Fota dina utflykter – 10 tips för bättre bilder!

Dela gärna på:

De flesta av oss vill nog dokumentera våra utflykter och resor med foton för att kunna se tillbaka på dem i efterhand. Ibland för att visa vänner och bekanta på sociala medier, ibland bara för det egna fotoalbumet.

Här är våra bästa tips för att ta dina bilder till nästa nivå!

1. Läs på innan utflykten

Kolla upp ditt utflyktsmål innan och se vad som gör platsen unik, ibland finns det pärlor som är lätta att missa i stunden.

2. Fota mer än bara sevärdheter

Glöm inte att ta några bilder på sånt som gjorde just din utflykt unik, de människor som var med, maten ni åt och saker du såg på vägen. Det är alltid trevligt att ha en variation av bilder att se tillbaka på, med både porträtt, landskap, arkitektur, djur, natur och intressanta saker.

3. Fota vid rätt tid

Tänk på hur ljuset faller olika beroende på tiden på dygnet. Både byggnader och landskap ser helt olika ut beroende på från vilket håll ljuset faller.

Tips: Testa att fota vid Golden Hour! Det är timmen precis efter soluppgången och timmen precis innan solnedgången, då är ljuset särskilt mjukt och varmt. Perfekt för både porträtt och platser! Det är också en fördel att vara extra tidig eller extra sen till platser som är populära turistmål, då ökar chansen att kunna fota i fred.

4. Variera perspektiv och vinklar

Gå högt, lågt, nära och långt ifrån! Växla mellan att hålla kameran nära marken och högt upp. Se om du kan stå på något för att komma upp en bit. Ta ett varv runt det du vill fota för att testa olika vinklar. Gå nära för att lyfta fram detaljer och backa för att få med helheten.

Tips: Fota djur i ögonhöjd! Det blir en helt annan känsla i bilder som är i djurens perspektiv istället för att vi tittar ner på dem.

5. Ha tålamod

Ibland behöver du vänta in en bra bild, det kan vara människor som är i vägen eller ljuset som ligger fel. Ta det lugnt och vänta, ofta tar det inte så många minuter innan tillfället är bättre.

Tips: Besök dina utflyktsmål vid olika årstider! Det ger både nya spännande upplevelser och möjligheten att få ännu bättre foton. Detaljer som färgglada höstlöv, vårblommor, snö, julbelysning och blommande fruktträd är fantastiska både att se och fånga på bild.

Löfstad slott på sensommaren
Löfstad slott vid jul

6. Rama in motivet

Att rama in motivet är ett bra sätt att dra blicken in i bilden och till motivet, det adderar en känsla av djup i bilden och kan vara ett bra sätt att tillföra färg. Träd, kvistar och blommor är perfekta för att rama in naturbilder. Dörrar, fönster, valv, grindar och staket kan bli bra ramar i stadsmiljöer.

Slaka kyrka inbäddad i snö

7. Placera något i förgrunden

Att låta en del av bilden täckas av en vägg, en buske eller ett träd är ett bra sätt att ge motivet en känsla av avskildhet och mystik.

Tips: Använd blommor! Håll kameran vid en rabatt, blomkruka eller blomsteräng för att ta bilden till en helt ny nivå.

8. Håll utkik efter reflektioner

Motiv som speglas i exempelvis vatten eller fönster tillför något extra till dina bilder. Det kan vara ett landskap, moln eller en byggnad som speglas i ett vattendrag eller en byggnad där den klarblå himlen syns i fönstren.

Tips: Genom att hålla kameran precis över ytan till en vattenpöl får du illusionen av reflektioner i en stilla sjö.

9. Tänk på linjer

Att ha med något som leder in i bilden, som en väg eller stig, ger djup och intresse i en bild.

10. Skapa effekter med ljus

Lek med ljus och skuggor! Testa att fota med ljuset från olika håll, även i motljus, för att se vad som passar just det motivet bäst. Håll utkik efter skuggor som ger spännande detaljer.

Tips: Skapa lysande stjärnor med högt skärpedjup. Genom att ställa in kameran på ett högt f-värde och låta starkt ljus titta fram bakom något, exempelvis solen bakom ett träd, kan snygga strålande stjärnor av ljus skapas.

Dela gärna på:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *