Gravfältet i Skjorstad

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Gravfältet i Skjorstad

Vid Tåby ligger två gravfält mitt i ett öppet odlingslandskap på den sydvästra delen av Vikbolandet. Här hittar du flera gravhögar, treuddar och mycket mer.

Dessa gravfält har varit i bruk under större delen av järnåldern, vilket sträcker sig över mer än 1000 år. Det är troligt att de som använde gravfälten bodde i närheten. Skärvstenshögen på det mindre gravfältet pekar på att det en gång i tiden var en boplats.

Det Större Gravfältet

Det första gravfältet, som ligger närmast Tåbys bebyggelse, är hem för ungefär hundra synliga gravar. Det innehåller 19 gravhögar, varav den största mäter 16 meter i diameter och är över två meter hög. Tyvärr har vissa högar skadats av plundring och jordtäkt, med en hög som nu endast har ena halvan kvar.

Förutom gravhögarna har det större gravfältet 59 stensättningar, 13 domarringar, fyra treuddar och fyra resta stenar. Konstruktionsdetaljer som mittblock, mittgropar eller kantkedjor är synliga på vissa stensättningar. Det ovanligt höga antalet domarringar är särskilt anmärkningsvärt. Vissa röjda områden med utspridda klumpstenar indikerar att det kan ha funnits ännu fler domarringar tidigare.

Treuddar är tresidiga stensättningar med insvängda sidor. Vid tidigare undersökningar av treuddar på andra gravfält har det inte hittats några gravar, vilket gör dem svårtolkade. De kan eventuellt vara rituella eller minnesplatser för personer som inte är begravda på gravfältet.

Det Mindre Gravfältet

Väster om det större gravfältet hittar du ett mindre gravfält. Detta innehåller sju runda stensättningar och tre resta stenar. Ytterligare inslag inkluderar en skärvstenshög och en hålväg, som löper parallellt med en söderlig stensträng. Enstaka klumpstenar och block mellan gravarna antyder att det kan ha funnits fler gravar här tidigare.

Stormens Påverkan och Upptäckter

Stormen Gudrun, som drabbade Östergötland i januari 2005, fällde flera träd på gravfälten. En efterföljande undersökning av skadorna ledde till upptäckten av härdar och keramik från yngre bronsålder (ca 900-500 f.Kr), indikerande att det fanns en boplats här innan gravfälten etablerades. En grav med brända ben från en kvinna daterades också till folkvandringstid-vendeltid (ca 400-600 e.Kr) under undersökningen.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Gravfältet i Skjorstad

Boende nära Gravfältet i Skjorstad

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 4.0 km (Camping, Vandrarhem)
  • Slussen Rum Söderköping, Ett bed and breakfast i Söderköping med underbart läge precis vid Göta kanal, Smultronstället och Ramunderberget!. 4.3 km (Bed and Breakfast)
  • Söderköpings Brunn, Anrikt SPA-hotell mitt i Söderköping. 4.4 km (Hotell)
  • Mangelgårdens B&B, Pittoreskt bed and breakfast mitt i Söderköping. 4.5 km (Bed and Breakfast)
  • Korskullens Camping, Stugor & Café, Fina stugor, camping och sommarcafé i utkanten av centrala Söderköping. 4.6 km (Camping, Stuga)
  • Hotel Laurenti, Mindre hotell strax utanför Söderköpings centrum med egen trädgård och nära till vattnet. 4.8 km (Hotell)
  • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 5.5 km (Bed and Breakfast, Glamping)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 5.9 km (Bed and Breakfast)
  • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 9.2 km (Hotell)
  • Södra Hotellet, Familjeägt hotell vid Södra Promenaden och nära Norrköpings konstmuseum. 11.7 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1123°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1120.6°CKlart
måndag 27 maj kl 1123.1°CVäxlande molnighet
tisdag 28 maj kl 1222.5°CMåttligt regn
onsdag 29 maj kl 1221.5°CNästan klart
torsdag 30 maj kl 1221.4°CVäxlande molnighet
fredag 31 maj kl 1220.9°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *