Kungabordet

Typ av utflyktsmål:

Dela gärna på:

Om Kungabordet

Kungabordet är en naturskön utsiktsplats i Ydre som erbjuder en andningspaus vandraren längs Östgötaleden, cyklisten eller roadtriparen. Utsiktsplatsen har en särskild historisk betydelse: det var här som Gustav VI Adolf valde att äta lunch under sin Eriksgata år 1953.

Eriksgatan är en traditionell resa som en nyvalda regent gör genom riket. Gustav VI Adolf valde att stanna just här säger något om platsens naturskönhet och betydelse.

Det bord som står här idag är inte det originalbord där kungen satt, men det det ser ut som det och smälter väl in i den natursköna omgivningen. Här kan du sätta dig och avnjuta en picknick eller fikapaus med utsikt över den vackra Norra Vi-fjärden och det idylliska odlingslandskapet runt Stora Rödje. Längre bort i syd ser du även Sjön Sommen, en stor insjö i Östergötlands och Jönköpings län.

För dem som är intresserade av natur och djurliv finns det extra mycket att uppskatta. En kikare kan komma väl till pass, eftersom området är rikt på fågelliv. Här har du möjlighet att se allt från fiskgjusar till sjöfåglar som flyger förbi. Om du har tur, kan du till och med få syn på en majestätisk havsörn som glider över Sommens yta.

Parkeringsmöjligheter finns ett femtiotal meter från utsiktsplatsen. Både bord och bänkar finns tillgängliga, vilket gör det enkelt att stanna till en stund. Platsen lämpar sig väl för såväl vandringar längs Östgötaleden som för cykelturer eller en kort avstickare om du är ute och kör.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Kungabordet

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
torsdag 07 december kl 14-1.5°CLätt snöfall
fredag 08 december kl 12-0.3°CMulet
lördag 09 december kl 120°CMulet
söndag 10 december kl 120.9°CMulet
måndag 11 december kl 120.3°CMåttligt snöfall
tisdag 12 december kl 12-1.5°CMulet
onsdag 13 december kl 12-3.2°CMulet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *