Gravfältet på Skäljen

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Gravfältet på Skäljen

Ett gravfält med runt 5 fornlämningar från järnåldern, vissa lätta att se men många som du får leta ett tag för att hitta.

Vår erfarenhet av Gravfältet på Skäljen

Vi var här sensommaren 2023 och vårt intryck är att gravfältet är ett trevligt grönområde

Vi tycker att det här kan vara ett trevligt utflykt om du är i området och känner för att ta en promenad och leta efter fornlämningar, eller om det är ett specialintresse. Men, vi hade inte åkt långt bara för att besöka gravfältet. Men, det finns mycket att göra i området, så det kanske är en bra plats för en picknick mellan allt annat.

Saker i närheten:

Lite fakta om Gravfältet på Skäljen

Gravfältet på Skäljen har 55 fornlämningar från järnåldern, 1400-2000 år gamla, bestående av 35 runda stensättningar och 20 resta stenar. Stensättningar är flacka gravar med stenar som markerar formen, medan resta stenar står enskilt eller i grupper.

De runda stensättningarna varierar i diameter mellan 5 och 11 meter. Fyra har markerade mittstensättningar och två har mittsten. Nästan hälften har kantkedjor. Den största stensättningen har en tydlig kantkedja och en mittgrop, möjligtvis från en förmultnad träkonstruktion eller plundring.

Av de 20 resta stenarna har 11 fallit eller lutar kraftigt. I norra delen står två stenar intill varandra med fem fallen stenar bredvid, möjligtvis rester från en stenrad liknande de i Vallerstads socken.

Söder om de troliga stenradsresterna finns stenkoncentrationer som indikerar en möjlig domarring. Liknar underliggarna till domarringar, och om så är fallet, har en domarring med 5-6 stenar och en diameter på cirka 5 meter existerat här.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Så hittar du till gravfältet på Skäljen

Det går bra att följa GPS:n större delen av vägen till gravfältet. Precis efter att småbåtshamnen finns en blå skylt in i skogen och en liten parkeringsficka. Vägen är avstängd längre fram. Från småbåtshamnen är det ca 500 meter promenad på en bred stig till gravfältet.

Vägbeskrivning till där stigen till gravfältet på Skäljen börjar.

Våra bilder från gravfältet på Skäljan

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Gravfältet på Skäljen

Boende nära Gravfältet på Skäljen

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kungs Starby Gård Bed and Breakfast, Mysigt bed and breakfast i en 1700-tals gård strax utanför centrala Vadstena, ca 1 km från slottet. 6.1 km (Bed and Breakfast)
  • Starby Spa, Hotell & Konferens, SPA-hotell ett stenkast från Vadstena slott med ett 1100 kvm stort SPA. 6.2 km (Hotell)
  • Hotel Slottsgården, Trevligt hotell precis vid Vadstena slott och med bad, centrum, butiker och museum inom gångavstånd. 6.3 km (Hotell)
  • Birgittasystrarnas Gästhem, Väldigt enkelt vandrarhem precis vid Vadstenas strandpromenad, så nära till centrum, kloster, slott och bad. 6.6 km (Vandrarhem)
  • Vadstena Klosterhotell Konferens & Spa, Mysigt SPA-hotell i de gamla klosterbyggnader nära Vadstenas strandpromenad. 6.7 km (Hotell)
  • 27ans Nattlogi, Bed and breakfast mitt i Vadstena med Vättern, slott och många museum på lagom gångavstånd. 6.8 km (Bed and Breakfast)
  • Vadstena Folkhögskola Vandrarhem, Vandrarhem på Vadstena klosters ägor och precis vid Vättern. Gångavstånd till centrum, bad och många museum. 6.8 km (Vandrarhem)
  • Hotell Dahlströmska gården, Mindre hotell i en gård med anor från 1700-talet beläget i centrala Vadstena, och med mycket intressant inom gångavstånd. 7.0 km (Hotell)
  • Vadstena Vandrarhem-Hostel, Ett enklare vandrarhem strax utanför centrala Vadstena. 7.3 km (Vandrarhem)
  • Borghamn Strand, Lyxigt Vandrarhem och café med rik historia vid Vättern och Omberg, perfekt för både lugna och aktiva utflykter. 9.7 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
måndag 20 maj kl 1116°CKlart
tisdag 21 maj kl 1117.1°CKlart
onsdag 22 maj kl 1119.3°CNästan klart
torsdag 23 maj kl 1217.4°CKlart
fredag 24 maj kl 1215.5°CVäxlande molnighet
lördag 25 maj kl 1216.1°CDimma
söndag 26 maj kl 1218.2°CKlart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *