Fångö gruvor

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Fångö gruvor

Om du tar dig runt i Gryts skärgård med båt så kan ett stopp vid Fångö vara en utmärkt utflykt. Här kan de se resterna av 1800-tals gruvbrytning. Upptäckt i början av 1800-talet, var gruvan fullt operationell redan 1821. Dess verksamhet kulminerade under 1850-60-talen.

Har du ingen egen båt så går det att ta taxibåt till Fångö och många av skärgårdens andra öar. Priser och mer hittar du på Fyruddens Taxibåtars hemsida.

Storgruvan: Djupaste av Gruvhålen

Storgruvan, med sitt djup på hela 144 meter, utmärker sig som det djupaste av gruvhålen. Här sjuder historien av en tid då gruvdriften dominerade ön.

Livet på Gruvön

På 1850-talet var ön hem för omkring 200 personer. Gruvan själv sysselsatte inte mindre än 55 ordinarie och 60 tillfälliga gruvarbetare. Kvinnor och barn arbetade också, men med uppgifter ovan jord. Boende ordnades i stugor nära gruvområdet, och faciliteter som en bagarstuga, kruthus, stall och hamnanläggningar fanns tillgängliga.

Teknologiska Förändringar och Utmaningar

Ursprungligen användes oxar för att driva gruvans dräneringspumpar, men år 1858 tog en ångmaskin över detta ansvar. En av de största utmaningarna var att hålla gruvan torr när den blev allt djupare, och till sist, 1874, avslutades gruvdriften.

Efter gruvans stängning revs eller flyttades byggnaderna på Gruvholmen. Flera av husen återfanns senare i Valdemarsvik. Den sista byggnaden försvann 1905, och gruvarbetarna sökte nya arbeten på fastlandet eller utvandrade till Nordamerika.

Idag finns det fortfarande spår kvar från kopparbrytningen. Utöver de djupa gruvschakten kan man se husgrunder och rester av uppfordringsverk. Omkring 75 000 kubikmeter gruvavfall finns kvar, inklusive högar med gråbergsvarp vid Fångö. Dessa kvarlämnade högar innehåller fortfarande relativt höga halter av koppar och andra mineraler som långsamt lakas ut i Östersjön.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Fångö gruvor

Boende nära Fångö gruvor

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Skärgårdsbyns lägenhetshotell, Ute i Sankt Annas skärgård någon minuts promenad från närmaste badplats och kajakuthyrning. 20.1 km (Hotell)
  • Sankt Anna Resort, Skärgårdshotell mitt i Sankt Anna kyrkby med 10 minuter till närmaste badplats och nära många utflyktsmål. 21.9 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1112.5°CNästan klart
söndag 26 maj kl 1113.2°CVäxlande molnighet
måndag 27 maj kl 1117°CNästan klart
tisdag 28 maj kl 1212.4°CDimma
onsdag 29 maj kl 1213.9°CKlart
torsdag 30 maj kl 1214.6°CVäxlande molnighet
fredag 31 maj kl 1215°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *