Kungabordet

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Kungabordet

Kungabordet är en naturskön utsiktsplats i Ydre som erbjuder en andningspaus vandraren längs Östgötaleden, cyklisten eller roadtriparen. Utsiktsplatsen har en särskild historisk betydelse: det var här som Gustav VI Adolf valde att äta lunch under sin Eriksgata år 1953.

Eriksgatan är en traditionell resa som en nyvalda regent gör genom riket. Gustav VI Adolf valde att stanna just här säger något om platsens naturskönhet och betydelse.

Det bord som står här idag är inte det originalbord där kungen satt, men det det ser ut som det och smälter väl in i den natursköna omgivningen. Här kan du sätta dig och avnjuta en picknick eller fikapaus med utsikt över den vackra Norra Vi-fjärden och det idylliska odlingslandskapet runt Stora Rödje. Längre bort i syd ser du även Sjön Sommen, en stor insjö i Östergötlands och Jönköpings län.

För dem som är intresserade av natur och djurliv finns det extra mycket att uppskatta. En kikare kan komma väl till pass, eftersom området är rikt på fågelliv. Här har du möjlighet att se allt från fiskgjusar till sjöfåglar som flyger förbi. Om du har tur, kan du till och med få syn på en majestätisk havsörn som glider över Sommens yta.

Parkeringsmöjligheter finns ett femtiotal meter från utsiktsplatsen. Både bord och bänkar finns tillgängliga, vilket gör det enkelt att stanna till en stund. Platsen lämpar sig väl för såväl vandringar längs Östgötaleden som för cykelturer eller en kort avstickare om du är ute och kör.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Just nu har vi problem med kartan, om makrörerna inta laddar, testa att ladda om sidan. Vi arbetar på att fixa det här så snart som möjligt.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Kungabordet

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 25 maj kl 1222.5°CVäxlande molnighet
söndag 26 maj kl 1122.7°CKlart
måndag 27 maj kl 1122.9°CMåttliga regnskurar
tisdag 28 maj kl 1224.4°CMulet
onsdag 29 maj kl 1221°CVäxlande molnighet
torsdag 30 maj kl 1221.2°CHalvklart
fredag 31 maj kl 1219.5°CMåttligt regn

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *