Gamla Järnbruket i Bäckefors

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Gamla Järnbruket i Bäckefors

En väg med ruinerna av en gammal smedja till vänster och en gul villa till höger.
Här står ruinerna av en Bäckefors gamla smedjor med en bruksvilla från tidigt 1820-tal på andra sidan vägen. I bakgrunden skymtas det gamla bryggeriet.

I utkanten av Bäckefors finns resterna av vad som en gång i tiden var Sveriges modernaste järnbruk. Det var nämligen här som Lancashiremetoden först prövades i Sverige. Kvar idag är en blandning av aktiv industri, ett bryggeri, bevarade bruksbyggnaderbyggnader och ruiner av gama smedjor m.m.

Här kan du ströva mellan bruksbyggnaderna och ruinerna året om och på sommaren kan du fika och lära dig mer i Hembygdsmuseet eller sova över i vandrarhemmet. Håll också utkik efter öl från Brukskällan på Systembolaget, eller se om de har någon pubkväll.

Bild tagen längs Kärleksstigen runt Bäckefors gamla bruk.

Vi var själva här Sommaren 2023 och det var en riktigt trevlig utflyt med intressant historia, mäktiga ruiner och trevlig vandring. Under sommaren är det extra trevligt då café Sjöluckan med hembygdsmuseet är öppet. Men, vi tycker att bara vandringen i det gamla bruket och stigen ovanför trevligt nog för att vi kan rekommendera ett besök under vår och höst också.

Och, om du tycker att miljöerna i Bäckefors känns bekanta, så kan det vara för att du sett dem i filmen Kopps från 2003 🙂

Kort historia om Lancashiresmidet

Strömsberg bruk June 2013 11
Bevarade Lancashirehärdar i Strömsbergs bruk.

Det är ingen liten sak att bruket moderniserades. Lancashiresmidet räddade antagligen den Svenska järnindustrin på 1800-talet. Sverige hade fått problem att konkurrera med det billigare järnet från bland annat Storbritannien. Lancashiremetoden producerade järn som var billigare och av högre kvalitét. Metoden skulle senare utvecklas för att anpassas till det svenska träkolet och metoden användes en bit in på 1900-talet.

Kärleksstigen och vandring bland ruinerna

På den här kullen längs Kärleksstigen brukades det skjutas med kanon för att bland annat skrämma bort påskkärringar.

Det du alltid kan göra i Bäckefors är att gå längs vägen genom bruket och se alla gamla byggnader och ruinerna efter järnbruket. Längs höjden som bruket ligger under går också en stig med flera utsiktsplatser.

Längs vägen finns det flera info-skyltar som berättar om Bäckefors bruks historia och vad alla byggnader och ruiner en gång använts till. De förklarar vad som fanns i byggnaderna, vart ölen bryggdes och hur kolet forslades in till härdarna genom ett underjordiskt valv.

Stigen på höjden bakom bruket går från vattenkraftverket till korsningen in till badplatsen. Lättast är det att ta sig upp på stigen vid antingen vattenkraftverket eller vid dammen som ligger vid ruinen av den gamla sågen/kvarnen. Stigen är rätt skymd mot badplatsen till, den sträckan går inte uppe på höjden, så stigen börjar precis vid vattnet.

Själva slingan är strax över 1 km, stigen är kuperad men det mesta går att se längs vägen som är lätt att a sig fram på. Så det går att se det mesta om du har med dig barnvagn eller svårt att röra dig på stigar.

Café Sjöluckan och Bäckefors Hembygdsmuseum

I Ringarebyggmingen och föredetta skolan ligger idag ett mysig sommarcafé och hembygdsmuseum. I caféet finns enklare hembakat fika till väldigt bra priser. Vi tycker att det var ett riktigt trevligt café och det märktes att personalen brydde sig om det de gjorde och att besökarna skulle trivas.

Caféet och museumet har öppet under sommarmånaderna, men det går att ordna visningar annars också. Öppettiderna brukar läggas upp vecka för vecka på Bäckefors Hembygds- & Framtidsförenings Facebooksida. När vi var där kostade Muséet 30kr/person och var gratis för barn och ungdomar under 15.

Bryggeriet Brukskällan

Bryggeriet Brukskällan i Bäckefors

När de engelska smederna kom till Bäckefors på 1800-talet tog de med sig en annan ölkultur och ett bryggeri byggdes för att smederna skulle trivas. Det gamla bryggeriet står fortfarande kvar mellan ruinerna av ankarsmedjan och järnboden.

Idag lever traditionen vidare i Brukskällan som startade upp bryggningen igen 2016, men då i en av brukets gamla smedjor. Du hittar deras öl på Systembolaget, men de anordnar också provningar och pubkvällar.

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Hitta hit och parkering

Receptionen till vandrarhemmet som ligger i gamla bruket i Bäckefors

Att hitta till Bäckefors gamla bruk är inte svårt. Om du slår in ”Gamla Bruket, Bäckefors” på Google maps så visar den vandringshemmet, som ligger bredvid café Sjöluckan och Museet.

Det finns två bra parkeringar om du vill se Bäckefors gamla bruk. Den första är vid hembyggdsmuseet nära det nya bruket. Den andra parkeringsplatsen är på andra sidan bruksruinerna vid badplatsen sjöluckan.

Våra bilder från Bäckefors järnbruk m.m


Warning: Array to string conversion in /home/matutans/tadigut.nu/wp-content/plugins/code-snippets/php/snippet-ops.php(582) : eval()'d code on line 111

Relaterade bloggartiklar

Se och göra nära Gamla Järnbruket i Bäckefors

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
måndag 22 juli kl 1120°CMulet
tisdag 23 juli kl 1120.7°CKlart
onsdag 24 juli kl 1119.1°CMulet
torsdag 25 juli kl 1216.9°CKraftiga regnskurar
fredag 26 juli kl 1221.2°CMulet
lördag 27 juli kl 1220°CKlart
söndag 28 juli kl 1220.9°CKlart

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *