Orrkojgölsleden

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Orrkojgölsleden

I Orrkojgölsrnas naturreservat naturreservat finns det två länkade rundslingor och från norra entrén kan du välja att vandra mellan 2 och 2,6 km. Längs leden finns det ett vindskydd med grillplats, en grillplats vid norra parkeringen och sen två till grillpaltser vid gölarna i södra delen av reservatet.

Leden rör sig längs både torra ock våta marker och varierar mellan 200 årig skog och öppna områden. På vårmorgnarna använder orrarna de torra öppna ytorna som sin spelplats och kan du se tupparna visa upp sig genom att spänna upp sina solfjäderstjärt.

Från parkeringen till vindskyddet går det en informations stig på 400 meter där du kan läsa om naturvårdsbränningen och insatserna för att bevara lövträden, och mycket mer. Det läggs inte ut vet i vindskyddet, men det finns ved vid stora parkeringen.

Det lite mindre skogsvägar till reservatet, och nät vi vat här på vintern fick vi ställa oss vid en annan parkering 400 meter innan på grund av snömängden. Den stora parkeringen ligger norr om reservatet och där finns det en rastplats och grill, och söder om reservatet finns det en yta att ställa sig på med stigar in till leden som går genom reservatet.

Om Orrkojgölarnas naturreservat

Hälften av reservatet är täckt av myrar med mjuka mossar och sumpmarker. På de icke blöta områdena växer höga tallar och det finns öppna fält. Här håller orrarna till på morgonen, där de visar upp sig och låter högt i gryningen.

Längs myrarnas kanter finns våtmarker som är hem för växter såsom ängsull och pors. Skogssjöarna, som till exempel Orrkojgölarna, är omgärdade av denna fuktiga mark där speciella myrväxter blomstrar.

På den stadigare marken breder gamla tallskogar ut sig, med många träd som är flera hundra år gamla. På somrarna sprider den vitblommiga busken skvattram en stark och behaglig doft i luften.

Det finns träd som visar märken efter brand. En del skogsbränder har varit olyckor, men de senaste åren har Länsstyrelsen med flit tänt bränder för att skogen ska må bra och inte bli för tät.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder från Orrkojhölen naturreservat

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Orrkojgölsleden

Boende nära Orrkojgölsleden

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Tallbackens Gård & Vandrarhem, Budgethotell och vandrarhem strax utanför Norrköping, och en bra bas för många spännande utflykter. 4.7 km (Hotell, Vandrarhem)
  • Scandic Norrköping Nord, Familjevänligt Scandichotell som du lätt tar dig till med bil, perfekt för äventyr i både Kolmården och Norrköping. 10.5 km (Hotell)
  • Turistgårdens vandrarhem, Prisvärt boende inom rimligt gångavstånd från centrala Norrköping och resecentrum. 12.6 km (Vandrarhem)
  • Hotell Nordic, Prisvärt hotell med egen SPA-avdelning nära Norrköping centrum och järnvägsstation. 12.8 km (Hotell)
  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 13.0 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 13.2 km (Vandrarhem)
  • ProfilHotels President, Hotellet bredvid Norrköpings teater och ett stenkast från resecentrum, centrum och industrilandskapet. 13.3 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 13.4 km (Hotell)
  • Hotell Drott, Plånboksvänligt hotell nära Norrköpings industrilandskap och universitet, samt centrum. 13.5 km (Hotell)
  • Pronova Hotell & Vandrarhem, Vandrarhem vid Norrköping härliga promenad längs Motala Ström, nära till universitetet och allt i industrilandskapet. 13.5 km (Hotell, Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 juli kl 1721.2°CNästan klart
onsdag 24 juli kl 1121.6°CHalvklart
torsdag 25 juli kl 1118.5°CHalvklart
fredag 26 juli kl 1221°CHalvklart
lördag 27 juli kl 1223°CMulet
söndag 28 juli kl 1220.7°CKlart
måndag 29 juli kl 1220.8°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *