Stenarna som bildar Nässja domarring med en betande ko i ringen

Nässja domarring

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Nässja domarring

Stenarna som bildar Nässja domarring med en betande ko i ringen
Nässja domarring med betande ko

Upptäck gravfältet i Nässja, en fascinerande plats som dateras tillbaka till äldre järnåldern, mellan 500 f.Kr. och 500 e.Kr. Här finner du 23 fornlämningar som vittnar om en svunnen tid.

Vi har besökt många av Östergötlands fornminnen och det här är absolut ett av de mest imponerande med den stora stenkretsen/domarringen/skeppssättningen.

Om du kommer med bil så går det att parkera vid Nässjas fina 1100-tals kyrka ca 100 meter från domarringen.

Den imponerande stenkretsen

Centralt på gravfältet tronar en storslagen stenkrets (som ibland kallas domarring alternativt skeppssättning), med mått på 44 meter i längd och 18 meter i bredd. Stenkretsen består av 24 mäktiga stenar, sammanbundna av en 2-3 meter bred vall. Formen påminner starkt om ett långhus från järnåldern med sina rundade gavlar, och den går ibland under namnen domarring eller skeppssättning. Men stenkrets är det korrekta benämningen.

Intressant nog, påminner denna stenkrets om Askeberga skeppssättning i Skövde kommun, som också har en liknande långhusform och består av 24 stenar.

Upptäck Fler Fornlämningar

Utöver stenkretsen har gravfältet mycket mer att erbjuda. Du finner två gravhögar, sjutton runda och en kvadratisk stensättning, en domarring och en rest sten här.

 • Domarringen, belägen i den nordöstra delen av gravfältet, har en diameter på sex meter och består ursprungligen av sex stenar stående på en vall.
 • Den kvadratiska stensättningen mäter 6×6 meter och kantas av utvalda större stenar. Hörnstenarna når en höjd på drygt en meter.
 • De runda stensättningarna varierar i storlek, med en diameter mellan fyra och 23 meter.

En Spännande Historisk Utflykt

Gravfältet och omgivningarna erbjuder en unik inblick i regionens historia. Området söder och sydväst om gravfältet innehåller fler gravar, men många har skadats av jordbruksverksamhet och vägarbeten genom tiderna. Här finns också spår av boplatser som sträcker sig från stenåldern, för cirka 5700 år sedan, till vendel- och vikingatid, för 1000-1400 år sedan.

Arkeologiska Utgrävningar

Under sommaren 1953 genomfördes arkeologiska utgrävningar inom stenkretsen. Fyra schakt grävdes tvärs över området, men tyvärr hade tidigare odling rört om i jorden och ingen gravgömma kunde hittas. Endast några brända benbitar, djurben och små fragment av rostigt järn upptäcktes. Granskningen av konstruktionen visade att varje rest sten stod på en rundad sockel av mindre stenar, och socklarna var sammanbundna med stensträngar.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Nässja domarring

Boende nära Nässja domarring

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

 • Hotel Slottsgården, Trevligt hotell precis vid Vadstena slott och med bad, centrum, butiker och museum inom gångavstånd. 4.6 km (Hotell)
 • Kungs Starby Gård Bed and Breakfast, Mysigt bed and breakfast i en 1700-tals gård strax utanför centrala Vadstena, ca 1 km från slottet. 4.6 km (Bed and Breakfast)
 • Starby Spa, Hotell & Konferens, SPA-hotell ett stenkast från Vadstena slott med ett 1100 kvm stort SPA. 4.6 km (Hotell)
 • Birgittasystrarnas Gästhem, Väldigt enkelt vandrarhem precis vid Vadstenas strandpromenad, så nära till centrum, kloster, slott och bad. 4.7 km (Vandrarhem)
 • Vadstena Klosterhotell Konferens & Spa, Mysigt SPA-hotell i de gamla klosterbyggnader nära Vadstenas strandpromenad. 4.8 km (Hotell)
 • Vadstena Folkhögskola Vandrarhem, Vandrarhem på Vadstena klosters ägor och precis vid Vättern. Gångavstånd till centrum, bad och många museum. 4.8 km (Vandrarhem)
 • 27ans Nattlogi, Bed and breakfast mitt i Vadstena med Vättern, slott och många museum på lagom gångavstånd. 4.9 km (Bed and Breakfast)
 • Hotell Dahlströmska gården, Mindre hotell i en gård med anor från 1700-talet beläget i centrala Vadstena, och med mycket intressant inom gångavstånd. 5.0 km (Hotell)
 • Vadstena Vandrarhem-Hostel, Ett enklare vandrarhem strax utanför centrala Vadstena. 5.4 km (Vandrarhem)
 • Borghamn Strand, Lyxigt Vandrarhem och café med rik historia vid Vättern och Omberg, perfekt för både lugna och aktiva utflykter. 12.0 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 13 juli kl 1120.1°CMolnigt
söndag 14 juli kl 1117.8°CHalvklart
måndag 15 juli kl 1115.6°CMåttligt regn
tisdag 16 juli kl 1218.1°CMulet
onsdag 17 juli kl 1219.4°CVäxlande molnighet
torsdag 18 juli kl 1219.9°CHalvklart
fredag 19 juli kl 1219°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *