Regnaholm reservatled

Typ av utflyktsmål:

Länk till vägbeskrivning hittar du i kartan längre ner på sidan.

Dela gärna på:

Om Regnaholm reservatled

Utsikt från rastplats i Regnaholms lövskog naturreservat

Genom Regnaholms lövskog naturreservat går det en strax över 2 km lång rundslinga som tar dig ner till en rastplats vid sjön och förbi en kolbotten och en kolmila. Skogen är väldigt lummig och fin och kontrasteras fin.

När jag var här var vattnet rätt högt och det var rätt lerigt ner mot sjön, myggen var också rätt aktiva. Det såg inte ut som att det brukar vara såhär, så jag tror det partiet är lättare att ta sig fram på annars.

Du kan parkera mitt i reservatet och hoppa direkt på leden, alternativt kan du vandra hit längs Regnamilen som börjar vid vandrarhemmet Regnagården på andra sidan sjön.

Jag tycker att det var en rätt mysig promenad och om jag kan rekommendera att vandra i trakten kring Regna. Antingen att ta hela Regnamilen eller som en roadtrip mellan gårdsbutiker, naturreservat och badplatser i trakten.

Kort om Regnaholms lövskog naturreservat

I den centrala och södra delen av Regnaholms lövskog ligger hästhagen med en mångfald av lövträd och en lundflora som blommar i kaskader av blåsippor, trolldruvor och gullvivor under våren. Här trivs inte bara växter, utan även en mängd insekter, inklusive den sällsynta svartfläckiga högstjärten.

Själva lövskogen genomkorsas av grusvägar kantade av gamla alléer med lönn, ask och alm, där bohål vittnar om fåglarnas närvaro. Gröngölingen är en flitig gäst, lockad av den döda veden där även insekter och hackspettar trivs. Skogen är rik på mossor, lavar och svampar, inklusive rödlistade arter som veckticka och vågticka.

I norr reser sig gamla tallar och granar, täckta av hänglavar, och i sumpskogen står klibbalarna på sina uppresta rötter. Här kan man få se stjärtmesar hoppa mellan grenarna i jakt på föda. Spår av tidigare mänsklig aktivitet finns också i form av rester från kolmilor och kolarkojor.

Läs mer hos Länsstyrelsen.

Rastplats i Regnaholms lövskog naturreservat

Utflykter att kombinera med vandring genom Regnaholms lövskog

Du kan vandra längre genom att ansluta till Regnamilen, eller åka till några av de andra reservaten i området som har kortare vandringsleder. Östgötaleden går också genom Regna.

En annan sevärdhet som ligger längs några kilometer bort på samma väg som går genom reservatet är Häfla hammar­smedja, där det berättas om hur bruken växte fram och inte minst järnframställningen.

Om du vill bada så finns en badplat utanför Regna, ca 600 meters promenad från Regnagården. Om du passar på att besöka Häfla hammarsmedja kan du också fortsätta bort till Hävla badplats. Alternativ kan du fortsätta söder ut till Igelfors och Igelfors badplats i Gäddviken.

Närmaste fik är Svarttorps gård som ligger strax utanför Hävla, där kan du fika på sommaren, se gårdens djur, handla gården varor och i loppisen.

Bilder från Regnaholm lövskogars naturreservat

Karta


Kartan visar detta utflyktsmål (röd prick) och andra inom 20 km.
Besök vår utflyktskarta för fler spännande platser.

Se och göra nära Regnaholm reservatled

Boende nära Regnaholm reservatled

--Reklamlänkar kan förekomma--
Här kan du bo under dina utflykter och äventyr.

  • STF Regna Vandrarhem, Vandrarhem i Regna kyrkby med naturen runt hörnet, 600 meter till bad och Östgötaleden går precis utanför. 1.8 km (Vandrarhem)
  • Alléhotellet, Hotell mitt i Finspång med 14 rum och lunchservering. 22.6 km (Hotell)
  • Sandvik Gård Spa och Konferens, Gård utanför Åby vars SPA tillägnas damerna på helgerna. 22.9 km (Hotell)

Väderprognos

Väderprognos
Källa: SMHI
Datum/TidTemperaturVäder
lördag 22 juni kl 1315.2°CMåttligt regn
söndag 23 juni kl 1120.3°CVäxlande molnighet
måndag 24 juni kl 1124.6°CKlart
tisdag 25 juni kl 1227°CNästan klart
onsdag 26 juni kl 1226.5°CKlart
torsdag 27 juni kl 1227.3°CHalvklart
fredag 28 juni kl 1227.7°CVäxlande molnighet

Kommentarer och frågor

Lämna gärna en kommentar, eller ställ en fråga till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *