Skambyns gravfält

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Skambyns gravfält

Skambys gravfält lär inte likna något annat i regionen. Här finns en blandning av båtgravar och runda stensättningar som ger en fascinerande inblick i forntida begravningstraditioner.

En Mix av Båtgravar och Runda Stensättningar

Totalt har gravfältet omkring tio båtgravar och 13 runda stensättningar. Båtgravarna dateras till vendeltid (cirka 550-800 e.Kr.) och vikingatid (cirka 800-1050 e.Kr.). En av dessa båtgravar har undersökts och konstaterats vara från 800-talet.

Varje båtgrav i Skamby mäter mellan 15 och 20 meter i längd och har en långsmal grop i mitten. Denna grop indikerar att gravens innehåll, möjligtvis täckt med brädor, har kollapsat och förmultnat under stensättningen.

De flesta av de runda stensättningarna finns längst ut på den norra delen av en långsmal udde. Dessa är mellan fyra och tio meter i diameter. Även om de är övertorvade, är det möjligt att se stenfyllningen. Vissa av dem har också en synlig kantkedja av utvalda stenar.

Övriga Upptäckter på Gravfältet

I den sydvästra delen av gravfältet hittas en stensättning som kan vara en skärvstenshög, det vill säga en hög av sönderbrända stenar, snarare än en grav. Detta kan också vara spår efter en bålplats där de döda bränts innan begravning under de runda stensättningarna.

Jämförelse med Andra Gravfält

Båtgravar är vanligast i Mälarlandskapen, men det finns också några få i Östergötland. I Styrstad socken och Mjölby socken finns gravfält som troligen inkluderar båtgravar.

Vad Fanns i Båtgravarna?

I båtgravarna begravdes den avlidna oftast obränd, i en båt, tillsammans med en mängd gravgåvor som vapen, smycken, hästutrustning och mycket mer. Till och med spelpjäser har hittats.

En utgrävning här sommaren 2005 avslöjade en båtgrav med en båt som mätte 5 meter i längd och 1,7 meter i bredd. Inga stora gravhögar täckte båten, vilket lett till att allt organiskt material har förmultnat. Det som fanns kvar var rostfläckar och båtnitar, samt 23 bärnstensspelpjäser och andra mindre föremål.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Våra bilder från Skambyns båtgravar

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Skambyns gravfält

Boende nära Skambyns gravfält

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Husby Säteri, Boende i slottsmiljö anno 1795 en mil från Söderköping. 6.9 km (Hotell)
  • Kanalmagasinets Pensionat, Mysigt sommaröppet bed and breakfast i Mem där Göta kanal går ut i Slätbaken. 7.5 km (Bed and Breakfast)
  • Mangelgårdens B&B, Pittoreskt bed and breakfast mitt i Söderköping. 11.7 km (Bed and Breakfast)
  • Korskullens Camping, Stugor & Café, Fina stugor, camping och sommarcafé i utkanten av centrala Söderköping. 11.7 km (Camping, Stuga)
  • Söderköpings Brunn, Anrikt SPA-hotell mitt i Söderköping. 11.9 km (Hotell)
  • Slussen Rum Söderköping, Ett bed and breakfast i Söderköping med underbart läge precis vid Göta kanal, Smultronstället och Ramunderberget!. 12.1 km (Bed and Breakfast)
  • Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, Ett vandrarhem och camping strax utanför Söderköping och precis vid Göta kanal . 12.9 km (Camping, Vandrarhem)
  • Thorstorps Gård B&B, Mysigt Bed and Breakfast utanför Söderköping. . 14.8 km (Bed and Breakfast)
  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 16.6 km (Hotell)
  • The Lamp Hotel & Spa, Lyxigt boutiquehotell med underjordiskt SPA mitt i gamla Norrköping, de lär ha Östergötlands bästa frukost. 21.3 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 120.3°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.6°CMulet
lördag 09 december kl 120.8°CLätt regn
söndag 10 december kl 122°CMulet
måndag 11 december kl 121.7°CMulet
tisdag 12 december kl 120.1°CMåttligt snöfall
onsdag 13 december kl 12-1.7°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *