Östra Fjällmosselederna

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Östra Fjällmosselederna

Genom Fjällmossen naturreservat går det flera olika leder, dels ett antal reservatsleder men också Sörmlandsleden Rundslinga Fjällmossen.

I östra delen av naturreservatet går en reservatsled ut från entén och parkeringen. Den markerade eden bildar egentligen inte någon rundslinga, men det är väldigt lätt att sluta rundant till en rundslinga genom att gå delar av Sörmlandsleden eller några hundra metar längs skogsvägarna.

Den östra leden går framförallt fram till Fjällmossens stora vindskydd med sin grillplats vid Lill Gölen. Här finns två vindskydd med ett bord under tak, en större grillplats, flera bänkbord och ett dass. Det ligger väldigt fint vid den lilla gölen, i vilken den ovanlige blodigeln går att hitta. Ved finns ca 400 meter bort och däremellan ligger en kallkälla.

Vill du vandra längre så går det att ansluta till Sörmlandsleden runt Fjällmossen, eller att gå leden ut på brandstigen. Båda ansluter och överlappar något med de östra reservatlederna.

De östra reservatslederna går ut från den stora parkeringen i östra Fjällmossen. Där finns det också en grillplats och dass. I Fjällmossen finns det fler leder och mindre parkeringar att ställa sig vid, se karta.

Om Fjällmossen naturreservat

Naturreservatet domineras av öppna myrar och omges av tallskog av varierande ålder. De typiska fåglar som observeras här omfattar arter som orre, storspov och olika piplärkor. Största delen av terrängen består av vad man kallar fattigkärr där vattnet filtrerats genom mineraljord och partiella områden matas endast av nederbörd. Den dominerande vegetationen är gles tallskog med inslag av risväxter som skvattram och bär som hjortron. Växande på myrmark kräver speciella anpassningar, vilket syns hos arter som tuvsäv och brunag. Bland den unika floran finns också orkidéen mossnycklar.

Inom reservatet finns skogsbeklädda öar och uddar, ofta med lågvuxen tallvegetation. Särskilt noterbart är Honungsholmen med dess urgamla och brandpräglade tallskog. Naturvårdsbränningar har utförts för att bibehålla områdets naturliga dynamik och vattenbalans, med lyckade återställningsinsatser av gamla torvtag och diken, vilket har förbättrat områdets hydrologiska villkor avsevärt.

Läs mer om reservatet på Länsstyrelsens hemsida.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Östra Fjällmosselederna

Boende nära Östra Fjällmosselederna

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • Kolmårdsgården, Bed and breakfast mitt i det natursköna Kolmården nära vandring, bad och golf och många andra äventyr. 4.5 km (Bed and Breakfast)
  • Vildmarkshotellet, Stort familjevänligt hotell med resortkänsla bredvid Kolmårdens djurpark, här finns allt för SPA, bad och lek . 7.3 km (Hotell)
  • Kolmården Apartments, Rum, lägenheter och stugor med självhushållning på bra avstånd från Kolmårdens djurpark och många vandringsleder, cykelleder och fiskesjöar. 9.7 km (Stuga)
  • Mauritzbergs Slott & Golf, Ett av Östergötlands få slott du kan checka in på med egen restaurant, golfbana och mycket mer för dig som vill röra på dig eller bara ta det lugnt,. 10.9 km (Hotell)
  • Villa Fridhem, Kungligt boutiquehotell i Kolmården med utsökt mat, fin relax-avdelning och nära till naturen. 18.0 km (Hotell)
  • Comfort Hotel Norrköping, Fräscht hotell vid Motala ström och nära till det mesta i Norrköping city, och inte minst inre hamnen med sin moderna badplats. 23.9 km (Hotell)
  • Södra Hotellet, Familjeägt hotell vid Södra Promenaden och nära Norrköpings konstmuseum. 24.1 km (Hotell)
  • First Hotel Central, Hotell med en relaxavdelning på takterrassen och inom bekvämt gångavstånd till allt i centrala Norrköping. 24.3 km (Hotell)
  • Scandic Strömmen, Nära resecentrum och med bra frukost, ett perfekt Scandichotell för dig som vill upptäcka Norrköping. 24.3 km (Hotell)
  • Centralstationens Vandrarhem, Rum på andra våningen av Norrköpings centralstation med en möblerad balkong med utsikt över järnvägsparken. 24.3 km (Vandrarhem)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
tisdag 23 april kl 117.1°CVäxlande molnighet
onsdag 24 april kl 117.5°CVäxlande molnighet
torsdag 25 april kl 111.2°CMåttligt regn
fredag 26 april kl 126.2°CMulet
lördag 27 april kl 127°CMåttligt regn
söndag 28 april kl 1212.9°CNästan klart
måndag 29 april kl 1214°CHalvklart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *