Örberga stenmuseum

Typ av utflyktsmål:

Hitta till Örberga stenmuseum
Visa på karta / Vägbeskrivning
Dela gärna på:

Om Örberga stenmuseum

Örberga stenmuseum kan nog vara Östergötlands minsta museum. Storleken till trots så är det ett roligt och annorlunda utflyktsmål tillsammans med allt annat som går att göra i närområdet.

Vår erfarenhet från Örberga stenmuseum

Vi besökte museet 2023 som en del av en trevlig utflykt till udden som muséet ligger på. Vi jullar udda och annorlunda museer och tyckte att det här var ett riktigt bra utflyktsmål.

Förutom stenarna så lärde vi oss mer om kyrkornas framväxt i sverige och mer när vi gick runt i det lilla rummet i härbärget.

Vi rekommender det här som en del av en roadtrip för även om museet är intressant, är det också väldigt litet. Dessutom är kyrkan väldigt fin så försök pricka in en ett besök när kyrkan är öppen, den brukar vara öppen under 1 maj-31 augusti, och aktuella tider hittar du den här listan.

Andra utflyktsmål som går bra att kombinera med Örberga stenmuseum
(se fler längre ner):

Lite fakta om Örbergs stenmuseum

Örberga stenmuseum ligger i en medeltida kalkstensbyggnad vars ursprunglig funktion är oklar, men har kallats tiondebod och senare används som sockenmagasin. Byggnaden har en rundbågig portal med medeltida omfattning av finhuggen kalksten på norra sidan, samt en träddörr med medeltida smide.

I byggnaden finns både ett pilgrimshärbärge och ett stenmuseum. I museet finns tidigkristna gravmonument, inklusive ett rekonstruerat monument av stenhuggarmästare Roger Larsson från Borghamns stenförädling, färgsatt efter förlagor från S:t Lars kyrka i Linköping och Klåstad nära Skänninge.

Stenmuseet i Örberga är öppet dagligen klockan 9.00-18.00.

Lite fakta om Örberga kyrka

Örberga kyrka, uppbyggd av kalksten, daterar sig till 1100-talets början och ersatte troligen en tidigare träkyrka. Dess äldsta delar, tornet och långhuset, har trämaterial fällt vintern 1116-1117, vilket gör kyrkan till en av Sveriges äldsta. Korsarmarna är från 1200-talet, medan tornspiran uppfördes 1750 efter ett blixtnedslag. Tornet, unikt med sina halvrunda trapptorn, liknar endast Husaby kyrkas torn.

Sakristian och kyrkans valv, med målningar av Risingemästaren, daterar sig till 1400-talets början. Korets kalkmålningar avbildar Skapelsehistorien och andra bibliska scener. Under 1885 års restaurering tillkom enhetlig inredning med läktare, bänkar, predikstol och orgel. Bland äldre inventarier finns altarskivan, dopfunten och ett medeltida altarskåp.

Kringliggande bogårdsmur, huvudsakligen bevarad sedan medeltiden, är byggd i skalmursteknik med kalkstenskvadrar och täckt av kalkstensflisor. Socknens gårdar ansvarade för murens byggande och underhåll, vilket byggskarvarna vittnar om. Delar av muren restaurerades under 2010 och 2011.

Våra bilder från Örberga stenmuseum

Att göra nära Örberga stenmuseum

Säbyvikens Bär
Säbyvikens Bär
Lundby Nöt & Lamm
Lundby Nöt & Lamm
Lions loppis i Vadstena
Lions loppis i Vadstena
Tidlöst Interiör & kuriosa
Tidlöst Interiör & kuriosa
Bad vid Slottet och Strandpromenaden
Bad vid Slottet och Strandpromenaden
Röda Korset Second hand Vadstena
Röda Korset Second hand Vadstena
Sancta Birgitta Klostermuseum
Sancta Birgitta Klostermuseum
Adolfsnäs Handelsträdgård
Adolfsnäs Handelsträdgård

Boenden nära Örberga stenmuseum

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *