Skärlötaborgen utsiktsplats och fornborg

Typ av utflyktsmål:

Hitta hit:

Vägbeskrivning Google Map
Dela gärna på:

Om Skärlötaborgen utsiktsplats och fornborg

En av de tre fornborgarna i Kvillingeförkastningens naturreservat som du kommer till genom att vandra Rundslingorna i Kvillingeförkastningens naturreservat.

Skärlötaborgen ligger väldigt nära en av parkeringarna och är därför relativt lätt att ta sig till i det annars ganska krävande naturreservatet.

Om fornborgen Skärlötaborgen

Skärlötaborgen är en gammal fornborg som sträcker sig över ett område på ungefär 140 meter i längd och 60 meter i bredd. Den ligger på en kulle med ganska branta sidor runt omkring, vilket gjorde den till en svår plats att nå för ovälkomna gäster.

Det som finns kvar av borgen idag är delar av murar i nordväst och sydöst, som sammanlagt är ungefär 90 meter långa. Dessa murar är inte hela längder utan består av kortare bitar som sträcker sig mellan stora klippor. Dessa bitar varierar i längd från 3 till 20 meter, men de flesta är mellan 5 till 10 meter långa. Murarna är mellan 50 centimeter till 2,5 meter breda och 20 till 60 centimeter höga. De är byggda av stenar som är staplade på varandra i ett till tre lager utan något bindemedel (kallmurade), vilket var en vanlig teknik förr i tiden. Stenarna är mellan 20 centimeter till 70 centimeter stora, med några få som är ännu större, upp till 1 till 1,5 meter.

En intressant detalj är att det finns en ingång på den sydöstra sidan av borgen som är 2 meter bred. Liksom många gamla konstruktioner har delar av muren fallit samman över tiden.

Källa: RAÄ

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Skärlötaborgen utsiktsplats och fornborg

Boende nära Skärlötaborgen utsiktsplats och fornborg

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Tallbackens Gård & Vandrarhem, Budgethotell och vandrarhem strax utanför Norrköping, och en bra bas för många spännande utflykter. 2.0 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 5.3 km (Hotell)
  • Turistgårdens vandrarhem, Prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum. 7.4 km (Vandrarhem)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 7.6 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 8.0 km (Vandrarhem)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 8.1 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 8.2 km (Hotell)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 8.3 km (Hotell)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 8.3 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Strand Hotel, Det mindre familjeägda boutiquehotellet ligger i ett av Norrköpings 1800-tals hus, nära till allt och de bjuder på kaffe och kaka på eftermiddagen. 8.4 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 april kl 117°CVäxlande molnighet
onsdag 24 april kl 117.8°CHalvklart
torsdag 25 april kl 112.3°CLätt regn
fredag 26 april kl 126.4°CMulet
lördag 27 april kl 127.1°CMåttligt regn
söndag 28 april kl 1214.4°CVäxlande molnighet
måndag 29 april kl 1215.5°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *