Jättegrytan Perkils kättil sett ovanifrån

Jättegrytan Perkils kättil

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Jättegrytan Perkils kättil

Tjällmoslingan nära Perkils kättil

Perkils kättil, eller Djävulens gryta, är en av Sveriges största jättekittlar. När den grävdes ut på 1960-talet fann de att grytan är totalt 7-12 meter djup beroende på hur du räknar, ena sidan har nämligen försvunnit. Då tömde de grytan på mer än 90 ton sand och sten, och idag är grytan till stor del fylld igen.

Jättegrytor bildas när vatten strömmar så att stenar sätts i rörelse och borrar ner sig i berget. Processen bildar väldigt runda och släta hålrum i berget och stenarna blir runda klot som kallas löpare. De vanligaste jättegrytorna är hål rakt ner i berget, men ibland kan de bilda horisontellt. I Motala kommun finns en känds horisontell jättegryta, nämligen Rösjögrottan.

Det är rätt lätt att ta sig till Perkils kättil. Det går väg nästan hela vägen fram till den stora parkeringen, och därefter är det några hundra meter längs en väl ingådd stig fram till kitteln. Vid parkeringen finns det dessutom en grillplats.

Vi tyckte att det var en mysig utflykt till Perkils kättil, när vi var där en solig höstdag. Det var lite tråkigt med de stora staketen runt som gjorde det svårt att riktigt komma nära och fota. Men, vi förstår varför de är där, att ramla ner i jättegrytan vore inte alls bra.

Grytan ligger längs med Tjällmoslingan som är en del av Östgötaleden. Vi har bara gått en kortare bit av leden runt Perkils kättil, men den biten var härlig med stig genom lummig och trolsk skog.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Bilder

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Jättegrytan Perkils kättil

Boende nära Jättegrytan Perkils kättil

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • STF Regna Vandrarhem, Vandrarhem i Regna kyrkby med naturen runt hörnet, 600 meter till bad och Östgötaleden går precis utanför. 20.9 km (Vandrarhem)
  • Alléhotellet, Hotell mitt i Finspång med 14 rum och lunchservering. 23.4 km (Hotell)
  • Högby Spa och Konferens, Gård strax utanför Borensberg med många SPA-paket . 24.7 km (Hotell)
  • Glasbruket vandrarhemmet vid Göta kanal, Sommaröppet vandrarhem och café med Motala ström på ena sidan och Göta kanal på andra, nära kanalfår, vandring och kanot. 25.0 km (Glamping, Vandrarhem)
  • Hotell Vik, Mysigt Borensberg-hotell med restaurang och café några meter från Motala ström och Göta kanal. 25.1 km (Hotell)
  • Göta hotell, Klassiskt hotell med verandan ut mot Göta kanal, nära vandring och mycket annat trevligt. Trevlig restaurant. . 25.2 km (Hotell)
  • Sörby Glamping, Sommarglamping vid Göta kanal mellan Linköping och Borensberg. 27.2 km (Glamping)
  • Medevi brunn, Boende i klassisk brunnsmiljö i rum eller helt hus, Här kan du av miljön, lyssna på brunnsorkestern och vandra lite. 28.4 km (Hotell, Stuga)
  • Vreta Kloster Golfklubb, Vid golfklubben fins det stugor nära en restaurang, 3 golfbanor och grillmöjligheter. 28.5 km (Stuga)
  • Sandviks familjecamping, Fint belägen camping med ställplatser, stugor och tältplatser vid stora grönytor, sandstrand restaurang m.m. 29.1 km (Camping, Stuga)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 juli kl 1819.7°CNästan klart
onsdag 24 juli kl 1119.4°CMulet
torsdag 25 juli kl 1118.6°CHalvklart
fredag 26 juli kl 1221.4°CMulet
lördag 27 juli kl 1222°CMåttligt regn
söndag 28 juli kl 1220.7°CKlart
måndag 29 juli kl 1220.5°CNästan klart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *