bergs slussar. 6.7 km (Glamping)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
söndag 19 maj kl 2017.4°CKlart
måndag 20 maj kl 1118°CNästan klart
tisdag 21 maj kl 1119.3°CKlart
onsdag 22 maj kl 1219.9°CKlart
torsdag 23 maj kl 1220.9°CKlart
fredag 24 maj kl 1221.5°CKraftigt regn
lördag 25 maj kl 1223.5°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *