Ödeborgs fornsal med mera

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Ödeborgs fornsal med mera

Ödeborgs Fornsal

Fornsalen i Ödeborg, en pärla bland Dalslands museer! Beläget på en kulle med fantastisk utsikt, stod denna nationalromantiska byggnad klar 1913, finansierad av lokalbefolkningen och Ödeborgs Bruk. Museet är så pass speciellt att det blev byggnadsminnesförklarat 2006 och genomgick stor renovering 2012-2013.

Här kan du dyka in i Dalslands historia med en samling på nästan 6,000 föremål! Från en 1600-tals altartavla till en yxa använd vid den sista avrättningen i Valbo härad 1830. En av de nyare och kanske mer udda objekten är skinn från den utdöda dalbohunden.

Fornsalen har i regel bara öppet på begäran (avgift), men det är inte ovanligt att de håller öppet någon dag i veckan under högsäsongen på sommaren. Du hittar aktuell information på Fornsalens sida, eller Södra Vallbo Hembygdsförening’s hemsida.

Om vill göra ett spontant besök då finns det mycket att se utan att gå in i Fornsalen. Fornsalen i sig är en fin byggnad och runt fornsalen finns det också mycket att se från kanoner, ett gravfält, en staty av Ödeborgs bruks grundare med mera.

Ta gärna med lite picknickmat, det finns flera bord bland kanonerna utanför fornsalen!

Gravfältet på Fornsalskullen

Gravfältet vid Ödeborgs Fornsal sett från Fornsalen.

På Fornsalskullen, strax nedanför fornsalen, finns ett gammalt gravfält. Idag syns tio gravar här, men det har troligen varit fler i äldre tider. Området innehåller en mix av sex högar och fyra stensättningar, varav den största högen har en imponerande diameter på 14 meter. Några gravar är utrustade med ”kantrännor”, grunda diken som omger dem.

Även om det kan vara svårt att urskilja detaljerna idag, visar gravfältet tydligt spåren av en rik historia. Det är en del av det större området kring Ödeborgs fornsal

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Bilder från fornsalen

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Ödeborgs fornsal med mera

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1122.4°CHalvklart
söndag 26 maj kl 1123.1°CKlart
måndag 27 maj kl 1120.2°CLätt regn
tisdag 28 maj kl 1222.4°CMulet
onsdag 29 maj kl 1217.4°CMåttliga regnskurar
torsdag 30 maj kl 1218.5°CMåttligt regn
fredag 31 maj kl 1218.3°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *