Örberga stenmuseum

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Örberga stenmuseum

Örberga stenmuseum kan nog vara Östergötlands minsta museum. Storleken till trots så är det ett roligt och annorlunda utflyktsmål tillsammans med allt annat som går att göra i närområdet.

Vår erfarenhet från Örberga stenmuseum

Vi besökte museet 2023 som en del av en trevlig utflykt till udden som muséet ligger på. Vi jullar udda och annorlunda museer och tyckte att det här var ett riktigt bra utflyktsmål.

Förutom stenarna så lärde vi oss mer om kyrkornas framväxt i sverige och mer när vi gick runt i det lilla rummet i härbärget.

Vi rekommender det här som en del av en roadtrip för även om museet är intressant, är det också väldigt litet. Dessutom är kyrkan väldigt fin så försök pricka in en ett besök när kyrkan är öppen, den brukar vara öppen under 1 maj-31 augusti, och aktuella tider hittar du den här listan.

Andra utflyktsmål som går bra att kombinera med Örberga stenmuseum
(se fler längre ner):

Lite fakta om Örbergs stenmuseum

Örberga stenmuseum ligger i en medeltida kalkstensbyggnad vars ursprunglig funktion är oklar, men har kallats tiondebod och senare används som sockenmagasin. Byggnaden har en rundbågig portal med medeltida omfattning av finhuggen kalksten på norra sidan, samt en träddörr med medeltida smide.

I byggnaden finns både ett pilgrimshärbärge och ett stenmuseum. I museet finns tidigkristna gravmonument, inklusive ett rekonstruerat monument av stenhuggarmästare Roger Larsson från Borghamns stenförädling, färgsatt efter förlagor från S:t Lars kyrka i Linköping och Klåstad nära Skänninge.

Stenmuseet i Örberga är öppet dagligen klockan 9.00-18.00.

Lite fakta om Örberga kyrka

Örberga kyrka, uppbyggd av kalksten, daterar sig till 1100-talets början och ersatte troligen en tidigare träkyrka. Dess äldsta delar, tornet och långhuset, har trämaterial fällt vintern 1116-1117, vilket gör kyrkan till en av Sveriges äldsta. Korsarmarna är från 1200-talet, medan tornspiran uppfördes 1750 efter ett blixtnedslag. Tornet, unikt med sina halvrunda trapptorn, liknar endast Husaby kyrkas torn.

Sakristian och kyrkans valv, med målningar av Risingemästaren, daterar sig till 1400-talets början. Korets kalkmålningar avbildar Skapelsehistorien och andra bibliska scener. Under 1885 års restaurering tillkom enhetlig inredning med läktare, bänkar, predikstol och orgel. Bland äldre inventarier finns altarskivan, dopfunten och ett medeltida altarskåp.

Kringliggande bogårdsmur, huvudsakligen bevarad sedan medeltiden, är byggd i skalmursteknik med kalkstenskvadrar och täckt av kalkstensflisor. Socknens gårdar ansvarade för murens byggande och underhåll, vilket byggskarvarna vittnar om. Delar av muren restaurerades under 2010 och 2011.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Örberga stenmuseum

Se och göra nära Örberga stenmuseum

Boende nära Örberga stenmuseum

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kungs Starby Gård Bed and Breakfast, Mysigt bed and breakfast i en 1700-tals gård strax utanför centrala Vadstena, ca 1 km från slottet. 4.4 km (Bed and Breakfast)
  • Starby Spa, Hotell & Konferens, SPA-hotell ett stenkast från Vadstena slott med ett 1100 kvm stort SPA. 4.5 km (Hotell)
  • Hotel Slottsgården, Trevligt hotell precis vid Vadstena slott och med bad, centrum, butiker och museum inom gångavstånd. 4.7 km (Hotell)
  • Birgittasystrarnas Gästhem, Väldigt enkelt vandrarhem precis vid Vadstenas strandpromenad, så nära till centrum, kloster, slott och bad. 5.3 km (Vandrarhem)
  • Vadstena Klosterhotell Konferens & Spa, Mysigt SPA-hotell i de gamla klosterbyggnader nära Vadstenas strandpromenad. 5.4 km (Hotell)
  • 27ans Nattlogi, Bed and breakfast mitt i Vadstena med Vättern, slott och många museum på lagom gångavstånd. 5.4 km (Bed and Breakfast)
  • Vadstena Folkhögskola Vandrarhem, Vandrarhem på Vadstena klosters ägor och precis vid Vättern. Gångavstånd till centrum, bad och många museum. 5.6 km (Vandrarhem)
  • Hotell Dahlströmska gården, Mindre hotell i en gård med anor från 1700-talet beläget i centrala Vadstena, och med mycket intressant inom gångavstånd. 5.6 km (Hotell)
  • Vadstena Vandrarhem-Hostel, Ett enklare vandrarhem strax utanför centrala Vadstena. 5.8 km (Vandrarhem)
  • Borghamn Strand, Lyxigt Vandrarhem och café med rik historia vid Vättern och Omberg, perfekt för både lugna och aktiva utflykter. 9.2 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
söndag 19 maj kl 2112°CKlart
måndag 20 maj kl 1116.8°CKlart
tisdag 21 maj kl 1117.9°CKlart
onsdag 22 maj kl 1218°CKlart
torsdag 23 maj kl 1218.4°CKlart
fredag 24 maj kl 1218.5°CKraftigt regn
lördag 25 maj kl 1219.7°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *